Skip to main content

Υστεροσαλπιγγογραφία νέας γενιάς, ανώδυνη και χωρίς καμία ακτινοβολία

Άρθρο του Νίκου Χριστοφορίδη, Κλινικού Διευθυντή του Embryolab, για την Υπερηχογραφική Σαλπιγγογραφία,τη νέα μέθοδο για τη διερεύνηση της γονιμότητας.

του Νίκου Χριστοφορίδη*

Η υστεροσαλπιγγογραφία αποτελεί μία από τις βασικές εξετάσεις στη διερεύνηση της υπογονιμότητας καθώς προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τη γονιμότητα της γυναίκας.

Μέχρι πρόσφατα, γνωρίζαμε μόνο την «κλασική» Υστεροσαλπιγγογραφία (HSG ή ΥΣΓ), η οποία πραγματοποιείται σε ακτινολογικό εργαστήριο, με ακτίνες X. Μία ειδική σκιαστική ουσία χορηγείται από τον τράχηλο της μήτρας και καθώς αυτή διέρχεται μέσα από έσω γεννητικά όργανα λαμβάνεται μια σειρά ακτινογραφιών. Αν και μας δίνει σημαντικές πληροφορίες, η μέθοδος αυτή, έχει αυξημένη ακτινοβολία και κίνδυνο για αλλεργική αντίδραση στη σκιαγραφική ουσία, ενώ χαρακτηρίζεται «άβολη» από τις γυναίκες και συνήθως προκαλεί ελαφριά δυσαρέσκεια κατά τη διάρκεια και λίγο μετά την εξέταση.

Μια νέα μέθοδος έρχεται να προσφέρει στη διερεύνηση της γονιμότητας, ανώδυνα και χωρίς καμία ακτινοβολία. Η Υπερηχογραφική Σαλπιγγογραφία (HyFoSy)!

Υπάρχουν διάφοροι όροι που χρησιμοποιούνται συχνά για να περιγράψουν την εξέταση της υπερηχογραφικής σαλπιγγογραφίας, όπως HyFoSy (από το Hystero-Foam-Salpingography, με χρήση αφρού ως σκιαστικού μέσου), HyCoSy (από το Hystero-Contrast-Salpinography), ανώδυνη σαλπιγγογραφία, υπερηχο-σαλπιγγογραφία.

Η Yπερηχογραφική Υστεροσαλπιγγογραφία είναι μια σύγχρονη υπερηχογραφική εξέταση που ενδείκνυται για τη διερεύνηση της υπογονιμότητας!   



Πλεονεκτήματα:

· Έχει μηδενική ιονίζουσα ακτινοβολία (σε αντίθεση με την κλασσική μέθοδο, όπου ακτινοβολία ισοδυναμεί περίπου με οκτώ ακτινογραφίες θώρακα).
· Είναι εντελώς ανώδυνη, με ελάχιστη έως μηδενική ενόχληση κατά την εξέταση.
·Έχει μηδενικό κίνδυνο αλλεργίας. Το νέας γενιάς σκιαστικό (ExEm Foam), από κυτταρίνη και γλυκερόλη, είναι υποαλλεργικό.
·Συνδυάζεται με κολπικό υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών. Με μία εξέταση λαμβάνονται πληροφορίες για την κατάσταση της μήτρας και των ωοθηκών, χρήσιμες για την συνολική εκτίμηση της γονιμότητας.
·Πραγματοποιείται από εξειδικευμένο γυναικολόγο, στο ιατρείο.
·Έχει σύντομη διάρκεια, διαρκεί μόλις 10 λεπτά.

Πως γίνεται;

Η εξέταση γίνεται με την έγχυση αφρώδους σκιαστικού στην κοιλότητα της μήτρας. Παράλληλα, με υπερηχογραφική εξέταση υψηλής ανάλυσης παρακολουθείται η ροή του σκιαστικού μέσα από τις σάλπιγγες, ώστε να διαπιστωθεί άμεσα η κατάσταση διαβατότητας τους.

