Skip to main content

Υψηλότερος κατά 33,3% ο τζίρος της βιομηχανίας τον Απρίλιο σε ετήσια βάση

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής , ο δείκτης κύκλου εργασιών της βιομηχανίας αυξήθηκε τον Απρίλιο του 2022 κατά 33,3%.

Υψηλούς ρυθµούς ανάπτυξης διατήρησε η εγχώρια βιομηχανία και τον Απρίλιο του 2022, τόσο λόγω της υψηλής ζήτησης που καταγράφεται από πέρυσι όσο και λόγω της αύξησης της τιμής των παραγόμενων αγαθών. Πάντως, αν και τον Απρίλιο καταγράφηκε σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών της βιομηχανίας σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σε σύγκριση με τον Μάρτιο σημειώθηκε υποχώρηση του τζίρου, κάτι που αποδίδεται εν μέρει στις ελλείψεις σε πρώτες ύλες και στις ανατιμήσεις που περιορίζουν τις παραγγελίες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης κύκλου εργασιών της βιομηχανίας αυξήθηκε τον Απρίλιο του 2022 κατά 33,3% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021, ενώ σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021 υποχώρησε κατά 2,6%.

Από τα στοιχεία προκύπτει ίδιο σχεδόν ποσοστό αύξησης σε ετήσια βάση των επιμέρους δεικτών εγχώριας και εξωτερικής αγοράς (33,4% και 33,3% αντιστοίχως). Οι κλάδοι στους οποίους καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις κύκλου εργασιών σε ετήσια βάση είναι οι ακόλουθοι:

– Παραγωγή πετρελαιοειδών: 92,7%.

– Παραγωγή βασικών μετάλλων: 53,6%.

– Κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων: 30,5%.

– Κατασκευή επίπλων: 29%.

– Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων: 27%.

– Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων: 25,5%.

– Ποτοποιία: 20%.

– Παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων: 15,9%.

– Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες: 15,2%.

– Βιομηχανία τροφίμων: 14,7%.

Οι μειώσεις κύκλου εργασιών προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τις πωλήσεις στην εξωτερική αγορά, κάτι που προκαλεί προβληματισμό για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στις ξένες αγορές. Συγκεκριμένα, καταγράφεται μείωση 16,1% στον κλάδο προϊόντων καπνού, μείωση 5,8% στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, μείωση 61,2% στη βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών (τούτο πιθανώς σχετίζεται με το πλήγμα που έχει υποστεί ο κλάδος της γούνας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία), μείωση 28,9% στη φαρμακοβιομηχανία.