Skip to main content

Ιταλία: Προνομιακή διαπραγμάτευση για την πώληση του εθνικού αερομεταφορέα

Σε πρωτοβουλίες προχωρά η ιταλική κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι λίγο πριν τις εκλογές για την πώληση του εθνικού αερομεταφορέα Ita

Για το μέλλον της Ita η ιταλική κυβέρνηση έκανε σήμερα μια καθοριστικής σημασίας επιλογή. Η προνομιακή διαπραγμάτευση για την πώληση της αεροπορικής εταιρείας, θα γίνει με συμμαχία, στην οποία συμμετέχουν η Air France, η αμερικανική εταιρεία Delta Airlines και το αμερικανικό fund Centares. Ουσιαστικό ενδιαφέρον είχε εκφράσει και η γερμανική Lufthansa. H πρόταση που επελέγη, όπως υπογραμμίζει το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, «πλησιάζει περισσότερο στους στόχους που είχαν τεθεί».

Οι δυο κύριοι λόγοι, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι ότι η Alitalia πρώτα, και τώρα η Ita, ανήκει στην ίδια συμμαχία αεροπορικών εταιρειών με την Air France, την Sky Team, και ότι η παρουσία της Delta Αirlines αναμένεται να εγγυηθεί  σημαντικές τουριστικές ροές από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ita δημιουργήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο (όταν έκλεισε η Alitalia) και από τότε η κυβέρνηση Nτράγκι αναζητά έναν αξιόπιστο αγοραστή. Η διαπραγμάτευση όμως δεν προϋποθέτει και υποχρεωτική πώληση της εταιρείας. Το βήμα αυτό θα γίνει μόνον αν εξακριβωθεί ότι πληρούνται τελικά όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις.

Πολιτικές αβεβαιότητες

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών θα διατηρήσει πάντως (τουλάχιστον σε μια πρώτη φάση) το 45% των μετοχών της Ita και θα διαθέτει στο διοικητικό της συμβούλιο 2 μέλη σε σύνολο πέντε. Η προσφορά  της γαλλοαμερικανικής συμμαχίας αγγίζει τα 650 εκατομμύρια ευρώ και εγγυάται την περαιτέρω αξιοποίηση του αεροδρομίου της Ρώμης Φιουμιτσίνο- Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Τώρα όμως τίθεται και ένα άλλο, πολιτικού χαρακτήρα θέμα: σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να φτάσει στην καθοριστική φάση της υπογραφής της συμφωνίας. Για το  οριστικό «ναι», πολύ πιθανά οι αγοραστές θα πρέπει να περιμένουν τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου. Και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αν κερδίσει η συντηρητική συμμαχία, η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι των Αδελφών της Ιταλίας, θα δώσει τελικά την αναγκαία συγκατάθεση.  

Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle