Skip to main content

Κακοκαιρία «Ελπίδα»-ΓΓΠΠ: Μόνο οι απαραίτητες μετακινήσεις κατά τις επόμενες 48 ώρες

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μίλησε για τα τρία θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή σύσκεψη λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς»

Νέα ευρεία συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενόψει του δεύτερου κύματος της κακοκαιρίας «Ελπίδα», καθώς από αύριο, Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, αναμένεται να εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα, με πυκνές χιονοπτώσεις και παγετό σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Διαβάστε: Κακοκαιρία «Ελπίς»: Ισχυρές χιονοπτώσεις τη Δευτέρα - Πέφτει κι άλλο η θερμοκρασία

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, έγινε αναλυτική ενημέρωση των συμμετεχόντων από τον Διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρο Κολυδά, για την πορεία της κακοκαιρίας, καθώς και ενημέρωση από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιο Μάνο και από τους εκπροσώπους των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ, Μορέας ΑΕ, Νέα Οδός ΑΕ / Κεντρική Οδός ΑΕ, Ολυμπία Οδός ΑΕ, Αττική Οδός ΑΕ) για τα μέχρι τώρα μικρής έκτασης προβλήματα που αντιμετώπισαν επιτυχώς, καθώς και τις προπαρασκευαστικές ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί ενόψει του δεύτερου κύματος της κακοκαιρίας.

Σε δήλωσή του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο υπουργός κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι «πριν από λίγο ολοκληρώσαμε μια ευρεία συντονιστική σύσκεψη με συμμετοχή όλων των φορέων της χώρας που ασχολούνται με την Πολιτική Προστασία. Σε αυτή την συντονιστική σύσκεψη συμμετείχαν οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, το Πυροσβεστικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, οι εταιρίες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους της χώρας και βέβαια, ο ΔΕΔΔΗΕ. Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες, για την άψογη συνεργασία και την οικοδόμηση συνεργειών σε αυτό το δύσκολο καιρικό φαινόμενο που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το επόμενο διήμερο. Όλοι είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα. Είμαστε σε επαγρύπνηση για να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα».

Τα θέματα που μας απασχόλησαν σε αυτή την σύσκεψη, δήλωσε ο υπουργός, εκτός από την ενημέρωση για την εξέλιξη του καιρού και το που βρισκόμαστε σε επίπεδο προετοιμασίας-ετοιμότητας, ήταν τρία. Η λειτουργία των σχολείων, η δυνατότητα των δυνάμεων που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους να τους κρατήσουν ανοιχτούς, έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της χώρας, η λειτουργικότητά της, καθώς και η διασφάλιση ότι παντού, ακόμη και στο πιο μικρό χωριό, δεν θα έχουμε προβλήματα με την ηλεκτροδότηση.

Σε σχέση με την λειτουργία των σχολείων ο υπουργός ανέφερε ότι «γίνεται συνεχής αξιολόγηση της κατάστασης και όπως αντιλαμβάνεστε οι αποφάσεις θα ληφθούν κατά περίπτωση. Όπως είναι γνωστό, τις αποφάσεις για την λειτουργία των σχολείων θα τις λάβει η τοπική αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού. Για αυτό και στην Αττική αυτή τη στιγμή διεξάγεται σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους για να ληφθούν οι αποφάσεις με βάση τα νέα μετεωρολογικά δεδομένα. Σε ό,τι αφορά περιοχές της Εύβοιας, Σποράδες αλλά και νησιά των Κυκλάδων, έχουν ήδη παρθεί αποφάσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση και ορισμένα σχολεία ή ακόμη και όλα τα σχολεία σε κάποιες περιοχές, θα μείνουν κλειστά για το επόμενο διήμερο. Οι γονείς θα ενημερωθούν από τα μέσα ενημέρωσης για τις συγκεκριμένες περιοχές. Είναι σαφές ότι όπου δεν λειτουργήσουν τα σχολεία θα υπάρξει τηλεκπαίδευση. Το έχει προετοιμάσει ήδη το Υπουργείο Παιδείας και η τηλεκπαίδευση θα συνεχίσει, όπως έχει ήδη γίνει πάρα πολλές φορές και κατά την περίοδο της πανδημίας.

Από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, αιτιολογούμε αυτές τις αποφάσεις για τα σχολεία στη βάση δύο κύριων λόγων: Πρώτον, είναι δεδομένο από την ενημέρωση των μετεωρολόγων ότι τα φαινόμενα αναμένεται να ξεκινήσουν ενώ τα παιδιά θα βρίσκονται ήδη στα σχολεία και σε αυτή την περίπτωση, θα καθίσταται δύσκολη και ενδεχομένως επικίνδυνη η επιστροφή τους στο σπίτι. Τα φαινόμενα θα εμφανιστούν δηλαδή αύριο μέσα στην ημέρα κατά την ώρα κατά την ώρα λειτουργίας των σχολείων. Ο δεύτερος παράγοντας βέβαια, είναι η πανδημία, καθώς τα παράθυρα των σχολείων πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και τις επόμενες μέρες θα έχουμε όντως πολύ δυνατό ψύχος και σε κάποιες περιπτώσεις, παγετό».

