Skip to main content

Ιστορική στιγμή: Φινλανδία και Σουηδία κατέθεσαν κοινό αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Η ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας και της Σουηδίας αναμένεται να διαρκέσει μόνο μερικές εβδομάδες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Φινλανδία και Σουηδία κατέθεσαν επίσημα σήμερα το πρωί το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ. Η ενταξιακή διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει μόνο μερικές εβδομάδες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η διαδικασία επικύρωσης, που θα πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια όλων των μελών της Συμμαχίας, ενδέχεται να διαρκέσει έως και έναν χρόνο.

«Στη Σουηδία και στη Φινλανδία συμφωνούμε επίσης να πάμε χέρι χέρι διά μέσου ολόκληρης αυτής της διαδικασίας και θα καταθέσουμε αύριο μαζί την αίτηση», τόνισε χθες η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

Την Πέμπτη (19/5) η Σουηδή πρωθυπουργός και ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο αναμένεται να συναντηθούν με τον Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, ώστε να συζητήσουν για την απόφαση που έλαβαν να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική συμμαχία.

Χθες, το κοινοβούλιο της Φινλανδίας υπέγραψε την αίτηση ένταξης για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς η κυβέρνηση της χώρας θεωρεί ότι πρέπει να εγκαταλείψει το καθεστώς ουδετερότητας, ύστερα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Μόσχα από την πλευρά της, μέσω της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, προχώρησε σε μία αινιγματική δήλωση μετά την απόφαση της Φινλανδίας και της Ρωσίας για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Solovyov Live η Μαρία Ζαχάροβα είπε: «Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ λύνει τα χέρια της Ρωσίας. Να το έχει κατά νου αυτό η Δύση».

Μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ είπε: «Σήμερα, κάτω από την πίεση της Ουάσινγκτον, η Φινλανδία και η Σουηδία, που για δεκαετίες κρατούσαν στάση ουδετερότητας στα διεθνή θέματα και δεν συμμετείχαν σε κανένα στρατιωτικό μπλοκ, αναγκάζονται να ενταχθούν στην Βορειοατλαντική συμμαχία και να αλλάξουν την στρατηγική κατεύθυνση της πολιτικής τους» τόνισε ειδικότερα.