Skip to main content

Ισορροπώντας πάνω στο τεντωμένο σκοινί της... Ανατολικής Μεσογείου

Η Αθήνα, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, προσπαθεί να κατοχυρωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, γνωρίζοντας πως και η Τουρκία επιχειρεί το ίδιο.

Το γεγονός ότι Τουρκία και Αίγυπτος έχουν στο παρασκήνιο συζητήσεις προκειμένου να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές, θεωρείται σχεδόν δεδομένο στην Αθήνα. Και δεν χρειάζονταν οι ανακοινώσεις της Άγκυρας. Κανείς σε θέματα διεθνούς διπλωματίας δεν είναι τόσο αφελής ώστε να πιστεύει σε ...αποκλειστικότητες. Τα πάντα είναι θέμα δούναι και λαβείν, που εξυπηρετούν εθνικά συμφέροντα. Γι' αυτό και η Αθήνα, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, όπως αντιλαμβάνεται ο «Τειρεσίας», προσπαθεί να κατοχυρωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Γνωρίζοντας ότι το ίδιο επιχειρεί τώρα η Τουρκία, κάνοντας την προσέγγιση με το Κάιρο και μάλλον με τη Σαουδική Αραβία. Κι ενδεχομένως, αύριο μεθαύριο, με το Ισραήλ.

Το θετικό της ιστορίας είναι ότι και οι τρεις παραπάνω «παίκτες» (Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία και Ισραήλ) γνωρίζουν καλά το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Συνεπώς, θα της αποσπάσουν όσα περισσότερα μπορούν, «επενδύοντας» όμως κυρίως στις διαφορές της με την Ελλάδα. Κι αυτό είναι το πιο επικίνδυνο, θεωρούν στο ελληνικό ΥΠΕΞ, αλλά ταυτόχρονα κι αναμενόμενο. Περίπλοκο; Ετσι είναι από τη φύση τους οι διεθνείς σχέσεις. Και γι' αυτό απαιτείται συνεχής εγρήγορση.

Γι' αυτό, μολονότι δεν ανακοινώθηκε ακόμα, το ελληνικό ΥΠΕΞ ετοιμάζει έναν μεγάλο κύκλο επισκέψεων του επικεφαλής του, Νίκου Δένδια, στην Ανατολική Μεσόγειο. Πάλι. Θα είναι ο «νιοστός», αλλά μετά τα παραπάνω κρίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητος. Και δεν θα είναι ο μοναδικός. Παράλληλα ετοιμάζεται κύκλος επισκέψεων και στα Βαλκάνια. Περισσότερο προληπτικός αυτός. Ενδεχομένως γιατί υπάρχουν ενδείξεις τουρκικής κινητικότητας κι εκεί.

Ωστόσο, όπως γίνεται τώρα κατανοητό απ' όλους, η καλύτερη άμυνα περνά μέσα από την προετοιμασία. Και δη, στις μέρες μας, την εξοπλιστική. Που είναι και η μόνη που προκαλεί πραγματικό εκνευρισμό στην Αγκυρα. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην προμήθεια των τεσσάρων φρεγατών που προχωρά γρήγορα. Όπως μαθαίνει ο «Τειρεσίας», μετά τους Γάλλους, ήρθε τώρα η σειρά των Βρετανών να παρουσιάσουν τις δικές τους φρεγάτες στην Αθήνα. Εξ ου και ο ενημερωτικός κύκλος που άνοιξε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας. Με καλή συμμετοχή...

Το Μαξίμου πάντως έχει δώσει ξεκάθαρη εντολή στην αρμόδια επιτροπή του ΓΕΝ, που θα κάνει την εισήγηση: Να γίνει η καλύτερη παραγγελία από επιχειρησιακής πλευράς. Χωρίς να συνυπολογιστούν άλλοι παράγοντες. Γιατί αυτός που μετρά περισσότερο από όλους στις μέρες μας είναι να θωρακιστεί η άμυνα της πατρίδας...