Skip to main content

Ισραήλ: Ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών

Το δεξιό Λικούντ εξασφαλίζει 32 έδρες στην 120μελή Κνεσέτ, ενώ το κεντρώο Λευκό και Μπλε του Μπένι Γκαντς στέλνει 33 βουλευτές στην ισραηλινή βουλή.

Μία επιπλέον έδρα στο Λικούντ, το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, δίνουν τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της 17ης Σεπτεμβρίου που ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική εκλογική επιτροπή του Ισραήλ.

Έτσι, το δεξιό Λικούντ εξασφαλίζει 32 έδρες στην 120μελή Κνεσέτ, ενώ το κεντρώο Λευκό και Μπλε του Μπένι Γκαντς στέλνει 33 βουλευτές στην ισραηλινή βουλή, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όμως, με βάση το παιγνίδι των κομματικών συμμαχιών, ούτε ο Νετανιάχου, που συγκεντρώνει 55 έδρες, ούτε ο Γκαντς που εξασφαλίζει 54, είναι σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση, αφού η απόλυτη πλειοψηφία απαιτεί την συγκέντρωση 61 εδρών.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν, ο οποίος θα κληθεί σε μία εβδομάδα να ορίσει αυτόν που θα λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, επιδιώκει να πείσει τους δύο πολιτικούς ηγέτες να συμφωνήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, το Λικούντ εξασφάλισε μία επιπλέον έδρα, την οποία έχασε το υπερορθόδοξο εσκενάζι κόμμα "Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τοράχ", που στέλνει 7 βουλευτές στην Κνεσέτ.

Με 13 βουλευτές, η "Ενωμένη Λίστα" των αραβικών και του κομμουνιστικού κόμματος αναδεικνύεται σε τρίτη πολιτική δύναμη του Ισραήλ.

Η διατήρηση της πρωθυπουργίας αποτελεί και κρίσιμο προσωπικό θέμα για τον μακροβιότερο πρωθυπουργό του Ισραήλ Νετανιάχου, ο οποίος θα κληθεί να απολογηθεί στις αρχές του Οκτωβρίου για κατηγορίες περί διαφθοράς, απάτης και κατάχρησης εμπιστοσύνης σε τρεις υποθέσεις.

Στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός, εάν γίνει αντικείμενο δικαστικής έρευνας, δεν υποχρεούται να παραιτηθεί, όσο δεν υπάρχει καταδικαστική απόφαση και όσο δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα ένδικα μέσα στην υπόθεσή του.