Τι πληροφορίες μας δίνει;

H HyFoSy εξετάζει αρχικά την κοιλότητα της μήτρας για προβλήματα στη μορφολογία της και κατόπιν ελέγχει αν οι σάλπιγγες είναι ανοιχτές, ώστε να μπορεί να επιτευχθεί γονιμοποίηση.

Η εξέταση απαιτεί προετοιμασία;

Η υστεροσαλπιγγογραφία συστήνεται να γίνεται πριν την ωορρηξία, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας αρχόμενης εγκυμοσύνης. Προηγούμενα, θα έχει ολοκληρωθεί ο απαραίτητος μικροβιολογικός έλεγχος για χλαμύδια και άλλους μικρο-οργανισμούς, ή εναλλακτικά μπορεί να χορηγηθεί αντιβιοτική αγωγή. Έτσι, αποφεύγεται η διασπορά και ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών από τον κόλπο στην μήτρα και τις σάλπιγγες, λόγω της ενδομήτριας έγχυσης του σκιαγραφικού.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Είναι πολύ καθησυχαστικό ότι σε περισσότερες από 60.000 καταγεγραμμένες εφαρμογές της HyFoSy, μέχρι σήμερα, δεν έχουν καταγραφεί παρενέργειες ή αλλεργικές αντιδράσεις. Σε σπάνιες περιπτώσεις αναφέρονται ήπια κοιλιακά ενοχλήματα κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Περιορισμοί

Η Υπερηχογραφική Υστεροσαλπιγγογραφία δεν μπορεί να παρέχει πληροφορίες για τη λειτουργία των σαλπίγγων στις περιπτώσεις που οι σάλπιγγες είναι ανοιχτές, ωστόσο, δεν λειτουργούν σωστά. Σπανιότερα, και σε περίπτωση σπασμού των σαλπίγγων, λόγω της εισόδου του σκιαγραφικού μέσου, οι σάλπιγγες δεν απεικονίζονται κατά την εξέταση, ενώ στην πραγματικότητα είναι ανοιχτές και φυσιολογικές.

Οφέλη

Έχει παρατηρηθεί πως τους πρώτους μήνες μετά την υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία αυξάνεται η πιθανότητα φυσικής σύλληψης στο ζευγάρι που βρίσκεται σε προσπάθεια για εγκυμοσύνη, λόγω της καλύτερης λειτουργίας των σαλπίγγων που ακολουθεί την έγχυση του σκιαστικού.

Το Embryolab, εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες μεθόδους στη διερεύνηση και τη θεραπεία της υπογονιμότητας, πρωτοπορεί στην εφαρμογή της ανώδυνης Yπερηχογραφικής Yστεροσαλπιγγογραφίας (HYFOSY ή σαλπιγγογραφία με αφρό), η οποία προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τη γονιμότητα της γυναίκας! Στο Embryolab, γιατροί με υψηλή εξειδίκευση στη Γυναικολογία και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή εφαρμόζουν την Υπερηχογραφική Σαλπιγγογραφία, έχοντας εκπαιδευτεί και διαπιστευθεί από κέντρα αναφοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι γιατροί της μονάδας Embryolab διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στη διενέργεια της εξέτασης αλλά και της ερμηνείας των αποτελεσμάτων με βάση την εμπειρία τους στην υπογονιμότητα και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Οι άρτια εξοπλισμένοι χώροι και τα σύγχρονα ιατρεία του Embryolab είναι εξοπλισμένα με υπερηχογραφικό εξοπλισμό 3D και 4D, γεγονός που συμβάλλει σε ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

*Ο Νίκος Χριστοφορίδης, MD, MSc, FRCOG, είναι Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Επιστημονικός & Κλινικός Διευθυντής του Embryolab και Συνιδρυτής της Embryolab Academy. Είναι μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου (FRCOG), εξειδικευμένος ιατρός στη μέθοδο της Υπερηχογραφικής Υστεροσαλπιγγογραφίας, στην κλινική Wrightington Hospital, Wigan, UK.