Skip to main content

Ισραήλ: Έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Μπένι Γκαντς

Ο Γκαντς θα έχει στη διάθεσή του 28 ημέρες για να καταλήξει σε ένα κυβερνητικό σχηματισμό. Εάν δεν τα καταφέρει η χώρα πάει σε εκλογές τον Απρίλιο.

Διερευνητική εντολή στον αρχηγό του κόμματος «Μπλε και Λευκό», Μπένι Γκαντς για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ανέθεσε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρεουβέν Ρίβλιν, σε μια προσπάθεια να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα.

Ο Γκαντς θα έχει στη διάθεσή του 28 ημέρες για να καταλήξει σε ένα κυβερνητικό σχηματισμό. Στην περίπτωση που δεν τα καταφέρει, ο Ρεουβέν Ρίβλιν θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο να διορίσει έναν υποψήφιο για να σχηματίσει κυβέρνηση. Εφόσον δεν τελεσφορήσει ούτε αυτή η προσπάθεια, θα προκηρυχθούν νέες εκλογές, οι τρίτες μετά τον Απρίλιο.

Πάντως, ο Ισραηλινός πρόεδρος κάλεσε σήμερα όλα τα πολιτικά κόμματα να κάνουν «παραχωρήσεις», ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο Μπένι Γκαντς υποσχέθηκε να προσπαθήσει να σχηματίσει μια φιλελεύθερη κυβέρνηση. «Πρέπει να συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα προς τους Ισραηλινούς πολίτες και να αποφύγουμε την διεξαγωγή νέων εκλογών», τόνισε ο Γκαντς , διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει χώρος για «όλα τα μέρη της ισραηλινής κοινωνίας» στο συνασπισμό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι του κόμματος του Γκαντς και του «Λικούντ», του κόμματος του Νετανιάχου, πρόκειται να συναντηθούν την Πέμπτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια που δίνεται εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κάποιον άλλον εκτός από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.