Skip to main content

Κακοκαιρία EVA: Πότε και πού θα χτυπήσει Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία

Η «EVA» θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη και άλλους νομούς της Κ. Μακεδονίας από αργά το βράδυ του Σαββάτου - Πόσο έντονα και γιατί θα είναι τα φαινόμενα

Με την «EVA», το σύστημα κακοκαιρίας, να επισκέπτεται από αύριο το πρωί περιοχές του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας και στη συνέχεια να φθάνει στη Θεσσαλονίκη και άλλους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, η χώρα αποχαιρετά την περίοδο καλοκαιρίας που βίωσε και τις ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρής Κολυδάς η κακοκαιρία βαφτίστηκε «EVA» από τους Ιταλούς μετεωρολόγους.

«Η κακοκαιρία ξεκίνησε από την Ιταλία από ένα χαμηλό (σ.σ. βαρομετρικό) το οποίο έρχεται από τον κόλπο της Γένοβας. Αρμόδιο είναι το γκρουπ της κεντρικής Μεσογείου και δόθηκε το όνομα EVA από το συγκεκριμένο γκρουπ» είπε ο κ. Κολυδάς.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ η «EVA» δημιούργησε την Παρασκευή ένα χαμηλό βαρομετρικό στη βόρεια Ιταλία το οποίο θα κινηθεί νοτιοανατολικά και θα προκαλέσει επιδείνωση του καιρού σε όλη σχεδόν τη χώρα. Έτσι, από αύριο το πρωί έως και τις βραδινές ώρες της Κυριακής 6 Νοεμβρίου θα εκδηλωθούν κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τοπικά τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Τα φαινόμενα χαρακτηρίζονται από τους μετεωρολόγους ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα και αρχικά από το πρωί του Σαββάτου θα επηρεάσουν το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και από το μεσημέρι το νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

Πού και πότε θα χτυπήσει Θεσσαλονίκη και άλλους νομούς Κεντρικής Μακεδονίας

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Μιχάλη Σιούτα η «EVA» θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη και άλλους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας από αργά το βράδυ του Σαββάτου και προς το ξημέρωμα της Κυριακής τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα.

«Η κακοκαιρία θα μας επισκεφτεί από τη νύχτα του Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακή και θα συνεχιστεί και την Κυριακή. Σύμφωνα με την πρόβλεψη η Θεσσαλονίκη, η Πέλλα, η Ημαθία, το Κιλκίς, η Πιερία, η Κασσάνδρα Χαλκιδική και η βόρεια Χαλκιδική, δηλαδή κυρίως η περιοχή του Πολυγύρου, είναι μέσα στην περιοχή της κακοκαιρίας» ανέφερε ο κ. Σιούτας και πρόσθεσε ότι «έχουμε λίγο μικρότερη πιθανότητα από τη Δυτική Ελλάδα για πλημμυρικά φαινόμενα. Όμως περιμένουμε μεγάλα ύψη βροχής».

Ο κ. Σιούτας εκτίμησε ότι μεγάλα ύψη βροχής προβλέπονται σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, «αν και φαίνεται μεγάλη συσσώρευση στα δυτικά της Θεσσαλονίκης αλλά επειδή έχουμε νοτιάδες πιάνει και ανατολική Θεσσαλονίκη».

Η παρατεταμένη καλοκαιρία και οι υψηλές θερμοκρασίες είναι οι αιτίες που η «EVA» θα είναι ένα έντονο φαινόμενο κακοκαιρίας που, εκτός από τα υψηλά ποσοστά βροχής, θα φέρει επίσης περισσότερους κεραυνούς αλλά και χαλαζοπτώσεις.

«Το στοιχείο στο οποίοι πιθανόν οφείλεται η ένταση των φαινομένων είναι το θερμό διάστημα που προηγήθηκε και το οποίο συμβάλλει στη μεγαλύτερη ραγδαιότητα των βροχοπτώσεων. Όταν δηλαδή έχουμε υψηλότερες θερμοκρασίες, έχουμε μεγαλύτερες ποσότητες νερού στην ατμόσφαιρα, μεγαλύτερη ραγδαιότητα, περισσότερες καταιγίδες, περισσότερους κεραυνούς κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές. Στη δυτική και νότια Ελλάδα θα έχουμε και χαλαζοπτώσεις σε κάποιες περιοχές κυρίως τις παραθαλάσσιες. Το θερμό διάστημα που προηγήθηκε αυξάνει την ένταση των φαινομένων» επισήμανε ο κ. Σιούτας.

Πιθανή η αποστολή μηνύματος από το 112

Σε πλήρη ετοιμότητα είναι ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Κεντρικής Μακεδονίας όπως είπε στη Voria.gr ο Διευθυντής της, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

«Έχουμε σε διάφορα σημεία αντλητικά μηχανήματα και μικρά χωματουργικά μηχανήματα, που χρειάζονται μέσα στην πόλη αν χρειαστεί να παρέμβουμε για να μαζέψουμε λάσπες, πέτρες και φερτά υλικά. Με τους Δήμους είχαμε μιλήσει προκειμένου να καθαρίσουν φρεάτια όπως και με την Περιφέρεια στην περιφερειακή οδό και η υπηρεσία βρίσκεται σε 24ωρη επιφυλακή» είπε ο κ. Στεργιάδης, ενώ δεν απέκλεισε - ανάλογα με την ένταση του φαινομένου και το ενδεχόμενο της αποστολής μηνύματος από το 112 στα κινητά των πολιτών.