Skip to main content

Κ. Μακεδονία: Πότε και από πού θα ξεκινήσουν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Μετά το τηλεοπτικό σόου της κατεδάφισης περίφραξης στη Χανιώτη ύστερα από την τραγωδία στο Μάτι, δεν υπήρξε κάποια άλλη ενέργεια.

Στις 2 Αυγούστου του 2018, λίγες ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι με την εκατόμβη θυμάτων, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής οργανώθηκε, σε απ' ευθείας μάλιστα τηλεοπτική μετάδοση, επιχείρηση κατεδάφισης ενός τμήματος μιας περίφραξης προκειμένου να ανοίξει δίοδος προς τη θάλασσα, σε τμήμα της παραλίας μεταξύ Χανιώτης και Πευκοχωρίου, στο δήμο Κασσάνδρας.

Επρόκειτο για ένα κυβερνητικό σόου προκειμένου να διασκεδαστεί κάπως η αλγεινή εντύπωση που είχε σχηματιστεί στην κοινή γνώμη από τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι. Ήταν μια έμμεση υπογράμμιση ότι για εκείνη την τραγωδία, υπεύθυνη ήταν η αυθαίρετη δόμηση, γι' αυτό και, λίγες ημέρες μετά, η τότε κυβέρνηση, δια του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, είχε δεσμευτεί ότι θα προχωρούσε σε κατεδαφίσεις – εξπρές, τόσο στην Αττική, όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας. Είχε γίνει λόγος, μάλιστα, για περίπου 2.500 κατεδαφίσεις. Έκτοτε, πλην του μαντρότοιχου στην Κασσάνδρα, ουδείς γνωρίζει αν και πόσες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων έγιναν. Σίγουρα πάντως θα είναι ευάριθμες, αν όχι παντελώς αμελητέες.

Πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης επανέφερε το θέμα των κατεδαφίσεων των αυθαιρέτων, μέσω επιστολής την οποία απέστειλε προς τις επτά Αποκεντρωμένες Διοικήσεις οι οποίες έχουν και τη σχετική αρμοδιότητα. Στην, σε αυστηρό τόνο επιστολή του ο υπουργός ζητά να προχωρήσουν άμεσα οι κατεδαφίσεις τελεσίδικα αυθαίρετων κατασκευών. Πρόκειται για αυθαίρετα σε δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, περιοχές αιγιαλού, παραλίας, ρέματα και εν γένει σε προστατευόμενες περιοχές.

«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καθυστερήσεις. Δεν είμαστε εδώ για να αναπαράγουμε παθογένειες του παρελθόντος. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αντιστοιχούν για να προστατέψουμε το περιβάλλον μας με πράξεις, όχι με λόγια” ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Χατζηδάκης. Παράλληλα, ο υπουργός ζητούσε να λάβει ενημέρωση από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για τις άμεσες ενέργειές τους μέχρι τα τέλη Μαΐου.

“Απαντήσαμε στον υπουργό, τον ενημερώσαμε ως οφείλαμε”, δηλώνει στην Voria.gr ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης (ΑΔΜΘ) Γιάννης Σάββας. Σημειώνει πως προτεραιότητα θα δοθεί σε αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες βρίσκονται στον αιγιαλό και στις παραλίες και για τις οποίες έχουν εκδοθεί αμετάκλητα πρωτόκολλα κατεδάφισης. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι οι κατεδαφίσεις δεν είναι εύκολη υπόθεση.

“Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις δεν διαθέτουν ούτε πόρους, ούτε τεχνική υπηρεσία, ούτε μηχανήματα. Αυτά μεταβιβάστηκαν στις αιρετές περιφέρειες. Οι δυνατότητες που έχουμε εμείς είναι δύο. Η πρώτη είναι να απευθυνθούμε προς τους δήμους ή τις περιφέρειες και να ζητήσουμε τη συνδρομή τους για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων. Ωστόσο, μην νομίζετε ότι αυτό είναι πάντα εύκολο. Για παράδειγμα προχθές, επρόκειτο να γίνει μια κατεδάφιση ενός αυθαιρέτου κοντέινερ στις όχθες του Λουδία, στο δήμο Δέλτα, η οποία τελικά δεν έγινε καθώς παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα στη συνδρομή του δήμου και θα επαναληφθεί σε δέκα μέρες”.

Η δεύτερη δυνατότητα που έχουν οι Αποκεντρωμένες, σύμφωνα με τον κ. Σάββα, είναι να αναθέσουν το έργο σε ιδιώτες, αφού όμως, προηγουμένως, εξασφαλίσουν την αναγκαία χρηματοδότηση. “Έχουμε υποβάλλει προτάσεις για ένταξη κατεδαφίσεων στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2019», ύψους 6,28 εκατ. ευρώ. Η προκήρυξη θα γίνει μέσα στον Ιούνιο και εφόσον επιλεγεί ανάδοχος θα ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις κάποιων πρώτων αυθαιρέτων προς το τέλος καλοκαιριού”.

Σύμφωνα με τον κ. Σάββα προτεραιότητα θα δοθεί σε κάποιες βαριές κατασκευές οι οποίες βρίσκονται σε παραλίες και αιγιαλούς, αρχής γενομένης από τη Χαλκιδική και από την Θεσσαλονίκη. “Έχουμε στα χέρια μας όλα τα αμετάκλητα πρωτόκολλα κατεδάφισης τα οποία μας έχουν σταλεί από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και από τις Πολεοδομίες και είναι προς άμεση υλοποίηση. Μόλις προκύψει ανάδοχος, θα ξεκινήσουμε”, σημειώνει ο συντονιστής της ΑΔΜΘ.