Skip to main content

Just Solutions: Δοσομετρητές ζάχαρης από τη Θεσσαλονίκη καταργούν το… κουτάλι

Ο Δημήτρης Γκιούρος θέλησε να δώσει με τις συσκευές του τη δυνατότητα στον καταναλωτή να πίνει τον καφέ του… just και να μη συμβιβάζεται στη γλυκύτητα

Ο μεγάλος του ανταγωνιστής είναι το… κουτάλι και έχει βαλθεί να πείσει τη βιομηχανία του καφέ να το βάλει στην άκρη. Άλλωστε, με τους αυτόματους δοσομετρητές ζάχαρης που έχει αναπτύξει πετυχαίνει αυτό που κανένα κουτάλι δεν έχει καταφέρει: να προσφέρει στον καταναλωτή ακριβώς την ποσότητα ζάχαρης που επιθυμεί στον καφέ του. Ο Δημήτρης Γκιούρος δημιούργησε πριν από μερικά χρόνια την Just Solutions στη Θεσσαλονίκη θέλοντας να καλύψει μια ανάγκη που διαπίστωνε καθημερινά στους χώρους καφεστίασης όπου εργαζόταν, αυτή δηλαδή του πελάτη να πιει τον καφέ του με τη γλυκύτητα που προτιμά, χωρίς να χρειαστεί να συμβιβαστεί με κάτι πιο μέτριο ή πιο γλυκό από αυτό που επιθυμεί. Οι συσκευές JUST καταργούν το κουτάλι και δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα της κακής αναλογίας ζάχαρης σε κάθε καφέ. Με τη σταθεροποίηση των δόσεων, δίνουν απόλυτο έλεγχο στο τελικό προϊόν, προσφέροντας σταθερή ποιότητα στον καταναλωτή, ευκολία και ταχύτητα στην παραγωγή, αλλά και οικονομία πρώτων υλών στην επιχείρηση. Ακόμα και το όνομα της εταιρείας Just Solutions άντλησε την έμπνευσή του από τη λέξη just (ακριβώς), που αποτυπώνει την αίσθηση ότι αυτό που σου σερβίρουν είναι ακριβώς αυτό που έχεις παραγγείλει.

Η επιχείρηση του Δημήτρη Γκιούρου έχει αναπτύξει δύο συστήματα JUST, το JUST Smart, που διατίθεται σε όλη την Ελλάδα, και το νέο σύστημα JUST μόνο για τη Θεσσαλονίκη που διαθέτει 10 διαβαθμίσεις γλυκύτητας. Το καινοτόμο αυτό σύστημα ορίζει τον μέτριο καφέ ως JUST 5 και δίνει τη δυνατότητα επιλογής γλυκύτητας σε 10 κλίμακες, όπου JUST 1 είναι με ελάχιστη ζάχαρη και JUST 10 πολύ γλυκό. Ο πελάτης παραγγέλνει ανάλογα και η ζάχαρη προσαρμόζεται αυτόματα, με τη γλυκύτητα που επιθυμεί να είναι σταθερή κάθε φορά που πίνει τον καφέ του, ανεξαρτήτως του είδους του καφέ, αλλά και του barista. Αυτό μεταφράζεται, σύμφωνα με τον Δημήτρη Γκιούρο, σε ικανοποιημένους πελάτες, καλύτερη διαχείριση της ζάχαρης, άρα μείωση του κόστους για τον επιχειρηματία, ταχύτερη εξυπηρέτηση, καθαρά και τακτοποιημένα πόστα από όλο το προσωπικό και βέβαια ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Μάλιστα, σε όσα καταστήματα διαθέτουν το νέο σύστημα JUST, υπάρχει ειδική σήμανση με τις δέκα διαβαθμίσεις, ώστε ο πελάτης να μπορεί να επιλέξει με ευκολία αυτή που του ταιριάζει.

Σήμερα τα συστήματα JUST βρίσκονται σε περισσότερα από 100 σημεία ανά την Ελλάδα και η γεωγραφική επέκταση συνεχίζεται, ενώ η εταιρεία έχει δεχθεί κρούσεις και από το εξωτερικό «Συμβιβαζόμαστε καθημερινά με πολλά πράγματα. Γιατί να πρέπει να συμβιβαζόμαστε και με τον καφέ μας; Είμαι πολύ χαρούμενος που κατάφερα να συμβάλω στο να μπορεί ο καταναλωτής να πίνει τον καφέ του… just» λέει χαρακτηριστικά στη Voria ο Δημήτρης Γκιούρος, που εξακολουθεί να εξελίσσει με γνώμονα την καινοτομία τις συσκευές του, αφουγκραζόμενος τις ανάγκες της αγοράς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Just Solutions βραβεύτηκε στα Coffee Business Awards 2020 με το χρυσό βραβείο Top Innovative Coffee Equipment Supplier.

Η εμπειρία στην καφεστίαση και το δημιουργικό πνεύμα

Με το χαρακτηριστικό της δημιουργικότητας να τον διακρίνει από παιδί και με 25ετή εμπειρία στην καφεστίαση ο Δημήτρης Γκιούρος, που για πάνω από μια δεκαετία ήταν διευθυντής σε κατάστημα του κλάδου, τα είχε πάντα όλα τακτοποιημένα. Εκείνο που διαπίστωνε όμως ότι πάντα ξέφευγε στη δουλειά του ήταν η ζάχαρη. Συνειδητοποιούσε ότι το κάθε ένα μέλος του προσωπικού αντιλαμβανόταν διαφορετικά τις δοσολογίες της ζάχαρης. Βλέποντας λοιπόν συχνά τους καταναλωτές να συμβιβάζονται με καφέδες που δεν είχαν την ακριβή ποσότητα ζάχαρης που προτιμούσαν, αποφάσισε να κάνει κάτι γι’ αυτό. Προμηθεύτηκε τα κατάλληλα εξαρτήματα και άρχισε να κάνει τις δικές του δοκιμές και πειράματα επί μία τριετία, μετρώντας και καταγράφοντας και σερβίροντας εκατομμύρια καφέδες, μέχρι να καταλήξει σε ένα πρωτότυπο, έναν αυτόματο δοσομετρητή ζάχαρης που θα είχε οφέλη τόσο για τον καταναλωτή όσο και για τον επιχειρηματία. Προχώρησε στο πατεντάρισμά του και εδώ και μία τετραετία βρίσκεται στην αγορά, κάνοντας τα δικά του βήματα καινοτομίας στον επαγγελματικό εξοπλισμό του καφέ και αποκτώντας συνεχώς νέους πελάτες, που διαπιστώνουν την αποτελεσματικότητα των συστημάτων του.