Skip to main content

Ιταλία: Μικρή μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Άλλη μια κρίσιμη εβδομάδα για την Ιταλία ξεκινά. Γιατροί και κυβέρνηση προσπαθούν να περιορίσουν την επιθετικότητα του κορωνοϊού.

Η εβδομάδα αυτή θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ιταλία. Οι ειδικοί ελπίζουν να μπορέσουν να περιορίσουν την επιθετικότητα του ιού, χάρη στις μέχρι τώρα προσπάθειες. Χωρίς να γνωρίζει κανείς, όμως, πότε θα φτάσουμε στο σημείο ανώτατης διάδοσης της επιδημίας, για να αρχίσουν στη συνέχεια να μειώνονται οι μεταδόσεις.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αποφάσισε ότι η διακοπή των παραγωγικών δραστηριοτήτων, που δεν θεωρούνται βασικής σημασίας, θα ξεκινήσει από την Πέμπτη για να έχουν τον αναγκαίο χρόνο να προσαρμοστούν οι διάφορες επιχειρήσεις.

Από τη μία η Ένωση Βιομηχάνων πιέζει για να μείνουν ανοικτές όσο γίνεται περισσότερες εταιρίες και βιομηχανικές μονάδες. Αλλά από την άλλη τα συνδικάτα απειλούν με γενική απεργία (παρά της έκτακτες συνθήκες) αν τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των εργαζομένων λόγω της απεριόριστης συνέχισης της παραγωγής.

Προσπάθειες να διατηρηθεί η ελπίδα

Η Ιταλία πάντως προσπαθεί να μην χάσει την ελπίδα: χθες παρουσιάσθηκε μικρή μείωση στον ρυθμό διάδοσης του ιού και στον αριθμό των νεκρών και αναμένονται με αγωνία τα σημερινά στοιχεία. Η δε περιφέρεια Βένετο ετοιμάζεται να ξεκινήσει πειραματική φάση με ιαπωνικό φάρμακο που φέρεται να μπορεί να καταπολεμά τον ιό, τουλάχιστον στην αρχική του φάση. Και μέσα στις επόμενες ημέρες, οι αρχές υπόσχονται ότι θα παραδώσουν επαρκή προστατευτικό εξοπλισμό σε όλους τους γιατρούς. Την ερχόμενη εβδομάδα βάσει του σχεδίου αυτού θα έρθει και η σειρά των πολιτών.

Ακόμη δεν είναι σαφές αν (παρά τα αιτήματα των δημάρχων) γίνουν τελικά χιλιάδες τεστ για να βρεθούν οι πολίτες που είναι θετικοί στον κορωνοϊό, χωρίς όμως να έχουν παρουσιάσει συμπτώματα. Ο στόχος είναι να τεθούν υπό παρακολούθηση μέσω δορυφόρου. Πολλοί δήμαρχοι απευθύνουν σήμερα έκκληση στην κυβέρνηση να υλοποιήσει το όλο σχέδιο. Το πρόβλημα όμως είναι κυρίως οικονομικό. Δεν αποκλείεται να χρειαστεί η στήριξη χορηγών, όπως συνέβη ήδη και για την διεύρυνση αρκετών μονάδων εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle