Skip to main content

Υπουργός στα Σκόπια επανέφερε πινακίδα με «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Υπουργός του VMRO της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας επανέφερε στο υπουργείο πινακίδα με το προηγούμενο όνομα της χώρας

Σε μία προκλητική ενέργεια προέβη η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, Ρασέλα Μιζράχι, επαναφέροντας στο υπουργείο πινακίδα με το προηγούμενο όνομα της χώρας ("Δημοκρατία της Μακεδονίας").

Η Μιζράχι, η οποία προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Εργασίας, εμφανίστηκε μπροστά από την πινακίδα που η ίδια τοποθέτησε στο υπουργείο της. m ότι από τότε που τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών (τον Φεβρουάριο του 2019), σε όλα τα υπουργεία τοποθετήθηκαν επιγραφές και πινακίδες με τη νέα ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Ωστόσο, η Μιζράχι αγνόησε την υποχρέωση αυτή της χώρας της, όπως προκύπτει από τη Συμφωνία των Πρεσπών και επανέφερε στο υπουργείο του οποίου ηγείται, παλαιότερη πινακίδα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σκόπια: Καταδίκασε την πράξη της υπουργού το κόμμα του Ζάεφ

Το κυβερνών κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ επέκρινε έντονα την ενέργεια αυτή της υπουργού Εργασίας. «Πρόκειται για παραβίαση του Συντάγματος και για μία ενέργεια η οποία θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών και ως εκ τούτου συνιστά απειλή για την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή ενσωμάτωσή της. Χωρίς τη συμφωνία (των Πρεσπών) δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ» αναφέρεται σε ανακοίνωση του SDSM, το οποίο κατηγόρησε ακόμη την ηγεσία του VMRO-DPMNE ως υπεύθυνη για το όλο θέμα.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, το κόμμα του οποίου είχε αντιταχθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην αλλαγή του ονόματος της χώρας, κληθείς σήμερα να σχολιάσει την ενέργεια της υπουργού του κόμματός του, αρνήθηκε να λάβει θέση, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής για το όλο θέμα που ανέκυψε.

Η Ρασέλα Μιζράχι ορίστηκε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής στις αρχές Ιανουαρίου, στη βάση της ισχύουσας νομοθεσίας που ορίζει πως 100 ημέρες πριν τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη χώρα σχηματίζεται μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει και η αντιπολίτευση με δύο υπουργούς. Το VMRO-DPMNE εκπροσωπείται στην υπηρεσιακή κυβέρνηση με τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι στη Βόρεια Μακεδονία θα διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις 12 Απριλίου.

φωτο αρχείου