Skip to main content

Ειρήνη Γκίνη: Η νέα ομάδα από φοιτήτριες ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ για τη θέση της γυναίκας

Με αφορμή τα περιστατικά που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας οι φοιτήτριες του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη συγκεκριμένη ομάδα.

Ομάδα γυναικών-φοιτητριών του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ δημιούργησαν φοιτήτριες των πανεπιστημίων.

Με αφορμή τα περιστατικά που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας από τις δηλώσεις της Σοφίας Μπεκατώρου και καταγγελιών φοιτητριών του ΑΠΘ για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, οι φοιτήτριες του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη συγκεκριμένη ομάδα.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «εμείς οι νέες φοιτήτριες, προβληματιζόμαστε και νιώθουμε την ανάγκη να δράσουμε για ζητήματα που αφορούν την θέση της γυναίκας στην σημερινή κοινωνία, την καταπίεση που δέχεται στον χώρο δουλειάς και μόρφωσης., στον χώρο του αθλητισμού και του πολιτισμού , συνολικά στα εμπόδια που αντιμετωπίζει στην προσπάθεια να ζήσει με σύγχρονους όρους».  

Επισημαίνεται πως «παλεύουμε ενάντια στην γυναικεία ανισοτιμία και τις αιτίες που την γεννάνε . Μέσα από διάφορες δράσεις μας συζητάμε και αναδεικνύουμε τις αιτίες που τη γεννάνε. Θεωρούμε ότι καμιά γυναικά μέσα στα πλαίσια του αστικού κράτους και της ΕΕ δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες της για μόρφωση, εκπαίδευση, πολιτισμό, αθλητισμό,  να είναι ανεξάρτητη οικονομικά και κοινωνικά. Γι’ αυτό διεκδικούμε την γυναικεία ισοτιμία, γιατί ισοτιμία σημαίνει ίδια αξία, αξία που θα την αποκτήσεις με ίσα κοινωνικά δικαιώματα, δηλαδή κοινωνική ισοτιμία σε ένα σύστημα ισότιμο κοινωνικά, χωρίς κανενός είδους εκμετάλλευση και καταπίεση. Λύση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι η οργανωμένη, συλλογική διεκδίκηση για την καταπολέμηση της πολύμορφης βίας κατά των γυναικών, στον αγώνα για πανεπιστήμιο και ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Παράλληλα, τονίζεται πως «το τελευταίο διάστημα προχωρήσαμε σε σιωπηρή διαμαρτυρία, έξω από τη φιλοσοφική σχολή ενάντια στην σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών, προχωρήσαμε σε εκδήλωση με συναγωνίστρια από την ΟΓΕ με θέμα την  πολυμορφία βία κατά των γυναικών.Επόμενος σταθμός η Τετάρτη 2 Ιούνη, όπου στα γρασίδια της φιλοσοφικής θα πραγματοποιηθεί μουσικό δρώμενο».  

Η ανακοίνωση καταλήγει επισημαίνοντας πως «σπάμε τη σιωπή μας , αναδεικνύουμε την πραγματικές αιτίες πίσω από την πολύμορφη βία κατά των γυναικών και απαιτούμε μια κοινωνία που να ανταποκρίνεται στο ύψος των αναγκών μας!».