Skip to main content

ΙΣΑ προς Κικίλια: Να μετακινούνται οι ασθενείς με βεβαίωση ιδιώτη ιατρού

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά από τον υπουργό Υγείας την ελεύθερη μετακίνηση ασθενών με αιτιολογημένη βεβαίωση από ιδιώτη ιατρό.

Τη μετακίνηση ασθενών με αιτιολογημένη βεβαίωση από ιδιώτη ιατρό ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

«Η αναβολή ή καθυστέρηση στην αναγκαία παρακολούθηση ενός ασθενούς με κακοήθεια, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες σοβαρές παθήσεις στις περιπτώσεις ασθενών που παρακολουθούνται σε εξειδικευμένους ιδιωτικούς φορείς ΠΦΥ μπορεί, αυτονόητα, όπως καλώς γνωρίζετε ως ιατρός ο ίδιος, να επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες», αναφέρει ο ΙΣΑ στην επιστολή του.

Υπενθυμίζεται ότι ενόψει Πάσχα δεν επιτρέπονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις, παρά για συγκεκριμένους λόγους. Ειδικά για τα ζητήματα υγείας, η αρχική απόφαση αναφερόταν σε μετάβαση σε δημόσια δομή.

Ωστόσο, με νεότερη κοινή υπουργική απόφαση για τις υπερτοπικές μετακινήσεις παρέχει και τη δυνατότητα μετακίνησης προς ιδιωτική κλινική άλλης περιφέρειας.

Στη νέα ΚΥΑ αναφέρεται ότι επιτρέπεται η μετακίνηση για λόγους υγείας προς δημόσια δομή υγείας «και προς ιδιωτική κλινική αποκλειστικά σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης. Για την πιστοποίηση των λόγων υγείας απαιτείται, πέραν της βεβαίωσης κίνησης, και έγγραφο της δομής υγείας, εκτός περιπτώσεων όπου αυτό δεν μπορεί να προσκομισθεί λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της μετακίνησης.

Ο ΙΣΑ, στην επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Υγείας, χαιρετίζει την αλλαγή, χαρακτηρίζοντάς την ως «προσθήκη προς τη σωστή κατεύθυνηση».