Skip to main content

Ιταλία: Η ψηφοφορία στη Γερουσία απέτρεψε την κυβερνητική κρίση

Ο Ιταλός πρωθυπουργός κατάφερε τελικά να πείσει την πλειοψηφία που τον υποστηρίζει ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί παθητικά την μεταρρύθμιση του ΕΜΣ

Η Γερουσία της Ιταλίας ενέκρινε αργά το βράδυ χθες Τετάρτη τις θέσεις της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε για τις προτεραιότητες και τη στάση της χώρας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.

Συνολικά 164 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ, 122 καταψήφισαν και δύο απείχαν.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός κατάφερε τελικά να πείσει την πλειοψηφία που τον υποστηρίζει (Κίνημα Πέντε Αστέρων, Δημοκρατικό Κόμμα και το κόμμα Ζωντανή Ιταλία του Ματέο Ρέντσι), ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί παθητικά την μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), αναγγέλλοντας ότι το 2020 θα γίνουν νέες, επιμέρους αλλαγές και διαπραγματεύσεις.

Με τον τρόπο αυτό ικανοποιούνται – για την ώρα – οι απαιτήσεις του Κινήματος Πέντε Αστέρων, που θεωρεί ότι με το τρέχον προσχέδιο μεταρρύθμισης, σε περίπτωση νέας οικονομικής κρίσης η χώρα διατρέχει κίνδυνο να τεθεί αυτόματα υπό επιτροπεία.

Όπως υπογραμμίζουν παρατηρητές, το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας προοιωνίζεται ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει επίσης την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού και «θα γιορτάσει χωρίς εκπλήξεις την έλευση του νέου έτους».

Παρά ταύτα, συνεχίζουν να υπάρχουν εμφανή προβλήματα: τρεις γερουσιαστές του Κινήματος Πέντε Αστέρων εξέφρασαν ανοιχτά την πρόθεση να εγκαταλείψουν το κίνημα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο για να προσχωρήσουν στη Λέγκα (άκρα δεξιά) του Ματέο Σαλβίνι. Κατά δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο, τουλάχιστον άλλοι δυο γερουσιαστές αμφισβητούν την νέα, φιλοευρωπαϊκή πορεία του Κινήματος. Πληθαίνουν έτσι οι ενδείξεις ότι οι «πεντάστεροι» κινδυνεύουν ακόμη και να διασπαστούν, με φόντο τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση των ποσοστών τους όπως αποτυπώνεται σε δημοσκοπήσεις.

Για να συνεχίσει να κυβερνά, ο Τζουζέπε Κόντε δεν αποκλείεται να χρειαστεί κοινοβουλευτική υποστήριξη από τη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ενδέχεται το κόμμα της κεντροδεξιάς να τον προστρέξει, επικαλούμενο το «ευρύτερο εθνικό συμφέρον» και το «αίσθημα πολιτικής ευθύνης». Αυτό θα συνεπαγόταν όμως ότι θα αναδιαμορφωθεί, σε έναν βαθμό, η κυβερνητική ατζέντα.

Παράλληλα, μένει να διαπιστωθεί ποια στάση θα κρατήσει ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος με το νέο μικρό κόμμα του, παρότι είναι πλέον μέρος της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ασκεί όλο και πιο συχνά έντονη κριτική σε επιλογές υπουργών και του ίδιου του πρωθυπουργού. Προσπαθεί πάγια να προσελκύει το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης και των ψηφοφόρων και να πιστοποιεί πως έχει απόλυτη αυτονομία κινήσεων.

Αναλυτές προβλέπουν πως η τύχη της κυβέρνησης Κόντε θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών στην Εμίλια Ρομάνια και στην Καλαβρία (26η Ιανουαρίου).

Οι υποψήφιοι του Κινήματος Πέντε Αστέρων θεωρούνται πολύ αδύναμοι. Αν η κεντροαριστερά καταφέρει να υπερισχύσει, έστω μόνο στην Εμίλια Ρομάνια (πρωτεύουσά της είναι η Μπολόνια), τότε η κυβερνητική συνεργασία και δράση θα συνεχιστεί ομαλά, έστω με κάποιες «διορθωτικές παρεμβάσεις». Σε διαφορετική περίπτωση, η Λέγκα και οι σύμμαχοί της θα ασκήσουν σίγουρα τεράστια πίεση για την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.