Skip to main content

Υπουργείο Μεταφορών: Το leasing δίνει ανάσα στις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης

Τον Νοέμβριο θα κυκλοφορούν 500 αστικά λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη λέει το υπουργείο, που χαρακτηρίζει προσωρινή ανάσα όσα γίνονται σήμερα.

Έχει δαιμονοποιηθεί, όμως φαίνεται πως ως λύση έστω και πρόσκαιρη, το leasing μπορεί να δώσει μια ανάσα και μάλιστα άμεσα στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Όπως έδωσε μια λύση η είσοδος του ΚΤΕΛ στις εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος γραμμές.

«Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες λύσεις. Αλλά κάποιος πρέπει να σκεφτεί κι αυτές», λέει το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Στον ΟΑΣΘ υποδέχτηκαν με ανακούφιση τα επιπλέον 54 αστικά λεωφορεία, που βγαίνουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, κάτι που φάνηκε και στις ονομαστικές ευχαριστίες στον υπουργό, Κώστα Καραμανλή.

Στο υπουργείο θεωρούν ότι τα 54 οχήματα, που προμηθεύτηκε με leasing ο ΟΑΣΘ, θα δώσουν μικρή ανάσα στις αστικές συγκοινωνίες, αναγνωρίζοντας ότι ο μεγάλος διαγωνισμός για την αγορά καινούργιων λεωφορείων θα πάρει πολύ καιρό, διότι αυτό απαιτούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες, η νομοθεσία (ελληνική και ευρωπαϊκή) και η διαφάνεια. Τα 300 λεωφορεία που προβλέπονται για τη Θεσσαλονίκη στο μεγάλο διαγωνισμό είναι η οριστική λύση, στο μεταξύ όμως η Θεσσαλονίκη ασφυκτιά και ο κόσμος δεν μπορεί να στοιβάζεται στα αστικά.

Πηγές από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών υπενθύμιζαν ότι προσωπικά ο κ. Καραμανλής αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ασχολήθηκε με τα ζητήματα των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, αφού τα θεωρεί νούμερο ένα πρόβλημα για την πόλη, ενώ έχει χαρακτηρίσει «χαώδη» την κατάσταση που δημιουργήθηκε από την «παταγώδη αποτυχία της περίφημης και πολυδιαφημισμένης κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ». Στο υπουργείο επισημαίνουν πως τα στοιχεία είναι αυτά που δείχνουν πως η αποϊδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ απέτυχε και το γνώριζε και η προηγούμενη ηγεσία, αφού είχε αναγκαστεί να φέρει τα ΚΤΕΛ. «Η σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ ήταν μία καλή ιδέα ως λύση ανάγκης και την καλή αυτή ιδέα αξιοποίησε και η σημερινή κυβέρνηση. Και ταυτόχρονα προχώρησε στη μεταρρύθμιση του leasing, για να δοθούν λύσεις άμεσα», εξηγούν τα στελέχη του υπουργείου.

Ο ΟΑΣΘ θα προμηθευτεί με leasing συνολικά 180 λεωφορεία, ενώ ήδη μετά τη σύμβαση με το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ο στόλος της Θεσσαλονίκης ενισχύθηκε με άλλα 125 (και 25 εφεδρικά) λεωφορεία.

Παράλληλα ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ανέλαβε πρωτοβουλία και προσέφερε 50 επιπλέον λεωφορεία από τη Λειψία.

Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης κυκλοφορούν σήμερα περί τα 400 λεωφορεία και σταδιακά, εντός του μηνός Νοεμβρίου, ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τα 500, όσα δηλαδή απαιτούνται για μία πόλη αυτού του μεγέθους, τονίζει το υπουργείο, θυμίζοντας ότι τον Ιούλιο του 2019 κυκλοφορούσαν μόλις 200 λεωφορεία στους δρόμους.