Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τελεσίγραφο Πλεύρη σε κλινικάρχες για να καλύψουν τα κενά των αναισθησιολόγων

Ο υπουργός Υγείας ζήτησε εθελοντική προσφορά ιδιωτών από κλινικές, ώστε να μην χρειαστεί να ενεργοποιήσει διάταξη περί υποχρεωτικής παροχής υπηρεσιών

Παρέμβαση στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης, ώστε να συνδράμουν για να καλυφθούν από ιδιώτες γιατρούς τα κενά των αναισθησιολόγων κυρίως στο Ιπποκράτειο, αλλά και σε άλλα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, πραγματοποίησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Voria.gr, ο υπουργός είχε προ ημερών τηλεδιάσκεψη με τους κλινικάρχες της πόλης, από τους οποίους ζήτησε να προσφέρουν εθελοντικά αναισθησιολόγους που συνεργάζονται με τις ιδιωτικές μονάδες, προκειμένου να καλυφθούν οι περίπου 40 εφημερίες τον μήνα που χρειάζονται ώστε να επιστρέψει το Ιπποκράτειο νοσοκομείο σε μία στοιχειώδη κανονικότητα. Ο κ. Πλεύρης έκανε λόγο για προσωρινή πλήρωση των θέσεων από ιδιώτες, μέχρι να κηρυχθούν γόνιμες προκηρύξεις, κάτι που, πάντως, δεν έχει επιτευχθεί στο παρελθόν.

Διαβάστε: Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Παγώνει μεταμοσχεύσεις και βιοψίες η έλλειψη αναισθησιολόγων

Πηγές του υπουργείου ανέφεραν στη Voria.gr ότι η σύσκεψη έγινε σε καλό κλίμα, ωστόσο φαίνεται πως υπήρξε σαφής προειδοποίηση ότι, σε περίπτωση που δεν υπάρχει εθελοντική προσφορά, θα ενεργοποιηθεί με κοινή υπουργική απόφαση η διάταξη που επιτρέπει την ενίσχυση των νοσοκομείων από τον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα το άρθρο 56 «Ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς σε έκτακτες ανάγκες» του νόμου 4931/2022 για τον οικογενειακό γιατρό, ο οποίος ψηφίστηκε στις 14 Μαΐου. Η επίμαχη διάταξη αφορά αφορά όλους τους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στις κλινικές, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι κάποιου είδους σύμβαση, ενώ προβλέπει καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για τους ιδιωτικές μονάδες που αρνούνται να παρέχουν υπηρεσίες.

Το χρονικό της παρέμβασης

Οι ελλείψεις στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο ήταν γνωστές εδώ και μήνες, με τις υγειονομικές αρχές της πόλης να ζητούν τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα από τον περασμένο Ιανουάριο, χωρίς όμως να υπάρχει σημαντική ανταπόκριση. Τα προβλήματα πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας, όταν στο νοσοκομείο έμειναν μόλις οχτώ αναισθησιολόγοι, με αποτέλεσμα να μην προγραμματίζεται κανένα χειρουργείο. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η ακύρωση μεταμόσχευσης ήπατος λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, αλλά και το «πάγωμα» όλων των μεταμοσχεύσεων από ζώντες δότες στο μοναδικό στη Μακεδονία και στη Θράκη κέντρο, ζήτημα που ανέδειξε η Voria.gr.

Διαβάστε: Θεσσαλονίκη: Κραυγή απόγνωσης από 40χρονο νεφροπαθή σε τελικό στάδιο

Στις 15 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε ανάλογη τηλεδιάσκεψη υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της 4ης ΥΠΕ, της διοίκησης του νοσοκομείου και των ιδιωτικών κλινικών. Μετά τη σύσκεψη αναισθησιολόγοι ιδιωτικής κλινικής έλαβαν ειδοποίηση, με την οποία ενημερώθηκαν πως η στάση του υπουργείου είναι ότι η κάλυψη των κενών μπορεί να γίνει εθελοντικά ή να προχωρήσει με ενεργοποίηση με υπουργική απόφαση του νόμου που έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή, με την υποσημείωση ότι υπό τις συνθήκες αυτές οι διοικήσεις των ιδιωτικών κλινικών δεν έχουν πλέον διαπραγματευτικό χαρτί στη συζήτηση. Στην ίδια επιστολή επισημαινόταν ότι σε πρώτη φάση ζητήθηκαν γιατροί να εφημερεύσουν στο Ιπποκράτειο στις 29 και 30 Ιουλίου και να καλύψουν εφημερίες των 40 με 50 για τον Αύγουστο. Μάλιστα, όπως αναφερόταν, σε αντίθεση με προηγούμενες συζητήσεις, αυτή τη φορά δεν υπήρξε καμία διαβεβαίωση πως το μέτρο είναι προσωρινό, αλλά έγινε αναφορά πως ουσιαστικά μπορεί να απαιτηθούν υπηρεσίες που αντιστοιχούν σε δύο αναισθησιολόγους ανά κλινική πλήρους απασχόλησης επ᾽ αόριστον.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, παρά την ευθεία «απειλή», ουσιαστικά από ιδιώτες καλύφθηκε μόνο μία εφημερία και μάλιστα μετά τις 3 μ.μ. ενώ δεν υπήρξε ανταπόκριση για τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα στο πρόγραμμα εφημεριών, που βγαίνει προτού εκπνεύσει ο προηγούμενος μήνας, να μην μπορεί να γίνει προγραμματισμός και να χρειαστεί να κοπούν άδειες από τους εν ενεργεία αναισθησιολόγους του Ιπποκρατείου. Αυτό φαίνεται να προκάλεσε και την παρέμβαση του ίδιου του υπουργού, ώστε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα. Στόχος είναι να καλυφθούν οι 40 εφημερίες του νοσοκομείου, αλλά και κάποιες πρωινές βάρδιες, έτσι ώστε να αρχίσουν και πάλι να γίνονται προγραμματισμένα χειρουργεία, αλλά και να ενισχυθεί το κέντρο μεταμοσχεύσεων. Υγειονομικοί που γνωρίζουν την κατάσταση ανέφεραν στη Voria.gr ότι, εφόσον το σχέδιο υλοποιηθεί, μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι 30 νεφροπαθείς που έχουν βρει συμβατό δότη, αλλά εδώ και μήνες δεν μπορούν να μεταμοσχευθούν.

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη, εξάλλου, ο κ. Πλεύρης ενημέρωσε τους κλινικάρχες να είναι έτοιμοι να διαθέσουν και απλές κλίνες covid το επόμενο διάστημα, εφόσον το επιβάλουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.