Skip to main content

Ιταλία: Μαζικές επιχειρήσεις της αστυνομίας κατά αντιεμβολιαστών

Στόχος της κυβέρνησης και των υγειονομικών αρχών η αποφυγή της αύξησης των κρουσμάτων αλλά και των επεισοδίων.

Νέα επιχείρηση της ιταλικής αστυνομίας κυρίως στις ευρύτερες περιοχές της Γένοβας και της Φλωρεντίας πραγματοποιήθηκε σήμερα. 29 οι έφοδοι, με άλλες τόσες κλήσεις σε απολογία για καταστροφές, βίαιες πράξεις, πρόκληση ζημιών σε εμβολιαστικά κέντρα και συμμετοχή σε μυστική, παράνομη οργάνωση.

Μέσω διαδικτύου, και πιο συγκεκριμένα με χρήση του Telegram, οι κατηγορούμενοι αντάλλασσαν βίντεο με θέμα «πώς να κάνετε σαμποτάζ και να προκαλέσετε καταστροφές σε κέντρα εμβολιασμού χωρίς να σας ανακαλύψουν».

Προσπαθούσαν, μάλιστα, να κρατήσουν κρυφή  την ταυτότητά τους, αλλά να συμμετέχουν στα διάφορα τσατ μόνον με ειδικούς κωδικούς. Πρόκειται για την δεύτερη επιχείρηση κατά αντιεμβολιαστών μέσα σε λιγότερο από σαράντα οκτώ ώρες. Η εισαγγελία του Τορίνο διέταξε την Τρίτη άλλες 18 εφόδους και 3 συλλήψεις, πάντα με κατηγορίες για συμμετοχή σε βίαιες οργανώσεις. «Θα πάμε στις διαδηλώσεις και τα πετάξουμε βόμβες, φτάνει με την δικτατορία», έγραφαν στο ίντερνετ οι αντιεμβολιαστές.

Πιέσεις για νέους περιορισμούς σε μη εμβολιασθέντες

Οι στόχοι των υγειονομικών και εισαγγελικών αρχών είναι δυο: να αποφευχθούν νέα επεισόδια και να περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται η αύξηση των κρουσμάτων. Σχεδόν όλοι οι κεντροδεξιοί περιφερειάρχες του ιταλικού Βορρά θέλουν να επιβληθούν νέοι περιορισμοί σε όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι έμποροι, παράλληλα, φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξει μεγάλη μείωση της αγοραστικής κίνησης τις κρίσιμες εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, αν δεν εξασφαλιστούν συνθήκες ακόμη μεγαλύτερης ασφάλειας.

Αρχικά η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ήταν αρνητική και πολλοί ειδικοί είχαν αναφερθεί σε ενδεχόμενη αντισυνταγματικότητα των όποιων μέτρων μπορεί να αφορούν μόνον συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Σήμερα, όμως, ο Ιταλός υφυπουργός Υγείας Πιερπάολο Σιλέρ, δήλωσε ότι αν οι περιφέρειες με τα περισσότερα κρούσματα γίνουν κίτρινες και μετά πορτοκαλί (με νέες, αυστηρές απαγορεύσεις) τότε μπορεί όντως να εφαρμοστεί ένα επιλεκτικό λοκντάουν για τους ανεμβολίαστους πολίτες.  Η αμεσότερη αναφορά, σύμφωνα με τους σχολιαστές, είναι πρώτα απ΄ όλα στην περιφέρεια Άνω Αδίγη στα σύνορα με την Αυστρία.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle