Skip to main content

Κ. Μακεδονία: Πού εμφανίστηκαν κρούσματα ιού του δυτικού Νείλου (Πίνακας)

Η εξάπλωση του ιού του δυτικού Νείλου στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας κινείται προς το παρόν σε ήπια επίπεδα - Όλα τα στοιχεία

Σε σχετικά ήπια επίπεδα κινείται, προς το παρόν τουλάχιστον, η εξάπλωση του ιού του δυτικού Νείλου στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου παρουσιάζονται και τα περισσότερα κρούσματα πανελλαδικά.

Το πρώτο κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του δυτικού Νείλου για τη φετινή περίοδο εμφανίστηκε στις 14 Ιουλίου στον δήμο Πέλλας. Έκτοτε και έως τις 31 Αυγούστου, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας διαγνώστηκαν άλλα τριάντα ανάλογα κρούσματα πανελλαδικά. Εξ' αυτών τα είκοσι τέσσερα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και άλλα επτά είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ). Επίσης έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 69 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων περίπου τα 73 έτη), με υποκείμενα νοσήματα.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 71 έτη (ηλικιακό εύρος: 40-90 ετών). Από τα 31 έως τώρα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του δυτικού Νείλου, στις 31 Αυγούστου νοσηλεύονταν τα πέντε, τρεις σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και δύο σε κλινικές. Είκοσι άτομα τα οποία προσβλήθηκαν από τη λοίμωξη έχουν πάρει ήδη εξιτήριο ενώ άλλοι τρεις δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν και τρεις κατέληξαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό, με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί.

Από τα συνολικά 31 έως τώρα κρούσματα τα 24 (ποσοστό 77,4%) εντοπίστηκαν στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Τα περισσότερα εξ αυτών, συνολικά δέκα, ήταν στο δήμο Πέλλας όπου εμφανίστηκαν και τα τρία πρώτα για φέτος. Ο συγκεκριμένος δήμος κατέχει τα πρωτεία όλα τα χρόνια στην ΠΚΜ με τα περισσότερα κρούσματα. Συγκεκριμένα, τη δεκαετία 2010-2020 στην ΠΚΜ είχαν εντοπιστεί συνολικά 571 κρούσματα ιού του δυτικού Νείλου εκ των οποίων τα 79 (ποσοστό 13,8%) ήταν στον δήμο Πέλλας. Δεύτερος πιο επιβαρυμένος δήμος είναι αυτός της Αλεξάνδρειας στην Ημαθία με 55 κρούσματα (9,6%) και ακολουθούν οι δήμοι Θεσσαλονίκης με 38 (6,6%) και Βέροιας με 33 (5,8%).

Ο δήμος Αλεξάνδρειας παραμένει και φέτος, στη δεύτερη θέση με πέντε κρούσματα και ακολουθούν οι δήμοι Βέροιας με τέσσερα και Σκύδρας με τρία κρούσματα. Στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν μόνον δύο κρούσματα, από ένα στους δήμους Αμπελοκήπων Μενεμένης και Δέλτα. (βλέπε σχετικό πίνακα).

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί ο ιός στην περιοχή των Σερρών στην οποία πέρυσι είχαν διαγνωστεί 56 κρούσματα σε σύνολο 91 στην Κ. Μακεδονία (ποσοστό 61,5%). Κρούσματα έχουν εντοπιστεί επίσης σε Δράμα, Καβάλα, Αττική, Βοιωτία και Εύβοια. Στην υπόλοιπη Ευρώπη κατά την περίοδο 2021, έως 26/08/2021, έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του δυτικού Νείλου σε Ιταλία, Ρουμανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Σερβία.

Πώς μεταδίδεται

Ο ιός του δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

 

 

ΔΗΜΟΙ

ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ (ΚΣΝ)

ΕΛΑΦΡΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΑΝΑ 100.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

ΠΕΛΛΑΣ

7

1

11,1

ΣΚΥΔΡΑΣ

3

0

14,9

ΒΕΡΟΙΑΣ

4

2

6

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

3

2

7,2

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

1

0

1,9

ΔΕΛΤΑ

1

0

2,2

ΠΑΓΓΑΙΟΥ

1

0

3,1

ΔΡΑΜΑΣ

0

1

-

ΠΑΛΛΗΝΗΣ

1

0

1,8

ΣΠΑΤΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ

1

0

3

ΤΑΝΑΓΡΑΣ

1

0

5,1

ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

1

0

1

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ

-

1

-