Skip to main content

Κ. Μακεδονία: 11 παλιές γέφυρες γίνονται έξυπνες – Καθαρίζουν τα ρέματα της Θεσσαλονίκης

Δύο σημαντικά έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του οδικού δικτύου και του πολεοδομικού συγκροτήματος ενέκρινε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Αισθητήρες, σε ευαίσθητα σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα σε παλιές γέφυρες, που θα καταγράφουν την επιβάρυνση την οποία δέχονται, τοποθετεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία και την ασφάλεια των διερχομένων.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, στις Σέρρες εγκρίθηκε συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ, μέσω του οποίου θα τοποθετηθούν το επόμενο διάστημα αισθητήρες σε 11 γέφυρες, που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της περιοχής, ώστε να καταγράφεται και να παρακολουθείται η επιβάρυνση που προκαλεί το νερό ή το διερχόμενο φορτίο.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων, Πάρη Μπίλλια, τα σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης θα εγκατασταθούν σε γέφυρες, κατασκευασμένες στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, καθώς οι συγκεκριμένες γέφυρες εμφανίζουν φθορές και είναι πια καταπονημένες. Κίνδυνος διέλευσης προς το παρόν δεν υπάρχει, αλλά ως υποδομές είναι γερασμένες και απαιτείται συστηματική παρακολούθηση, ώστε εάν προκύψει επικινδυνότητα να ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε να μην κινδυνεύσουν οι διερχόμενοι.

Σύμφωνα με τον κ. Μπίλλια, οι αισθητήρες θα καταγράφουν τις επιταχύνσεις και τις υποχωρήσεις των βάθρων ή του φορέα της κάθε γέφυρας, είτε σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων, είτε σε περίπτωση επιβάρυνσής τους λόγω του φορτίου που δέχονται από τη διέλευση οχημάτων. Στόχος είναι τα "έξυπνα" συστήματα να εντοπίζουν εγκαίρως το όποιο πρόβλημα και οι αρμόδιες υπηρεσίες να παρεμβαίνουν άμεσα, τόνισε ο κ. Μπίλλιας.

Τα δεδομένα από τους αισθητήρες θα διατηρούνται με ηλεκτρονικό τρόπο σε αρχείο, προσβάσιμο από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την κατάσταση κάθε γέφυρας και να ενεργούν αναλόγως.

Το έργο "Υποστηρικτικές δράσεις πρόληψης και προειδοποίησης πλημμυρικών φαινομένων" προβλέπει την προμήθεια εξοπλισμού τηλεμετρίας και ελέγχου και πακέτου λογισμικών βάσεων δεδομένων. Μετά την προμήθεια οι αισθητήρες θα εγκατασταθούν και θα γίνουν προσομοιώσεις ενώ μετά την αξιολόγηση των συστημάτων και τη διαπίστωση της ορθής λειτουργίας τους θα ξεκινήσει η κατεξοχήν λειτουργία τους και η παρακολούθηση των παλαιών γεφυρών. Τα συγκεκριμένα συστήματα θα λειτουργήσουν για πέντε χρόνια.

Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια δρομολογεί τη συντήρηση των αντιπλημμυρικών υδατορεμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής της Περιφέρειας ενέκρινε τον τρόπο δημοπράτησης για την επιλογή του αναδόχου, που θα αναλάβει τις ετήσιες παρεμβάσεις, αλλά και την τακτική συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων στα ρέματα και τους χειμάρρους του πολεοδομικού συγκροτήματος. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 7 εκ. ευρώ.

Στο έργο περιλαμβάνονται οι τακτικοί καθαρισμοί των ανοιχτών και κλειστών ρεμάτων, των τάφρων και των οχετών, όπου ελλοχεύει κίνδυνος εκδήλωσης πλημμύρας.

Προβλέπεται απομάκρυνση όλων των φερτών υλικών και των απορριμμάτων, για να υπάρχει απρόσκοπτη ροή των νερών.

Προτεραιότητα έχουν τα ρέματα καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι φυσικά και με χωμάτινη διατομή, ενώ φιλοξενούν έντονη βλάστηση που χρειάζεται συχνό και περιοδικό καθαρισμό. Επίσης διέρχονται από περιοχές με έντονο αστικό χαρακτήρα και γι' αυτό γεμίζουν διαρκώς από σκουπίδια και άλλα αστικά απορρίμματα, όπως και από άχρηστα κατάλοιπα οικοδομικών εργασιών (μπάζα, ογκώδη κτλ.).