Skip to main content

IWG: Πέντε επιχειρηματικά κέντρα Regus και Spaces έρχονται στη Θεσσαλονίκη

Για υβριδικό μοντέλο εργασίας από το σπίτι με παραδοσιακούς γραφειακούς αλλά και ευέλικτους χώρους εργασίας μιλά στη Voria.gr ο CEO της IWG.

Τουλάχιστον πέντε επιχειρηματικά κέντρα Regus και Spaces, που θα καλύπτουν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης, αναμένεται να δημιουργήσει στα επόμενα δυο με τρία χρόνια η International Workplace Group, που διαχειρίζεται μεταξύ άλλων τα δυο παραπάνω brands και πρωταγωνιστεί στην αγορά των ευέλικτων χώρων εργασίας.

Αυτό αποκάλυψε στη συνέντευξη του παραχώρησε στη Voria.gr, o Χρήστος Μισαηλίδης, CEO της IWG ξεδιπλώνοντας παράλληλα και τα σχέδια της εταιρείας για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο κ. Μισαηλίδης μεταξύ άλλων τονίζει πως «η πανδημία έχει αναδείξει την ανάγκη για ευελιξία παγκοσμίως» ενώ υπογραμμίζει πως «ο κόσμος της εργασίας δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος. Θα καταλήξουμε σε ένα υβριδικό μοντέλο που θα περιλαμβάνει εργασία από το σπίτι και ένα μείγμα παραδοσιακών γραφειακών χώρων με εκτενέστερη χρήση των ευέλικτων χώρων εργασίας».

Ο κ. Μισαηλίδης θα είναι ομιλητής στο διαδικτυακό συνέδριο Prodexpo North που πραγματοποιείται την Τετάρτη 14 Απριλίου με χορηγό επικοινωνίας τη Voria.gr.

Η αγορά των ευέλικτων χώρων στην Ελλάδα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο με ελάχιστους παίκτες. Πιστεύετε πως αποτελεί πεδίον δόξης λαμπρόν για νέους επιχειρηματίες που θέλουν να μπουν στο εν λόγω χώρο;
 
Η πανδημία έχει αναδείξει την ανάγκη για ευελιξία παγκοσμίως. Ακόμα και πριν από την εποχή του covid-19, οι ευέλικτοι χώροι εργασίας, εμφάνιζαν τα τελευταία έτη, σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό συμβαίνει γιατί οι λύσεις που προσφέρουμε δίνουν την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επικεντρωθούν στο core business τους εξοικονομώντας χρόνο αλλά και μειώνοντας τα λειτουργικά κόστη των γραφειακών τους χώρων. Ακόμα, όσον αφορά τους εργαζόμενους, δουλεύουν σε ένα εργασιακό περιβάλλον υψηλής ποιότητας. Εφόσον οι εταιρίες τους εκμεταλλευτούν όλες τις δυνατότητες που τους δίνει το εκτεταμένο δίκτυο μας, μπορούν να εργάζονται κοντινότερα στον τόπο κατοικίας τους, κάτι που αποδεδειγμένα τους προσφέρει καλύτερο work life balance. Με βάση λοιπόν αυτά, είμαι σίγουρος πως οι νέοι επιχειρηματίες έχουν την ευκαιρία να δράσουν δημιουργικά σε έναν τέτοιο χώρο, που μόνο κερδισμένοι μπορούν να βγουν.
 
Ποια είναι τα περιθώρια κερδοφορίας σε μια τέτοιου είδους επένδυση έναντι των παραδοσιακών γραφειακών χωρών;
 
