Skip to main content

Ιράν: Σε θάνατο καταδικάστηκε πυγμάχος που είχε εμπλακεί σε διαδηλώσεις

Ο 26χρονος Μοχάμαντ Τζαβάντ Βαφαεΐ-Σανί καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών, όπως έγινε γνωστό από τη ΜΚΟ Iran Human Rights, με έδρα της Νορβηγία

Ένας πυγμάχος καταδικάστηκε σε θάνατο στο Ιράν για τον ρόλο του στις διαδηλώσεις του 2019, ανακοίνωσαν σήμερα μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δέκα πέντε μήνες μετά την εκτέλεση ενός παλαιστή, που είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Ο 26χρονος Μοχάμαντ Τζαβάντ Βαφαεΐ-Σανί καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών για εμπρησμό και καταστροφή κυβερνητικών κτιρίων, έγινε γνωστό από τη ΜΚΟ Iran Human Rights, με έδρα της Νορβηγία.

Τέθηκε υπό κράτηση τον Φεβρουάριο του 2020, ιδίως για τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις του Νοεμβρίου του 2019, τις οποίες πυροδότησε η αιφνίδια αύξηση της τιμής των καυσίμων, διευκρίνισε η οργάνωση αυτή.

Ο δικηγόρος του, Μπαμπάκ Πακνιά, επιβεβαίωσε την ετυμηγορία σε ένα τουίτ και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εφεσιβάλει την απόφαση ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η Iran Human Rights περιέγραψε τον Βαφαεΐ-Σανί ως έναν «πρωταθλητή» του μποξ στην πόλη Μασχάντ, στο ανατολικό Ιράν, όπου κρατείται αυτή τη στιγμή.

Ένα hashtag κυκλοφορεί στο Twitter, το #SaveMohammadJavad (Σώστε τον Μοχάμαντ Τζαβάντ), με το οποίο οι χρήστες καλούν τις αρχές να του σώσουν τη ζωή.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ιρανικής Αντίστασης, πολιτική πτέρυγα της οργάνωσης των Μουτζαχεντίν του λαού του Ιράν (σ.σ. οι δύο αυτές οργανώσεις είναι απαγορευμένες στο Ιράν), είπε ότι ο Βαφαεΐ-Σανί, ένας πρωταθλητής της πυγμαχίας, κατηγορείται ότι υποστηρίζει τους Μουτζαχεντίν του λαού του Ιράν.

Η καταδίκη του 26χρονου θυμίζει εκείνη του παλαιστή Ναβίντ Αφκαρί, ηλικίας 27 ετών, που απαγχονίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, παρά τη διεθνή κατακραυγή και το κάλεσμα να αποκλειστεί το Ιράν από τις αθλητικές εκδηλώσεις.

Ο Αφκαρί εκτελέστηκε για διάπραξη φόνου, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων πριν από δύο χρόνια. Είχε ομολογήσει έπειτα από βασανιστήρια, όπως καταγγέλθηκε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