Skip to main content

Ιστορίες της Έκθεσης: Η αποθέωση του Καραμανλή και ο σεισμός του 1978

Από Voria.gr
Γνωστές και άγνωστες πτυχές της ΔΕΘ, όπως τις αφηγείται ο Κυριάκος Ποζρικίδης στην εξαιρετική έκδοση «Ιστορίες της Έκθεσης» για τα 90στά γενέθλιά της.

H χούντα έχει καταρρεύσει, ο Καραμανλής είχε επιστρέψει και η ΔΕΘ ήταν έτοιμη να υποδεχθεί την μεταπολίτευση. Τα εγκαίνια της 39ης ΔΕΘ το 1974 πραγματοποιήθηκαν στις 7:30 το απόγευμα της 31ης Αυγούστου στο Παλέ ντε Σπορ, με μοναδική συμμετοχή κόσμου και πρωτοφανή παλμό λόγω της παρουσίας του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μεταξύ άλλων παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Μαύρος, ο Υπουργός Συντονισμού Ξ. Ζολώτας και Εμπορίου Α. Κανελλόπουλος. Στον αγιασμό χοροστάτησε  ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμονας και αμέσως μετά τον λόγο πήραν ο νέος Πρόεδρος της ΔΕΘ Νικόλαος Ζαρντινίδης και ο Υπουργός Εμπορίου Κανελλόπουλος. Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής αντί ομιλίας εγκαινίων απευθύνθηκε στους προσκεκλημένους και δήλωσε “Εγκαινιάζω την πρώτην μεταπελευθερωτική περίοδον της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης”.

Η δεξίωση προς τιμήν του Πρωθυπουργού παρατέθηκε από την Διοίκηση της ΔΕΘ στο ξενοδοχείο “Μακεδονία Παλάς”. Μιάμιση ώρα πριν τα εγκαίνια της 39ης ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής μίλησε από το “Μακεδονία Παλάς” σε 300.000 κόσμο που τον αποθέωσε. Το περίπτερο της Κύπρου μετά τα θλιβερά γεγονότα αποτέλεσε χώρο προσκυνήματος για τους Θεσσαλονικείς. Από τα εκδοτήρια της ΔΕΘ, πωλούνταν εισιτήρια για την μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση στις 7 Σεπτεμβρίου στο γήπεδο του ΠΑΟΚ υπέρ των θυμάτων της κυπριακής τραγωδίας. Δυο ημέρες μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ, στις 3 Σεπτεμβρίου 1974  ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και διακήρυξε τις αρχές του. Στις 21 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς,  η Θεσσαλονίκη απέκτησε πρώτη σε όλα τα Βαλκάνια τον υπαίθριο κινηματογράφο αυτοκινήτων “ΕΛΛΑΣ ΝΤΡΑΪΒ ΙΝ” στην περιοχή του αεροδρομίου. Πρώτη ταινία που προβλήθηκε “Ένα Μάγκνουμ 44 για τον Επιθεωρητή Κάλαχαν” με τον Κλιντ Ίστγουντ.

Το 1975 συμπληρώθηκαν 50 χρόνια ιστορίας της ΔΕΘ. Είναι η πρώτη φορά που η διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης περιορίστηκε από τρεις σε δυο εβδομάδες. Στην ανακοίνωσή της η ΔΕΘ ανέφερε:  “Η 40ή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης διήρκησε δυο μόνον εβδομάδας, γεγονός το οποίον κρινόμενον με τα υφιστάμενα μέτρα εφαρμογής καινοτομιών, δύναται να χαρακτηρισθή ως τολμηρά πρωτοβουλία. Tο εγχείρημα εν τούτοις, παρά τας εντόνους διαμαρτυρίας πανταχόθεν, επέτυχε πλήρως και εδικαιώθη”.
Με επισημότητα και μεγάλη λαϊκή συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν στις 7:30 μ.μ. της 31ης Αυγούστου 1975 τα εγκαίνια της 40ής ΔΕΘ στο Παλέ ντε Σπορ από τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. Στον αγιασμό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων και αμέσως μετά τον λόγο πήραν ο νέος Πρόεδρος της ΔΕΘ Ιωάννης Βελλίδης, ο Υπουργός Βορείου Ελλάδος Ν. Μάρτης και ο Υπουργός Εμπορίου κ. Ι.Βαρβιτσιώτης. Ο Πρωθυπουργός, από το βήμα της ΔΕΘ, δήλωσε ότι “χρονικά και τοπικά η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και η Θεσσαλονίκη προσφέρονται για να διακυρηχθή ότι η δημοκρατική Ελλάς εισέρχεται στη νέα, τη δημιουργική φάση των προσπαθειών της” και εξήγγειλε το περίφημο πενταετές πρόγραμμα της δημοκρατίας.

