Skip to main content

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος: Πιο ισχυρή από ποτέ η στήριξη για νέες επενδύσεις

Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος περιλαμβάνει 13 διαφορετικά καθεστώτα τα οποία θα αποτελέσουν τους βραχίονες για την ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων

Πριν λίγες ημέρες ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος που περιλαμβάνει 13 διαφορετικά καθεστώτα τα οποία θα αποτελέσουν τους βραχίονες για την ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων των επόμενων ετών. Σε συνδυασμό με τον εγκεκριμένο Ευρωπαϊκό Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, οι νέες επενδύσεις θα ενισχύονται σε ποσοστό που φτάνει έως και το 75% (βλ. σχ. Πίνακα)

Μέσω των διατάξεών του ο Νόμος επιδιώκει τον ψηφιακό και τεχνολογικό µετασχηµατισµό των επιχειρήσεων, την πράσινη μετάβαση, τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, τη στήριξη καινοτόμων επενδύσεων και όσων επιδιώκουν την εισαγωγή νέων τεχνολογιών της «Βιομηχανίας 4.0», της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, την ενίσχυση της απασχόλησης µε εξειδικευμένο προσωπικό, τη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση λιγότερο ευνοημένων περιοχών της χώρας και περιοχών που εντάσσονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), και φυσικά την περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού όπως και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Αρκετές βελτιώσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή  και έτσι στο ΦΕΚ 16/Α/4-2-2022 το οποίο δημοσιεύτηκε ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4887/2022 περιλαμβάνονται ως επιλέξιμες για πρώτη φορά μεταξύ άλλων,:

- οι Υπηρεσίες επαναφόρτισης Συσσωρευτών Ηλεκτρικών Οχημάτων, για επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε νησιωτικές περιοχές,

- η ίδρυση και ο εκσυγχρονισμός μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, εφόσον α) φέρουν διακριτικό τίτλο «ξενώνας φιλοξενίας», β) υλοποιούνται εντός παραδοσιακών οικισμών σε συγκεκριμένες περιοχές,

- οι εγκαταστάσεις αγροτουρισμού ή οινοτουρισμού ή γεωτουρισμού,

οι εγκαταστάσεις καταδυτικού τουρισμού.

- Στον τομέα ενημέρωσης και επικοινωνίας ενισχύεται η δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων «studios» για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο, τηλεοπτικών προγραμμάτων και ηχογραφήσεων,

- Στον τομέα των δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών κατ` εξαίρεση ενισχύονται τα επενδυτικά σχέδια για Υπηρεσίες Μηχανικών Πλυντηρίων Υπηρεσίες Σιδερωτηρίου Ρούχων.

- Στον τομέα του χονδρικού εμπορίου κατ’ εξαίρεση ενισχύονται τα επενδυτικά σχέδια των Κ.Α.Δ. 46.71.12.05, 46.71.13.14 και 46.71.13.16 που υλοποιούνται στα νησιά, για τη δημιουργία εγκαταστάσεων αποθήκευσης, καθώς επίσης κατ΄ εξαίρεση ενισχύονται επενδυτικά σχέδια του ΚΑΔ 46.46 - Xονδρικό Εμπόριο Φαρμακευτικών Προϊόντων μόνο για το καθεστώς ενισχύσεων «Επιχειρηματική Εξωστρέφεια».

- Στον τομέα της ανθρώπινης υγείας και της κοινωνικής μέριμνας κατ΄ εξαίρεση ενισχύονται τα επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης, όπως αυτά καθορίζονται με το άρθρο 10 του ν. 2072/1992 (Α΄ 125) και επενδυτικά σχέδια για την παροχή Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία, σύμφωνα με το άρθρο 30 του ίδιου νόμου. Ομοίως, κατ’ εξαίρεση ενισχύονται τα επενδυτικά σχέδια για την παροχή υπηρεσιών οίκων ευγηρίας – ΚΑΔ 87.30.11.01.



Στον τομέα της αγροδιατροφής τα υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια αφορούν

α. την πρωτογενή γεωργική παραγωγή, όπως ορίζεται στην παρ. 9 του άρθρου 2 του Γ.Α.Κ.,

β. την μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων, όπως ορίζεται στην παρ. 10 του άρθρου 2 του Γ.Α.Κ., συμπεριλαμβανομένων των επενδυτικών σχεδίων της παραγωγής βάμβακος και των δραστηριοτήτων εκκοκκισμού, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 44, καθώς και του Κεφαλαίου Ι του Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ.702/2014 της Επιτροπής της 25ης Ιουνίου 2014 και οι Κατευθυντήριες Γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις στον γεωργικό και δασονομικό τομέα και στις αγροτικές περιοχές,

γ. της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, όπως προβλέπεται στον Κανονισμό 1379/2013, υπό την επιφύλαξη του Γ.Α.Κ. και του Κανονισμού 1388/2014 και προσδιορίζονται από τις κοινές υπουργικές αποφάσεις του άρθρου 71.

