Skip to main content

«Διέξοδος»: Ενδιαφέρον ήδη από 20.000 επιχειρήσεις της Κ. Μακεδονίας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης του προγράμματος με επιπλέον κονδύλια. Από το ΓΕΜΗ πλέον τα δικαιολογητικά για να αποφορτιστούν τα Πρωτοδικεία.

Περισσότερες από 20.000 επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους μέσα σε μόλις μια εβδομάδα για ένταξή τους στο πρόγραμμα «Διέξοδος» για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, είναι τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, που «φράκαραν» τα Πρωτοδικεία.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης, προκειμένου να μην φορτωθούν περαιτέρω τα Πρωτοδικεία, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τα προμηθεύονται πλέον από το ΓΕΜΗ, ώστε να τρέξει η διαδικασία πολύ γρήγορα και να προλάβουν όλοι τις προθεσμίες υποβολής των αιτημάτων για την μη επιστρεπτέα επιχορήγησή τους, με κεφάλαιο κίνησης.

Μάλιστα, όπως προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση, ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε από τον κ. Τσακίρη να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενισχυθεί με επιπλέον κονδύλια το πρόγραμμα για να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ωφελούμενοι. Παρά το γεγονός ότι τα 150 εκ. ευρώ, που είναι το συνολικό ποσό που διαθέτει από ευρωπαϊκούς πόρους η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, φαντάζει τελικά μικρό για να καλύψει τις ανάγκες.

«Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο. Ήδη μέσα σε μια εβδομάδα που έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 20.000 επιχειρήσεις. Υπέβαλα αίτημα στον Υφυπουργό, αντιλαμβανόμενος την πραγματική ανάγκη που έχει η τοπική οικονομία για στήριξη και το τεράστιο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων, ώστε εφόσον το πρόγραμμα κυλήσει ομαλά και μπορέσουμε να απορροφήσουμε τα 150 εκ. ευρώ, να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενίσχυσής του με επιπλέον κονδύλια για να ωφεληθούν περισσότερες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες της Κεντρικής Μακεδονίας. Στηρίζοντας τις επιχειρήσεις, στηρίζουμε το τοπικό εισόδημα και στηρίζουμε τους εργαζομένους, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας. Λόγω του μεγάλου φόρτου που έχουν δεχτεί τα Πρωτοδικεία στην Κεντρική Μακεδονία από τις πολλές αιτήσεις των ενδιαφερομένων για το 'Διέξοδος' για να διευκολύνουμε τις διαδικασίες, ανακοινώνουμε ότι τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή των αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τα προμηθεύονται από το ΓΕΜΗ αντί των Πρωτοδικείων», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τσακίρης μάλιστα άφησε ανοιχτό το παράθυρο να δοθούν περισσότερα κονδύλια για να καλυφθούν οι δικαιούχοι, που θα προκύψουν μετά την αξιολόγηση των αιτήσεων, οι οποίες υποβάλλονται μέχρι τις 9 Οκτωβρίου.

«Ειδικά για το πρόγραμμα 'Διέξοδος' είμαστε υπερήφανοι που πρώτη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το άρχισε και πλέον υπάρχουν και άλλες Περιφέρειες, που θέλουν να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα. Είμαστε εδώ σε περίπτωση που χρειαστούν περισσότεροι πόροι να συνδράμουμε αυτή την προσπάθεια, παρά την οικονομική στενότητα, επειδή η επιχειρηματικότητα και η αγορά χρειάζεται αυτή τη στιγμή την ενίσχυσή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακίρης.

Οι δυο άνδρες συζήτησαν επίσης την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ο κ. Τσακίρης τόνισε ότι είναι σε εξαιρετικό επίπεδο, τον προγραμματισμό για το νέο ΕΣΠΑ και για τα έργα της Κεντρικής Μακεδονίας που θα προταθούν για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Φυσικές καταστροφές

Το μενού της συνάντησης είχε και τα έργα αποκατάστασης των ζημιών από φυσικές καταστροφές και ειδικά των έργων σε Χαλκιδική, Ημαθία, Πιερία και Θεσσαλονίκη, από τη θεομηνία του 2019.

«Συζητήσαμε τη δυνατότητα αξιοποίησης εθνικών πόρων για νέα έργα κυρίως αποκατάστασης των ζημιών από φυσικές καταστροφές. Οφείλω να επισημάνω ότι το τελευταίο διάστημα το υπουργείο έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και έχουν λύσει μια σειρά από ζητήματα στην αποκατάσταση των ζημιών και την χορήγηση των αποζημιώσεων», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.