Το 1976 ήταν η 10η χρονιά που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινίαζε τη ΔΕΘ ως Πρωθυπουργός. Η τελετή των εγκαινίων ξεκίνησε στις 8:00 μ.μ. της 5ης Σεπτεμβρίου στο Παλέ ντε Σπορ. Μετά τον αγιασμό, στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων, τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της ΔΕΘ Ι. Βελλίδης,  ο Υπουργός Βορείου Ελλάδος Ν. Μάρτης και ο Υπουργός Εμπορίου κ. Ι. Βαρβιτσιώτης. Την επομένη στις 12:15 π.μ., ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα περίπτερα της ΠΑΣΕΓΕΣ, της Ελληνικής Βιοτεχνίας και της Κύπρου.Tο σχόλιο του Καραμανλή στο βιβλίο εντυπώσεων του περιπτέρου της Ελληνικής Βιοτεχνίας ήταν “καλή, μπορεί να γίνει και καλύτερη”.

Το 1977 αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς μετατράπηκε από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Ανώνυμη Εταιρία με τον διακριτικό τίτλο “Helexpo–ΔΕΘ ΑΕ”. Τα εγκαίνια της 42ης ΔΕΘ πραγματοποιήθηκαν στις 7:30 μ.μ. της 4ης Σεπτεμβρίου 1977 στο Παλέ ντε Σπορ. Στον αγιασμό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων και αμέσως μετά τον λόγο πήραν ο Πρόεδρος της ΔΕΘ Ι. Βελλίδης, ο Υπουργός Εμπορίου κ. Βαρβιτσιώτης, ο Υπουργός Βορείου Ελλάδος Ν. Μάρτης και τέλος την έναρξη λειτουργίας της 42ης περιόδου κήρυξε ο Υπουργός Συντονισμού Π. Παπαληγούρας. Ο Πρωθυπουργός  Κ. Καραμανλής δεν παρέστη στα εγκαίνια της ΔΕΘ λόγω ασθενείας, “προσβληθείς από οξείαν ισχυαλγίαν”, όπως ανέφερε το σχετικό ανακοινωθέν. Τα παραπολιτικά της εποχής μιλούσαν για ορθοπεδικό ατύχημα στη διάρκεια ενός παιχνιδιού γκολφ.

Τα εγκαίνια της 43ης ΔΕΘ το 1978 έγιναν μόνον δύο μήνες μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της Θεσσαλονίκης. Η Διοίκηση της ΔΕΘ υλοποίησε ένα επιβλητικό πρόγραμμα για την λειτουργία της έκθεσης, όχι μόνον για την αποκατάσταση των ζημιών από τον σεισμό, αλλά και για να δημιουργηθούν νέες εκθετήριες επιφάνειες. Ολοκληρώθηκε εγκαίρως η κατασκευή του εκθεσιακού κτιρίου (περίπτερο 13) επιφάνειας 6.000 τ.μ. Η κατασκευή του έγινε σε χρόνο ρεκόρ 90 ημερών. Tο περίπτερο 13 είναι το μεγαλύτερο που διαθέτει μέχρι και σήμερα η ΔΕΘ. Μετά από προσωπική επιθυμία του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη δεν διοργανώθηκε λαϊκή υποδοχή. Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε στον χώρο έξω από το Παλέ ντε Σπορ, όπου είχε στηθεί ειδική εξέδρα για τους επισήμους. Tο “παρών” έδωσαν οι Υπουργοί Συντονισμού κ. Μητσοτάκης, Βιομηχανίας Έβερτ και Δημοσίων Έργων Ζαρντινίδης.

Το 1980 τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 7 Σεπτεμβρίου  στο Παλέ ντε Σπορ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο  Καραμανλή. Παρόντες στην τελετή ήταν ο Πρωθυπουργός  Γεώργιος Ράλλης, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Παπασπύρου,  ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής κ. Μιχαηλίδης, πολλοί Υπουργοί και λοιποί επίσημοι. Tο ίδιο βράδυ, η Διοίκηση της ΔΕΘ παρέθεσε το επίσημο δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού Γ. Ράλλη, ο οποίος και εκφώνησε λόγο οικονομικού περιεχομένου. Στη συνέχεια δόθηκε δεξίωση προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή.

* Στην κεντρική φωτογραφία ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στα εγκαίνια της ΔΕΘ