Skip to main content

Ισραήλ: Πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Νετανιάχου

Μαζί με τους συμμάχους του της δεξιάς και θρησκευτικά κόμματα, έχει επί του παρόντος 55 βουλευτές που τον υποστηρίζουν στην 120μελή Βουλή.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρεουβέν Ριβλίν, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τις βουλευτικές εκλογές που έφεραν νέο πολιτικό αδιέξοδο.

Ο Νετανιάχου, μαζί με τους συμμάχους του της δεξιάς και θρησκευτικά κόμματα, έχει επί του παρόντος 55 βουλευτές που τον υποστηρίζουν στην 120μελή Βουλή, ενώ ο κεντρώος Μπένι Γκαντς, υποστηριζόμενος από αριστερά και αραβικά κόμματα συγκεντρώνει 54 βουλευτές. Κανένας τους έως τώρα δεν έχει αποσπάσει τη στήριξη των 61 βουλευτών, δηλαδή το όριο της απόλυτης πλειοψηφίας.

Για αυτό τον λόγο ο Ριβλίν είχε κάνει έκκληση για κυβέρνηση ενότητας, αλλά ο Γκαντς είχε απορρίψει αυτή την προοπτική. Ετσι, ο πρόεδρος του Ισραήλ έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον απερχόμενο πρωθυπουργό, Νετανιάχου.

«Ο Νετανιάχου έχει περισσότερες πιθανότητες»

«Αυτός που έχει τις περισσότερες πιθανότητες είναι ο Νετανιάχου, ο οποίος υποστηρίζεται από 55 βουλευτές, ενώ ο Γκαντς δεν έχει παρά 54 βουλευτές αλλά οι 10 από τους 54 ανακοίνωσαν ότι δεν θα υπηρετήσουν την κυβέρνηση», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Ριβλίν σε συνέντευξη Τύπου, έχοντας δίπλα του τον Νετανιάχου.