Skip to main content

Ιταλία: Κρατική κηδεία δημοσία δαπάνη για τον Σασόλι την Παρασκευή 14/01

Έρευνες για τη διασπορά fake news από αντιεμβολιαστές για τον θάνατο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποιούν οι ιταλικές αρχές.

Κατόπιν πρότασης του Ιταλού Πρωθυπουργού Mario Draghi, σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την κρατική κηδεία δημοσία δαπάνη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Αύριο Πέμπτη 13 Ιανουαρίου η σορός του Σασόλι θα τεθεί σε 8ωρο λαϊκό προσκύνημα στην Αίθουσα Sala della Protomoteca στο Καπιτώλιο της Ρώμης, ενώ το μεσημέρι της Παρασκευής θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στην εκκλησία Santa Maria degli Angeli, στην Piazza della Repubblica της Ιταλικής πρωτεύουσας.

Όπως μεταφέρουν τα Ιταλικά ΜΜΕ, την κηδεία θα πρωτοστατήσει ο καρδινάλιος Matteo Zuppi, Αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια και παιδικός φίλος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην κηδεία αναμένονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Sergio Mattarella, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κα. Ursula Von der Leyen και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel, αλλά και ο Δήμαρχος της πόλης του Πράτο στην Τοσκάνη, κ. Matteo Biffoni, πόλη με την οποία ο Σασόλι ήταν πολύ δεμένος.

Συνεχίζονται οι φόροι τιμής εις μνήμην του Προέδρου

Συνεχίζονται οι φόροι τιμής εις μνήμην του Νταβίντ Σασόλι. Χιλιάδες είναι στα social media οι αναρτήσεις πολιτών, καλλιτεχνών, και δημοσιογράφων που τονίζουν το έργο του, ενώ την Τρίτη στο Ιταλικό Κοινοβούλιο όλοι οι πολιτικοί υπογράμμισαν τη σημασία της πολιτικής του Νταβίντ Σασόλι, ανεξαρτήτως πολιτικής ιδεολογίας και κομματικής κλίσης.

Η περιφέρεια της Σικελίας αποφάσισε να κρατήσει τις σημαίες μεσίστιες σε όλα τα κτίρια της Περιφερειακής Διοίκησης, ενώ ιδιαίτερα θλιμμένο είναι το κλίμα στο Δημοκρατικό Κόμμα (Kεντροαριστερά) του οποίου ο Σασόλι ήταν ενεργό μέλος και Ευρωβουλευτής.

Βαθιά θλιμμένος ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος της Ρώμης κ. Roberto Gualtieri, στενός φίλος του Σασόλι και επί 10 χρόνια ευρωβουλευτής μαζί του, από το 2009 εως το 2019. «Ένας τεράστιος πόνος για τον θάνατο του Νταβίντ Σασόλι: ένας μεγάλος Ιταλός, ένας μεγάλος Ευρωπαίος, ένας εξαιρετικός άνθρωπος» δήλωσε ο Gualtieri.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και Περιφερειάρχης του Λατίου κ. Nicola Zingaretti, ο οποίος χαιρέτησε τον Σασόλι λέγοντας «Ciao David, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την πολιτική σου δέσμευση μεταξύ των ανθρώπων, το χαμόγελό σου και την επιθυμία σου για αλλαγή».

Fake news από αντιεμβολιαστές, επενέβη η Αστυνομία

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο όμως υπάρχει και μια περιορισμένη αλλά σκοτεινή όψη. Ο θάνατος του Προέδρου Σασόλι αμαυρίστηκε περαιτέρω από διαδικτυακές αναρτήσεις αντιεμβολιαστών, οι οποίες εμφανίστηκαν λίγες ώρες τόσο πριν όσον και αμέσως μετά τον θάνατό του. Οι αναρτήσεις είχαν συχνά τον τόνο χαράς για την αρρώστια που προκάλεσε στη συνέχεια τον θάνατο του Προέδρου, οι οποίες καταδικάστηκαν από πάρα πολλούς πολίτες και δημοσιογράφους, και είχαν κύριο στόχο την διάδοση fake news στα social media σχετικά με την υποτιθέμενη (από αντιεμβολιαστές) σύνδεση της ασθένειας που έκοψε το νήμα της ζωής του Νταβίντ Σασόλι, με το εμβόλιο.

Μάλιστα, ως απάντηση στις ψευδείς αναρτήσεις, το επιτελείο του Προέδρου απάντησε με εκτενέστερη ανάρτηση στο Facebook, τονίζοντας πως «ακόμα κι όταν πρόσφατα, μπροστά στα σοβαρά προβλήματα υγείας του, είχε διαδοθεί στο διαδίκτυο παραληρηματική κακία για τον Covid και άλλα παρόμοια, ακόμη και εκείνη τη στιγμή η επιλογή να μην απαντήσει, να μην οξύνει τους τόνους, του φαινόταν η μόνη δυνατή».

Όμως η υπόθεση φαίνεται να παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης, εφόσον η Ομάδα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας (Polizia Postale) επενέβη και ερευνά τα διάφορα περιστατικά ώστε να αποδοθούν ευθύνες.

Πηγή: ertnews