Ο ιδιοκτήτης ακίνητων που προχωρά σε ένα  partnership με την IWG, έχει πολύ υψηλότερες αποδόσεις  σε σχέση με αυτές μιας παραδοσιακής ενοικίασης ενός ακινήτου. Επίσης, το πρόγραμμα franchise μας, δημιουργεί ένα ολοκαίνουριο είδος επενδυτικής ευκαιρίας στο συγκεκριμένο, ταχέως αναπτυσσόμενο επιχειρηματικό κλάδο. Έτσι, λοιπόν, η IWG προσφέρει μια υψηλή απόδοση χαμηλού κινδύνου, καθώς ο κόσμος κάνει στροφή προς έναν τρόπο εργασίας που ανταμείβει την ευελιξία. Από την πρώτη στιγμή και καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας μας, προσφέρουμε στους franchisees μας συνεχή υποστήριξη τόσο σε τοπική όσο και σε παγκόσμια κλίμακα, όπως :
- Πρόσβαση στο παγκόσμιο πελατολόγιο μας
- Παγκόσμια κέντρα υποστήριξης που παρέχουν την βέλτιστη εξυπηρέτηση πελατών
-Σύστημα διαχείρισης αιτημάτων πωλήσεων για τα κέντρα, σε όποιο μέρος του κόσμου και αν βρίσκονται
- Συνεχή εκπαίδευση για το προσωπικό των επιχειρηματικών κέντρων
- Εφαρμογές πωλήσεων, συστήματα κρατήσεων και τιμολόγησης


 
Στη Θεσσαλονίκη έχετε παρουσία με τη Regus, ένα από τα brands που διαχειρίζεστε. Υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης και άλλων εταιρειών του κλάδου στη Θεσσαλονίκη και αν ναι, σε τι χρονικό εύρος και πόσα αντίστοιχα κτήρια πιστεύετε πως αντέχει η αγορά των ευέλικτων χώρων της πόλης;
 
Στην Ελλάδα έχουμε παρουσία με δύο brands, τη Regus αλλά και τη Spaces, που κοινός στόχος και των δύο είναι η δημιουργία δυναμικών χώρων εργασίας, με ένα μοναδικό και επιχειρηματικό πνεύμα. Με γνώμονα, λοιπόν, την αγορά της Θεσσαλονίκης, σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε στα επόμενα 2-3 έτη, τουλάχιστον 5 επιχειρηματικά κέντρα Regus και Spaces, που θα καλύπτουν τις ανάγκες της πόλης.
 
Ποιο είναι το προφίλ των επιχειρήσεων που επιλέγουν τους ευέλικτους χώρους εργασίας; Τι τους προσφέρουν;  
 
Η IWG παρέχει εξειδικευμένες λύσεις σε όλων των ειδών τις επιχειρήσεις. Οι ευέλικτοι χώροι εργασίας είναι η ιδανική λύση τόσο για ελεύθερους επαγγελματίες και start ups εταιρείες που έχουν μικρότερες ανάγκες σε γραφειακούς χώρους, όσο και σε μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν να προσθέσουν ευελιξία στο real estate portfolio τους, αλλά και να καλύψουν ανάγκες όπως: να επεκτείνουν τους γραφειακούς τους χώρους, να δημιουργήσουν υποκαταστήματα σε άλλες πόλεις πέραν των κεντρικών τους γραφείων και να οργανώσουν νέα projects σε βολικές τοποθεσίες.

Οι ευέλικτες μορφές εργασίας, τις οποίες ενίσχυσε και η πανδημία στη χώρα μας  εκτιμάτε πως «ήρθαν για να μείνουν»;
 
O κόσμος της εργασίας δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος. Η πανδημία απέδειξε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν εργαστούν παραγωγικά χωρίς να είναι στο γραφείο κάθε μέρα. Οι επιχειρήσεις για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα θα αναγκαστούν να δημιουργήσουν ένα σύνολο ευέλικτων μορφών εργασίας τόσο λόγω των συνθηκών που ζούμε την περίοδο αυτή, αλλά και λόγω του ότι ο τρόπος εργασίας είχε ήδη αρχίσει να διαφοροποιείται καιρό τώρα και λόγω της τεχνολογίας. Θα καταλήξουμε σε ένα υβριδικό μοντέλο που θα περιλαμβάνει εργασία από το σπίτι και ένα μείγμα παραδοσιακών γραφειακών χώρων με εκτενέστερη χρήση των ευέλικτων χώρων εργασίας. Επίσης, η πλειονότητα των εταιρειών, μεγάλες ή μικρές, αναζητούν να δουλεύουν πλέον, από έναν χώρο εργασίας που βρίσκεται σε κεντρικά σημεία με βολική τοποθεσία κοντά στο σπίτι τους.
 
