Skip to main content

Ιράν: Αναζητεί τρόπους να παρακάμψει το εμπάργκο στο πετρέλαιο

«Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατό τρόπο για να εξαγάγουμε το πετρέλαιό μας», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου Μπιζάν Ζανγκανέχ,

Τους τρόπους με τους οποίους θα παρακάμψει το εμπάργκο στο πετρέλαιο και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ, αναζητεί το Ιράν.

«Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατό τρόπο για να εξαγάγουμε το πετρέλαιό μας και δεν θα υποκύψουμε στην πίεση της Αμερικής, επειδή η εξαγωγή πετρελαίου είναι νόμιμο δικαίωμα του Ιράν», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Πετρελαίου Μπιζάν Ζανγκανέχ,

Οι ιρανικές εξαγωγές αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά περισσότερο από 80%, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν εκ νέου κυρώσεις, όταν πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πέρυσι την απόσυρση της χώρας του από την πυρηνική συμφωνία που είχε συναφθεί το 2015, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Έκτοτε, η Ουάσινγκτον επέβαλε νέες κυρώσεις στις πετρελαϊκές εξαγωγές της Τεχεράνης. Σε απάντηση, το Ιράν σταδιακά υπαναχώρησε στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει με την πυρηνική συμφωνία του 2015, βάσει των οποίων η Τεχεράνη είχε δεχθεί να περιορίσει τις πυρηνικές δραστηριότητές της.

Ο Ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (AEOI) επανέλαβε σήμερα πως η χώρα θα περιστείλει περαιτέρω τις δεσμεύσεις της από τη συμφωνία, αν οι Ευρωπαίοι που δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους να προφυλάξουν την οικονομία του Ιράν από τις αμερικανικές κυρώσεις.

«Θα προχωρήσουμε στα σχέδιά μας να μειώσουμε τις δεσμεύσεις μας από την πυρηνική συμφωνία, εφόσον άλλα μέρη δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του AEOI Μπεχρούζ Καμαλβαντί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.