Διαβάστε: Κακοκαιρία «Ελπίς»: Ποια σχολεία θα παραμείνουν αύριο κλειστά

Όσον αφορά τις μετακινήσεις των πολιτών, το υπουργείο απευθύνει ισχυρή έκκληση προς τους πολίτες να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί και να αποφεύγουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση για τις επόμενες 48 ώρες. «Η απότομη αλλαγή του καιρού πρέπει να μας προβληματίσει πολύ στις μετακινήσεις μας, γιατί μπορεί να φύγουμε από το σπίτι μας με αίθριο καιρό, αλλά όταν θα επιστρέφουμε να είναι εντελώς διαφορετικές οι συνθήκες. Επίσης, απευθύνουμε ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες των περιοχών όπου αναμένονται έντονα φαινόμενα να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες», τόνισε ο υπουργός.

Σχετικά με τους αυτοκινητόδρομους ο κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε ότι «θα γίνει μεγάλη προσπάθεια ώστε να παραμείνουν ανοιχτοί, ώστε να συνεχίσει η χώρα να λειτουργεί, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Από τη σύσκεψη, φάνηκε ότι η στενή συνεργασία των εταιρειών διαχείρισης των αυτοκινητόδρομων και της Τροχαίας, θα μας βοηθήσει ώστε να μην κλείσει ούτε λεπτό ένας εθνικός δρόμος, ένας αυτοκινητόδρομος. Εάν παρ' ελπίδα αυτό συμβεί, οι πολίτες θα έχουν άμεση ενημέρωση για περιορισμό της κίνησης κι εδώ αναφέρομαι κυρίως στα βαρέα οχήματα. Στην περίπτωση των βαρέων οχημάτων, επαναλαμβάνω, Τροχαία και εταιρείες διαχείρισης εγγυώνται ότι μπορούν να διαχειριστούν το φαινόμενο και να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι. Εντούτοις, ειδικά για τα βαρέα οχήματα, συστήνουμε, σε όσους σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τον οδικό άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης, να χρησιμοποιήσουν άλλους ανάλογους αυτοκινητόδρομους, παραδείγματος χάριν την Ολυμπία και Ιονία Οδό, έτσι ώστε να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα. Η σύσταση για τα βαρέα οχήματα είναι ισχυρή καθώς πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία οποιαδήποτε εκτροπή ενός βαρέος οχήματος μέσα στον αυτοκινητόδρομο. Ένα τέτοιο συμβάν δημιουργεί πολλές φορές ανυπέρβλητα προβλήματα.

Επίσης, οι οδηγοί Ι.Χ. οχημάτων που σχεδιάζουν να μετακινηθούν στον άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες. Η Αστυνομία, αναλόγως της εξέλιξης των καιρικών φαινομένων, δεν θα επιτρέπει σε οχήματα δίχως αντιολισθητικές αλυσίδες να εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο».

Το τρίτο θέμα που συζητήθηκε στη σύσκεψη ήταν η ηλεκτροδότηση σε όλη τη χώρα. «Με τις προσπάθειες του ΔΕΔΔΗΕ αυτές τις δύο μέρες - αν και τα φαινόμενα δεν ήταν τόσο έντονα - δεν υπήρξαν ούτε μικρά χωριά που να έμειναν έστω και για λίγο χωρίς ρεύμα. Μόνο στην Εύβοια και στην Άνδρο και είχαμε μια πολύ μικρής διάρκειας διακοπή ρεύματος που αποκαταστάθηκε άμεσα. Με τη συνεχή συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ του Υπουργείου μας, της Πολιτικής Προστασίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Περιφερειών, των Δήμων και του ΔΕΔΔΗΕ, πιστεύουμε ότι θα έχουμε άμεση αποκατάσταση την ηλεκτροδότησης παντού, όπου και αν σημειωθούν προβλήματα. Ενημερώνουμε ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας κοπές δέντρων και κλαδιών γύρω από τους πυλώνες μεταφοράς ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ και άλλες υπηρεσίες, ενώ, κι εδώ είναι μία ειδική περίπτωση, έχει υπάρξει ειδική πρόνοια ώστε οι σεισμόπληκτες περιοχές όπως το Αρκαλοχώρι στην Κρήτη, να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση», επισήμανε ο υπουργός.

Επίσης, ενημερώνουμε ότι μέσω του 112, θα σταλεί όπου κριθεί απαραίτητο μήνυμα προς τους πολίτες με τις απαραίτητες οδηγίες και συστάσεις για τα έντονα καιρικά φαινόμενα (σημ: εστάλη ήδη σε Μαγνησία, Σποράδες, Φθιώτιδα, Εύβοια, βόρειες Κυκλάδες και Λήμνο).

Διαβάστε: Αττική: Ενεργοποιήθηκε το 112- Προειδοποίηση για επικίνδυνες χιονοπτώσεις

«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διήμερο. Χρειάζεται από όλους προσοχή και εγρήγορση. Θερμή παράκληση: ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των Αρχών. Είμαι πεπεισμένος ότι με σωστή συνεργασία όλων των φορέων, τη βοήθεια των πολιτών, θα μπορέσουμε να μειώσουμε, αν είναι δυνατόν στο ελάχιστο, τις επιπτώσεις από αυτήν την κακοκαιρία. Έχω δηλώσει κατ' επανάληψη αυτές τις μέρες ότι η χώρα διαθέτει ένα εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να διαχειρίζεται κρίσεις και πιστεύω για μία ακόμη φορά, αυτό θα επιβεβαιωθεί απολύτως», ανέφερε ο υπουργός.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, παρουσία του Υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου και συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, o Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργιος Χατζημάρκος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λέσβου, Πανάγος Κουφέλος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, καθώς και ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου.

Επιπλέον, έλαβαν μέρος o Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο Διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), Υποστράτηγος Σπύρος Βαρσάμης, ο Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, Ελευθέριος Γκαρίλας, o Διοικητής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, Σπυρίδων Λάσκος και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.