Skip to main content

Κ. Μακεδονία: Με καινοτομίες ξεκινά σήμερα η καταπολέμηση των κουνουπιών

Σε πρώτη φάση ξεκινά το έργο της επίγειας καταπολέμησης και γύρω στις αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσουν και οι ψεκασμοί από αέρος.

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και με περισσότερα τεχνολογικά εργαλεία στη διάθεσή της ξεκινά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών.

Η αρχή γίνεται σήμερα, Δευτέρα 12 Απριλίου, δέκα μέρες νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι. Σε πρώτη φάση ξεκινά το έργο της επίγειας καταπολέμησης και γύρω στις αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσουν και οι ψεκασμοί από αέρος.

Σύμφωνα με τον Σπύρο Μουρελάτο, πρόεδρο της εταιρείας "Οικοανάπτυξη Α.Ε." η οποία έχει αναλάβει το έργο της επίγειας καταπολέμησης των κουνουπιών στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας "οι πρώτες ενέργειες είναι ο έλεγχος προνυμφών στα 16 υγροτοπικά συστήματα της περιφέρειας, καθώς και σε επιλεγμένες κρίσιμες περιαστικές εστίες των επτά περιφερειακών ενοτήτων". Στη συνέχεια, από το Μάιο θα ενταχθούν στους ελέγχους και τους ψεκασμούς όλες οι εστίες των υπολοίπων οικισμών καθώς και οι αστικές εστίες, δηλαδή πάρκα, κοιμητήρια, νοσοκομεία, αλλά και τα φρεάτια των 32 μεγάλων πόλεων της περιφέρειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο το έργο εκτείνεται σε μεγάλη έκταση, περιλαμβάνει περίπου 160.000 στρέμματα υγροτοπικών συστημάτων, 420.000 στρέμματα αγροτικού συστήματος, 7.100 χιλιόμετρα καναλιών και ρεμάτων, 20.000 στρέμματα πλημμυρισμένες εκτάσεις, 2.900 διάσπαρτες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών περιορισμένης έκτασης, 40.000 φρεάτια όμβριων και περισσότερους από 40.000 βόθρους.

"Πρωταρχικός στόχος μας, όπως κάθε χρόνο, είναι να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία των πολιτών από το ενδεχόμενο εκδήλωσης κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου. Συγχρόνως, βεβαίως, κύρια επιδίωξή μας είναι η ποιοτική αναβάθμιση του επιπέδου ζωής των κατοίκων, περιορίζοντας στο ελάχιστο δυνατό την όχληση από τα κουνούπια", αναφέρει ο κ. Μουρελάτος.

Στο έργο συμμετέχουν συνολικά δέκα επιστήμονες (υπεύθυνος προγράμματος, υπεύθυνοι περιφερειακών ενοτήτων, επιστημονικός υπεύθυνος, υπεύθυνος εντομολογικής επιτήρησης), περισσότερα από είκοσι ψεκαστικά συνεργεία, τριάντα συνεργεία δειγματοληπτών και ελέγχου, δύο ειδικά οχήματα 8Χ8, τέσσερα drones και περισσότερες από εκατό παγίδες συλλογής κουνουπιών.

Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα

Ένα πολύτιμο, επιπλέον εργαλείο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, είναι η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του έργου, η οποία συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες, άμεσα και ιδιαιτέρως «φιλικά» για τους χρήστες της. Αρχικά απευθύνεται στους φορείς ελέγχου του προγράμματος, όπως η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας καθώς και αξιολόγησης, όπως η επιστημονική επιτροπή του προγράμματος και στην πορεία, όσο θα εξελίσσεται το εγχείρημα, ενημέρωση μπορούν να αντλούν και οι πολίτες μέσω της πρόβλεψης σχετικά με τον πληθυσμό και την όχληση των κουνουπιών για κάθε οικισμό της Περιφέρειας.

Η νέα αυτή ηλεκτρονική πλατφόρμα (e-bite) εξυπηρετεί τόσο την αποτελεσματικότερη οργάνωση του έργου, όσο και την άμεση και πληρέστερη εποπτεία των εργασιών καταπολέμησης των κουνουπιών με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που είναι ο δραστικός περιορισμός της όχλησης και των τυχόν υγειονομικών επιπτώσεων. Το e-bite είναι μία πακέτο ευέλικτων ψηφιακών εργαλείων το οποίο περιλαμβάνει συνοπτικά τις εξής λειτουργίες:

1. Τα εβδομαδιαία προγράμματα επισκέψεων και ψεκασμών στους οικισμούς καθώς και τον εβδομαδιαίο απολογισμό των επισκέψεων (χρονολόγιο).

2. Την άμεση καταχώρηση και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση των δράσεων που διενεργούνται στο πεδίο: δηλαδή δειγματοληψίες προνυμφών και ακμαίων κουνουπιών, ψεκαστικές παρεμβάσεις, εντομολογική παρακολούθηση ακμαίων κουνουπιών.

3. Την παρακολούθηση κίνησης σε πραγματικό χρόνο του στόλου των οχημάτων τα οποία συμμετέχουν στο έργο.

4. Το χάρτη των εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, με δυνατότητα συνεχούς επικαιροποίησης.

5. Την πρόβλεψη της όχλησης από τα κουνούπια, εργαλείο εξαιρετικά χρήσιμο και στους πολίτες. Η εφαρμογή αυτή θα δοθεί προς χρήση το επόμενο διάστημα.

"Μέσα από αυτό το καινοτόμο ψηφιακό εργαλείο, πλέον, κάθε πληροφορία σχετική με την εφαρμογή του προγράμματος είναι συγκεντρωμένη σε μία οθόνη. Αυτό διευκολύνει αφάνταστα όλους όσοι εμπλέκονται στο έργο της καταπολέμησης, είτε έχουν σχέση με την υλοποίησή του είτε με τον έλεγχο και την παρακολούθησή του", αναφέρει ο κ. Μουρελάτος.