Skip to main content

Ηρώ Μουκίου για #Μetoo: Να βομβαρδίζουμε από μικρά τα παιδιά με τέτοιες πληροφορίες

Η Ηρώ Μουκίου φέρνει τη «φωνή της Λουντμίλα» στη Θεσσαλονίκη και ανοίγει την καρδιά της στη Vwoman.gr για την ηρωίδα που τη σημάδεψε.

της Κικής Τσάνη

Η φωνή στην άλλη γραμμή του τηλεφώνου είναι πολύ γλυκιά και ήρεμη. Παρόλο που είναι η πρώτη φορά που μιλάμε, η Ηρώ Μουκίου σπάει από μόνη της τον πάγο μιλώντας για τη βροχή και ρωτώντας πώς ήταν η μέρα μου. Η ίδια βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να ενσαρκώσει τον ρόλο που τη σημάδεψε και η χαρά της είναι έκδηλη. «Η φωνή της Λουντμίλα», η παράσταση ντοκουμέντο για το χρονικό του Τσέρνομπιλ που συγκλόνισε τις συνειδήσεις όλων των θεατών, έρχεται ξανά στο θέατρο Αυλαία, για δύο μοναδικές παραστάσεις στις 15 και 16 Ιανουαρίου 2022. Με αφορμή την επίσκεψη της αγαπημένης ηθοποιού στην πόλη, είχαμε μια όμορφη κουβέντα για όλα τα θέματα που τρέχουν στην επικαιρότητα αλλά και το πώς η παράσταση είναι μια απεικόνιση της κατάστασης που ζούμε.

«Δεν υπάρχει πιο επίκαιρο έργο! Η ηρωίδα που είναι υπαρκτή και εν ζωή μάς διηγείται την ιστορία της έτσι όπως την έζησε στα 23 της, στην έκρηξη του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσέρνομπιλ. Η Λουντμίλα αφηγείται αλλά και ζωντανεύει στη σκηνή, έννοιες όπως καραντίνα, εκκένωση, ταφή νεκρών χωρίς να παραστεί κανείς, απομόνωση, κοινωνική αποξένωση. Παίζω το έργο αυτό 10 χρόνια και ο κόσμος συγκλονιζόταν από την ιστορία της λόγω της τραγικότητας του περιστατικού και το νεαρό της ηλικίας της καθώς και τα μαθήματα επιβίωσης και αισιοδοξίας που δίνει. Αλλά κανένας δεν καταλάβαινε, συμπεριλαμβανομένης και εμού, τι σημαίνουν αυτοί οι όροι. Τώρα ταυτιζόμαστε και το ζούμε στο πετσί μας», αναφέρει στη Vwoman.gr η ηθοποιός.

«Ζούμε ένα Τσέρνομπιλ 36 χρόνια μετά, μια μολυσματική κατάσταση, όπου αλλάζει το μέσο. Εκεί ήταν η ραδιενέργεια, εμείς απειλούμαστε από έναν ιό. Ο πανικός της είναι και πάλι επίκαιρο θέμα, καθώς μιλάμε για μια παράλληλη καταστροφή, αυτή του περιβάλλοντος. Η κραυγή της ήταν να μην συμβεί πουθενά ξανά στον κόσμο μία τέτοια τραγωδία. Το περιβάλλον δεν αντέχει άλλο και ορμώμενη από εκεί, όρθωσε το ανάστημά της και αποφάσισε να μοιραστεί την ιστορία της. Είναι μία εσωτερική κραυγή, όχι επιφανειακή, είναι ανάγκη», τονίζει συμπληρώνοντας ότι η Λουντμίλα είναι το έργο και η ηρωίδα που τη σημάδεψε.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στη Vwoman.gr.