Ποια είναι τα επόμενα βήματα της IWG προκειμένου να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των πελατών της; Προγραμματίζει επέκταση στη Θεσσαλονίκη και ποιο είναι ευρύτερα το πλάνο επέκτασης της εταιρείας σε πόλεις της Ελλάδας;
 
Η ζήτηση για ευέλικτους χώρους εργασίας αυξάνεται παγκοσμίως με ραγδαίους ρυθμούς. Λόγω της παρουσίας μας σε 120 χώρες, είμαστε πλέον σε θέση να γνωρίζουμε το market place και τον αριθμό των επιχειρηματικών κέντρων που θα πρέπει να λειτουργούμε σε κάθε χώρα, αλλά και σε κάθε πόλη ξεχωριστά. Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτήν τη ζήτηση, το παγκόσμιο δίκτυό μας θα πρέπει να διευρυνθεί με ταχύτατους ρυθμούς. Μετά από μία επιτυχημένη πορεία στα μεγάλα αστικά κέντρα, με συνολικά 9 επιχειρηματικά κέντρα, στόχος μας είναι η ταχεία εξάπλωση σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος, με σημαντική επιχειρηματική κοινότητα, καθώς παρατηρούμε αυξημένη ζήτηση από υφιστάμενους πελάτες μας για αυτές τις περιοχές. Ο στόχος μας είναι η δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου τουλάχιστον 60 επιχειρηματικών κέντρων μέσα στην επόμενη πενταετία. Προκειμένου να επισπεύσουμε τη δημιουργία του πανελλαδικού μας δικτύου, πέραν του σημερινού μοντέλου συνεργασίας που είναι το partnership με τους ιδιόκτητες ακίνητων με την συμμετοχή των ιδίων στα αποτελέσματα των κέντρων που αναπτύσσουμε μαζί τους, προσθέτουμε και στην Ελλάδα το μοντέλο Franchising στην στρατηγική ανάπτυξής μας. Έτσι σε κάθε μεγάλη πόλη, αναζητούμε φιλόδοξους επιχειρηματίες ώστε να διευρύνουμε γρήγορα μαζί το πανελλαδικό μας δίκτυό.

Τι προσφέρει η νέα πλατφόρμα Home to Work που ανακοινώσατε πρόσφατα;
 
Σχεδόν ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας, έχει παρατηρηθεί η δημιουργία νέων αναγκών  και η δημιουργία νέων  trends όσον αφορά τον εργασιακό χώρο. Το υβριδικό μοντέλο  εργασίας αποτελεί  μία νέα τάση και συνδυάζει:  τη  χρήση κλασικών γραφειακών χώρων, την τηλεργασία και τη χρήση περιφερειακών ευέλικτων χώρων εργασίας. Έτσι παρατηρείται μικρότερος συνωστισμός  αλλά και δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους να έχουν την βάση τους κοντινότερα στον τόπο κατοικίας τους.

Στην IWG προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες που προκύπτουν από την αυξανόμενη τάση των πελατών μας, δημιουργήσαμε την νέα πλατφόρμα Home to Work στην οποία έχουν δωρεάν πρόσβαση όλοι όσοι είναι μέλη της IWG.

H Home to Work πλατφόρμα απευθύνεται σε ελεύθερους επαγγελματίες freelancers και μισθωτούς που εξαιτίας του αντικειμένου εργασίας τους, θα συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι. Η πλατφόρμα παρέχει οφέλη όπως οργάνωση γραφείου από το σπίτι και ταυτόχρονα παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής στέγης με πρόσβαση σε όλα τα επιχειρηματικά κέντρα για πιθανές συναντήσεις με πελάτες και άλλες ανάγκες όπως meeting rooms, πρόσβαση στα bussiness lounges και ό,τι άλλο μπορεί να χρειαστεί ένας εργαζόμενος από το σπίτι. Επιπρόσθετα δίνει την δυνατότητα στον home worker να έχει την φορολογική του έδρα σε ένα από τα κτήρια της IWG.

Χρήστος Μισαηλίδης