Skip to main content

Ιράν: Στο φως βίντεο με τα μαύρα κουτιά του ουκρανικού Boeing

Οι συσκευές έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τη συντριβή και εκτιμάται πως θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να «διαβαστούν» τα δεδομένα τους.

Ένα βίντεο που δείχνει τα μαύρα κουτιά του ουκρανικού Boeing 737-800, που συνετρίβη έξω από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, σκοτώνοντας 176 επιβάτες, κυκλοφόρησαν την Παρασκευή τα media του Ιράν.

Σύμφωνα με την εξέταση που έχει γίνει, έχει διαπιστωθεί πως οι συσκευές έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τη συντριβή και εκτιμάται πως θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να «διαβαστούν» τα δεδομένα τους.

Στο βίντεο που κυκλοφόρησε, διακρίνονται τα μαύρα κουτιά μέσα σε ένα κιβώτιο, τα οποία χειρίζονται οι αξιωματούχοι του Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν (CAO).

Ο καταγραφέας στοιχείων πτήσης φαίνεται να μην έχει παραμορφωθεί, ωστόσο το σώμα του έχει βαθουλώματα, εξωτερικά. Ο καταγραφέας συνομιλιών στο θάλαμο διακυβέρνησης, από την πλευρά του, φαίνεται να έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο η συσκευή αποθήκευσης δεδομένων διακρίνεται μέσα στο κιβώτιο.

Το Ιράν επιβεβαιώνει πως το αεροσκάφος φλεγόταν στον αέρα για 60-70 δευτερόλεπτα

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του CAO, Ali Abedzadeh, αποκάλυψε ότι τα μαύρα κουτιά υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια της συντριβής και η χώρα μπορούσε να αναζητήσει ξένη βοήθεια - κυρίως από τη Ρωσία, τον Καναδά, τη Γαλλία ή την Ουκρανία. Επιπλέον, ήταν κατηγορηματικός ως προς τα σενάρια, που θέλουν το αεροπλάνο να έχει χτυπηθεί από ιρανικό πύραυλο. «Επιβεβαιώνουμε από αυτά που έχουμε δει, πως το αεροσκάφος φλεγόταν στον αέρα για 60-70 δευτερόλεπτα. Ωστόσο, δεν στέκει από επιστημονικής άποψης η κατάρριψη από πύραυλο. Αν είχε χτυπηθεί από πύραυλο, δεν θα συνέχιζε να πετάει για αυτό το χρονικό διάστημα» ανέφερε σχετικά.   

Η απόσπαση δεδομένων από τους καταγραφείς πτήσης και συνομιλιών, αναμένεται να διαρκέσει εώς και τρεις μήνες, ενώ το σύνολο της έρευνας μπορεί να φτάσει στα δύο χρόνια. Τα μαύρα κουτιά αναμένεται να "ανοίξουν" την Παρασκευή, ανέφεραν ιρανικά ΜΜΕ.