Skip to main content

Μεγάλη ζήτηση για καυσόξυλα: Ελλείψεις στην αγορά, ανεβαίνουν οι τιμές

Η μη πώληση καυσόξυλων από Βουλγαρία στέρεψε την ελληνική αγορά - Παρέμβαση στις τιμές ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Φωτιά θα πάρουν φέτος τα τζάκια και οι ξυλόσομπες προκειμένου οι Θεσσαλονικείς να βγάλουν τον χειμώνα σε μια προσπάθεια να αποφύγουν άλλες ακριβές πηγές ενέργειας.

Με την τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος να έχει εκτοξευθεί πολλοί είναι οι πολίτες που πλέον σκέφτονται σοβαρά να κλείσουν τους διακόπτες στους λέβητες και στα κλιματιστικά και να προσπαθήσουν να ξεχειμωνιάσουν καίγοντας ξύλα στο τζάκι και στις ξυλόσομπες αν και οι τιμές των καυσόξυλων αλλά και άλλων στερεών καυσίμων όπως του πέλετ έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Τα τηλέφωνα στις αποθήκες ξυλείας χτυπούν ασταμάτητα παρότι η τιμή του κυβικού έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με πέρσι και πωλείται από 130 έως και 145 ευρώ.

Όπως είπε στη Voria.gr ο κ. Κωνσταντίνος Φοιτάς «οι παραγγελίες έχουν αρχίσει εδώ και ημέρες και τα τηλέφωνα στο γραφείο χτυπούν διαρκώς» με τον κόσμο να ζητά να προμηθευτεί ξύλα.

Ο κ. Φοιτάς πουλά προς 130 ευρώ το κυβικό μέτρο και τα παραδίδει χύμα στον πελάτη, ενώ «εάν τα ζητήσει συσκευασμένα τότε θα πληρώσει 145 ευρώ».

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη καυσόξυλων που όπως λέει ο κ. Φοιτάς έχει ήδη αρχίσει, αφού φέτος η Βουλγαρία δεν πούλησε ξυλεία στους Έλληνες εμπόρους με αποτέλεσμα όλοι να έχουν στραφεί στο ελληνικό καυσόξυλο.

«Για την ώρα έχω ξυλεία να παραδώσω, αλλά σύντομα η αποθήκη μου θα αδειάσει. Προσωπικά δεν έχω πάρει ποτέ καυσόξυλα από Βουλγαρία, αλλά επειδή φέτος η γειτονική χώρα δεν έδωσε ξυλεία στους Έλληνες εμπόρους, όλοι στράφηκαν στα ελληνικά καυσόξυλα και για αυτό υπάρχει έλλειψη» είπε χαρακτηριστικά.

Οι αυξημένες τιμές των καυσόξυλων και του πέλετ έχουν μπει στο στόχαστρο της πολιτείας και όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης θα γίνει σύσκεψη στο υπουργείο προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές.

«Έχει ανέβει πάρα πολύ η τιμή στα καυσόξυλα και στο πέλετ. Όσο οι χώρες της Ευρώπης προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για τη θέρμανση φέτος το χειμώνα, τόσο το ξύλο ανεβαίνει. Και επειδή δεν υφίσταται πλέον η αγορά της Ουκρανίας και της Ρωσίας από όπου υπήρχε μεγάλη εισαγωγή ξυλείας και πέλετ, αυτό πιέζει τις τιμές ακόμα παραπάνω.

Έχω συγκαλέσει για αυτή την εβδομάδα σύσκεψη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς της αγοράς και θα προχωρήσουμε άμεσα σε παρέμβαση στην τιμή και του καυσόξυλου και του πέλετ. Δεν θα επιτρέψουμε λόγω της αυξήσεως του φυσικού αερίου να γίνει αισχροκέρδεια στην ξυλεία», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 ο κ. Γεωργιάδης.