Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021
x

ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΤΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Οι ισορροπίες στην περιοχή είναι πολύ εύθραυστες και όλα μπορεί να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή, γιατί τα δεδομένα μεταβάλλονται καθημερνά.

Όλα θυμίζουν ολίγον από Τζον λε Καρέ: Στις 10 Μαΐου γίνεται γνωστό ότι είναι νεκρός ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της κυβέρνησης της Τρίπολης, Αμπντούλ Καντέρ Αλ Τουχάμι, ο οποίος υπήρξε ο αρχιτέκτονας της προσέγγισης του Σάρατζ προς την Τουρκία και προσωπικά προς τον Ταγίπ Ερντογάν. Αν και η επίσημη ανακοίνωση αποδίδει τον θάνατο σε καρδιακή προσβολή, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για έναν θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες.  Το γεγονός, όπως ήταν φυσικό κι αναμενόμενο, σήμανε συναγερμό, σε πολλές πρωτεύουσες, ευρωπαϊκές και μη.

Για παράδειγμα, όπως πληροφορείται ο Τειρεσίας, μετά την είδηση του θανάτου του Αμπντούλ Καντέρ Αλ Τουχάμι ο Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίασης του τουρκικού συμβουλίου ασφαλείας στην Άγκυρα. Αυτή τη συνεδρίαση την  πληροφορήθηκε η Αθήνα, αλλά, αρχικά τουλάχιστον, δεν μπορούσε να την αποκωδικοποιήσει. Είχε όμως πολύ «ψαχνό».

Λίγο μετά τον ξαφνικό θάνατο του εν λόγω, νεότερες πληροφορίες από την περιοχή ανέφεραν ότι Μόσχα και Κάιρο, μπροστά στο ενδεχόμενο πλήρους κατάρρευσης του στρατάρχη Χάφταρ στη Λιβύη επανέκαμψαν, προσφέροντας του χείρα βοήθειας, καθώς οι πιστοί του στρατάρχη έχουν υποστεί σοβαρές στρατιωτικές ήττες από τις δυνάμεις της κυβέρνησης Σάρατζ, που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Χθες ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη γειτονική Λιβύη, η οποία περιλαμβάνει και πρόταση για εκεχειρία που θα τεθεί σε ισχύ από την Δευτέρα.

Ο αιγύπτιος ηγέτης ανακοίνωσε την πρωτοβουλία αυτή από το Κάιρο έχοντας δίπλα του τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και τον Αγκουίλα Σάλεχ, πρόεδρο του εκλεγμένου κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.

Η πρωτοβουλία ζητεί την απομάκρυνση των ξένων πολιτοφυλακών από την Λιβύη, μια έμμεση αναφορά στους μισθοφόρους που φέρεται ότι έχει μεταφέρει εκεί η Τουρκία για να υποστηρίξουν τους αντίπαλους του Χάφταρ, και προτείνει ένα εκλεγμένο συμβούλιο ηγεσίας κάνοντας έκκληση για διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.

Εννοείται ότι η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις από το συγκεκριμένο μέτωπο, καθώς την αφορούν άμεσα. Και τις συζητά με όλους τους παίκτες της περιοχής. Όπως έγινε για παράδειγμα και προ ημερών, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό ομόλογό του, για θέματα τουρισμού.

Οι πληροφορίες, ωστόσο, επιμένουν ότι η συζήτηση αυτή είχε και ουρά, γεωπολιτική, και βεβαίως πολύ ενδιαφέρουσα. Μολονότι τίποτα δεν γίνεται γνωστό, είναι τοις πάσι γνωστό ότι ο Μπ.  Νετανιάχου ποτέ δεν έκρυψε την προσωπική κόντρα του με τον Ταγίπ Ερντογάν. Οπερ σημαίνει πως έρχεται πιο κοντά στην Ελλάδα.

Αντιθέτως, η προσπάθεια προσέγγισης της Αθήνας με την Μόσχα, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν αποδίδει. Και δεν φταίει μόνο η πανδημία. Εκεί φαίνεται ότι έχει γίνει ζημία με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών προ διετίας.

Τι περιγράφουν όλα τα παραπάνω; Ότι η κατάσταση και οι ισορροπίες στην περιοχή είναι πολύ εύθραυστες. Κι ότι όλα μπορεί να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή, γιατί τα δεδομένα μεταβάλλονται καθημερνά. Η συμβουλή του Τειρεσία; Κρατήστε την αναπνοή σας και την ψυχραιμία σας...

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