Επιδοτήσεις (ενίσχυση σε μετρητά) θα μπορούν να λάβουν όλες οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ενώ οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν χρήση των κινήτρων της φοροαπαλλαγής, του leasing και της επιδότησης δημιουργούμενης απασχόλησης.

Στην απόφαση προκήρυξης των καθεστώτων που αφορούν την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης (Ε.Σ.ΔΙ.Μ.), στις οποίες δεν συντρέχουν οι κανόνες επιλεξιµότητας του Προγράµµατος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΠΔΑΜ) δύναται να καθορίζονται το είδος ή η ένταση ή το ανώτατο ποσό των χορηγούµενων ενισχύσεων κατά παρέκκλιση του άρθρου 12 ή η χρήση της διαδικασίας ταχείας αδειοδότησης, όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 9 του ν. 4864/2021 (Α΄ 237), ανάλογα µε το µέγεθος των επιχειρήσεων, το είδος των επενδυτικών σχεδίων, τις επιλέξιµες δαπάνες και την περιοχή υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων.

Ειδικά για τις περιοχές που ανήκουν στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης, σύµφωνα µε τον ν. 4759/2020 (Α΄ 245) (Φλώρινα, Κοζάνη, Μεγαλόπολη) είναι δυνατόν να ορίζεται για τις µεσαίες επιχειρήσεις συνδυασµός των ενισχύσεων της επιχορήγησης και της φορολογικής απαλλαγής, διάφορος του προβλεπόµενου από τις λοιπές διατάξεις του Νόμου. Επιπλέον μπορεί να ορίζεται, ανεξαρτήτως του µεγέθους επιχείρησης, ποσοστιαία προσαύξηση επί της συνολικής βαθµολογίας του επενδυτικού σχεδίου, την οποία θα λαµβάνουν  σύµφωνα µε το άρθρο 18 του Νόμου.

Στα επενδυτικά σχέδια που θα υλοποιηθούν από µεσαίες επιχειρήσεις στις περιφερειακές ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης, παρέχεται η δυνατότητα συνδυασμού των κινήτρων των καθεστώτων του νέου Αναπτυξιακού. Έτσι, θα παρέχεται το κίνητρο της επιχορήγησης, για την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου σε ποσοστό 60% του προβλεπόµενου ποσοστού ενίσχυσης από τις λοιπές διατάξεις του Νόμου και για τις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης και Ξάνθης σε 30%, µε τα υπολειπόµενα ποσοστά 40% και 70% αντίστοιχα να παρέχονται με μορφή φορολογικής απαλλαγής.

Παράλληλα - σύµφωνα µε όσα ορίζονται στο νέο Νόμο - στα επενδυτικά σχέδια που θα εντάσσονται στο καθεστώς «Νέο Επιχειρείν», θα παρέχεται Χρηµατοδότηση επιχειρηµατικού κινδύνου που συνίσταται στην επιδότηση επιτοκίου δανείων µειωµένης εξασφάλισης ή των εξόδων ασφάλισης των δανείων υψηλού κινδύνου που καταβάλλονται στα πιστωτικά ιδρύµατα που τα χορηγούν.

Τέλος, σύμφωνα με όσα μέχρι σήμερα έχουν θεσμοθετηθεί, οι επενδύσεις που θα υποβληθούν προς ενίσχυση στα πλαίσια του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, θα μπορούν υπό προϋποθέσεις να λάβουν ταυτόχρονα και τις ιδιαίτερα χαμηλότοκες χρηματοδοτήσεις που προβλέπονται από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάπτυξης, εφόσον εξ αρχής προβλεφθεί ο συνδυασμός των δύο «εργαλείων» (Αναπτυξιακός και ΤΑΑ) .

Τα ποσοστά ενισχύσεων του Χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί:

*Σε τμήματα των εν λόγω περιφερειών τα ποσοστά θα προσαυξάνονται κατά 10% για τις περιοχές ΣΔΑΜ. Διευκρινίζεται ότι για την περιφέρεια του Β. Αιγαίου το ποσοστό δεν μπορεί να ξεπερνά το 75%

Επιμέλεια
: Noisis Α.Ε.