Skip to main content

Κ. Μακεδονία: Αλυσίδες στα ορεινά, χιόνια μέχρι το απόγευμα, πρόβλημα ο παγετός

Στην Πέλλα το περισσότερο χιόνι, στο Κιλκίς το περισσότερο κρύο. Χωρίς προβλήματα η Θεσσαλονίκη, με 12 εκατοστά χιόνι στην ύπαιθρο.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται το κύμα κακοκαιρίας «Μήδεια» στην Κεντρική Μακεδονία, καθώς η συνεχιζόμενη από χτες χιονόπτωση δεν έκλεισε δρόμους και δεν δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα.

Η εικόνα που έχει από τους επτά νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας είναι σχετικά καλή, αφού το κεντρικό οδικό δίκτυο παραμένει ανοιχτό και μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ενώ η προσοχή των αρμοδίων στρέφεται κυρίως στα ορεινά των νομών, όπου αναπόφευκτα χρειάζονται αλυσίδες.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Χαράλαμπο Στεργιάδη, «η έγκαιρη κινητοποίηση του μηχανισμού της Περιφέρειας και των Δήμων, το προσωπικό που είναι από χτες στους δρόμους και τα πάνω από 100 μηχανήματα είχαν μέχρι αυτή την ώρα αποτέλεσμα, όπως και το αλάτι που ρίξαμε στο σύνολο του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. Ο προβληματισμός μας είναι σε συγκεκριμένα σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Πέλλα και Χαλκιδική είναι οι περιοχές με τα σημαντικότερα ζητήματα, ειδικά στα ορεινά. Στην Πέλλα καταγράφουμε τις μεγαλύτερες ποσότητες χιονιού, όπως και στη βόρεια Χαλκιδική. Μεγάλα προβλήματα δεν υπήρξαν πουθενά. Όμως το κρύο είναι τσουχτερό σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και τις επόμενες μέρες το θέμα μας θα είναι ο παγετός. Ήδη οι θερμοκρασίες είναι ολικού παγετού και στη Θεσσαλονίκη το θερμόμετρο είναι σε περιοχές στους -4 βαθμούς Κελσίου, ενώ ο νομός με το περισσότερο κρύο είναι το Κιλκίς. Συνεργεία συνεχίζουν τους αποχιονισμούς και τις ρίψεις αλατιού».

Στον νομό Θεσσαλονίκης ακόμη χιονίζει και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις η χιονόπτωση δεν πρόκειται να σταματήσει πριν τις 19.00'. Κανένας δρόμος, πλην των «κλασικών» που κλείνει προληπτικά η Τροχαία (Άγιος Βασίλειος – Χορτιάτης και Μελλισοχώρι – Ωραιόκαστρο) δεν έχει πρόβλημα, ενώ ακόμη τα συνεργεία της Περιφέρειας και των Δήμων ρίχνουν αλάτι, ειδικά στους εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος Δήμους και στις κεντρικές οδούς των οικισμών. Εκτός πόλης το ύψος του χιονιού έφτασε και τα 12 εκατοστά, ενώ μέσα στην πόλη το έστρωσε και έφτασε περίπου στα 5 εκατοστά. Να σημειωθεί ότι συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ από χτες τα ξημερώματα επεμβαίνουν για την αποκατάσταση προβλημάτων ηλεκτροδότησης που καταγράφηκαν στην επαρχία Λαγκαδά.

Διαβάστε: Η Μήδεια έντυσε στα λευκά τη Θεσσαλονίκη - Το έστρωσε σε όλη την πόλη (φωτο+vid) 

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα είναι οι νομοί Σερρών και Πιερίας, με εξαίρεση τα ορεινά, όπου οι μετακινήσεις των οχημάτων γίνονται με αλυσίδες.

Μεγάλο είναι το ύψος του χιονιού στον νομό Πέλλας (το μεγαλύτερο στην Κεντρική Μακεδονία), ενώ πολύ χιόνι έπεσε και στην Ημαθία. Με αλυσίδες γίνεται η κίνηση των οχημάτων προς τα χιονοδρομικά κέντρα και στο ορεινό οδικό δίκτυο.

Στη Χαλκιδική και στα νότια του νομού δεν καταγράφονται προβλήματα, ενώ στα βόρεια οι μετακινήσεις απαιτούν αντιολισθητικές αλυσίδες και χαμηλές ταχύτητες.

Αλυσίδες χρειάζονται και στα ορεινά του νομού Κιλκίς, όπου ήδη αρχίζουν και καταγράφονται σημεία με παγετό, καθώς ο υδράργυρος έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο συγκριτικά με τους άλλους νομούς.

Γενικότερα, σε όλα τα ορεινά της Κεντρικής Μακεδονίας απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ η σύσταση της Πολιτικής Προστασίας είναι κάθε όχημα που κινείται στους δρόμους εντός και εκτός αστικών κέντρων να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες και οι οδηγοί να τις χρησιμοποιούν όπου οι συνθήκες το απαιτούν. Όχι στις άσκοπες μετακινήσεις τόσο σήμερα, όσο και τις επόμενες μέρες, που προβλέπεται παγετός, ο οποίος θα δυσκολέψει πολύ τις μετακινήσεις και βέβαια προσεχτική οδήγηση.

Με απόφαση του περιφερειάρχου Απόστολου Τζιτζικώστα όλα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στην Κεντρική Μακεδονία θα μείνουν κλειστά.