Skip to main content

Κακοκαιρία στην Ηλεία: Ανεμοστρόβιλος και ισχυρές καταιγίδες μέσα στη νύχτα

Η παρατεταμένη βροχή από τις νυχτερινές ώρες έφερε την υπερχείλιση χειμάρρων, ρεμάτων, αποστραγγιστικών καναλιών σε πολλές περιοχές της Ηλείας.

Δύσκολες ώρες για τους κατοίκους του νομού Ηλείας μετά το δεύτερο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που έπληξε αρκετές περιοχές.

Το πρωί της Κυριακής βρήκε αντιμέτωπους τους κατοίκους με καταστροφές, με τους ίδιους να προσπαθούν να καθαρίσουν τη λάσπη που έχει καλύψει τα πάντα.

Ισχυρό μπουρίνι που ορισμένοι κάτοικοι αναφέρουν ως ανεμοστρόβιλο, έπληξε το βράδυ του Σαββάτου τη νότια Ηλεία, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τοπικά μέσα.

Σύμφωνα με αναφορές, πτώσεις δέντρων και ζημιές κυρίως στο δίκτυο της ΔΕΗ, σημειώθηκαν στον Κακόβατο, στο Παλαιοχώρι, τη Μάκιστο και την Αρτέμιδα του Δ. Ζαχάρως, στο Κ. Σαμικό και στη Φρίξα του Δ. Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και στην περιοχή του Πελοπίου στην Αρχαία Ολυμπία.

Από τους ισχυρούς ανέμους πτώση δέντρου σημειώθηκε και στον Πύργο, σε πάροδο της οδού Πατρών, αλλά και στο Επιτάλιο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ilialive.gr, χωρίς ρεύμα έμεινε και ένα μεγάλο τμήμα του Δ. Ζαχάρως, του Δ. Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και του Δ. Αρχ. Ολυμπίας.

Κακοκαιρία στην Ηλεία: «Δεν ήταν καταστροφή, αλλά πραγματική τραγωδία», λέει κάτοικος

Μια ανθρώπινη ζωή και πολλές καταστροφές σε σπίτια, αγροτικές εγκαταστάσεις, εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς και σε υποδομές, ήταν το βαρύ τίμημα που «πλήρωσε» η Ηλεία από τη χθεσινή κακοκαιρία στη Δυτική Ελλάδα.

Η παρατεταμένη βροχή από τις νυχτερινές ώρες έφερε την υπερχείλιση χειμάρρων, ρεμάτων, αποστραγγιστικών καναλιών, με όσα αναχώματα ή φρεάτια υπήρχαν να μη μπορούν να συγκρατήσουν τον τεράστιο όγκο των νερών.

Στο Βαρθολομιό, στο Καρδιακαύτι, στη Μέλισσα, στην Αρετή, στη Βουπρασία και γενικότερο σε όλο τον Ηλειακό Κάμπο, οι εικόνες, αν και επαναλαμβανόμενες τα τελευταία χρόνια, ήταν δραματικές.

Η Πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει μετά από πολλές κλήσεις αλλά και μόνη της για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, ενώ στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βαρθολομιού τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο χάρις στη βοήθεια αγροτικού οχήματος και αυτοκινήτων της Πολιτικής Προστασίας.

«Η αλήθεια είναι ότι από το βράδυ του Σαββάτου περιμένουμε ένα νέο κύμα κακοκαιρίας. Δεν έχω σαφή εικόνα για την ένταση που μπορεί αυτό να έχει. Γενικότερα όμως την εβδομάδα που θα ξεκινήσει αναμένονται αλλεπάλληλα βαρομετρικά χαμηλά. Αυτό μας προβληματίζει. Πρέπει να είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα. Για το λόγο αυτό σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Διοικητήριο με τους Δημάρχους των πληγεισών περιοχών, των Δήμων Ανδραβίδας- Κυλλήνης, Πηνειού και Ήλιδας με τα αντίστοιχα τμήματα πολιτικής προστασίας, τις τεχνικές υπηρεσίες, προκειμένου να καταγράψουμε το που βρισκόμαστε και πως θα αντιμετωπίσουμε το νέο κύμα κακοκαιρίας και τι ενέργειες επιπλέον θα πρέπει να κάνουμε», επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο της ΟΡΤ και την Πέλυ Μπεβούδα.

Για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιαννόπουλος επεσήμανε πως οφείλονται κυρίως στην μεγάλη ένταση που είχαν τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γιαννόπουλος στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην περιοχή της Μανωλάδας και της Βάρδας, μιλώντας για μία «αρνητική έκπληξη», λόγω του ότι εκεί είχαν γίνει αντιπλημμυρικά έργα.

Πνίγηκε ξανά ο Ηλειακός Κάμπος

Απεγκλωβισμοί πολιτών, δρόμοι ποτάμια και πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις άφησε πίσω της η κακοκαιρία.

Αντιμέτωπος για δεύτερη φορά, μετά την κακοκαιρία «Μπάλλος», ήρθε χθες ο νομός Ηλείας, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να πλήττουν το μεγαλύτερο μέρος του νομού.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετώπισαν οι περιοχές του Ηλειακού Κάμπου, όπως το Βαρθολομιό, το Καρδιακαύτι, η Γαστούνη, το Κουρτέσι, η Βάρδα, τα Λεχαινά, η Μέλισσα και η Αρετή.

Πλημμύρισαν σπίτια στο Βαρθολομιό – Απεγκλωβισμός μαθητών από σχολείο

Στο Βαρθολομιό πλημμύρισε ο κεντρικός πεζόδρομος της πόλης με αποτέλεσμα οι μαγαζάτορες να βγάζουν με τους κουβάδες και τις σκούπες τα νερά από τις επιχειρήσεις τους, ενώ στο 1ο δημοτικό σχολείο της περιοχής χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό των μαθητών, αφού οι δρόμοι γύρω από το σχολικό συγκρότημα είχαν μετατραπεί σε ποτάμια, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διέλευση των μαθητών.


«Έσπασε» ο ποταμός Βέργας

Σε δύο σημεία «έσπασε» η ποταμός Βέργας του Δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης, στις περιοχές Βάρδα και Μανωλάδα, εξαιτίας των συσσωρευμένων υδάτων, παρά το γεγονός ότι η βροχή σταμάτησε χθες το μεσημέρι, ενώ για πολλές ώρες επιχειρούσαν οχήματα του δήμου προσπαθώντας να ενισχύσουν τα αναχώματα, αφού κινδύνευσαν παραποτάμιοι οικισμοί.

Κλειστή για ώρες η Εθνική Οδός Πύργου – Πατρών

Η χθεσινή σφοδρή βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνει κλειστή, για περισσότερες από έξι ώρες, η Εθνική Οδός Πύργου- Πατρών, στο ύψος της τοπικής κοινότητας της Αρετής, όταν το ρέμα της περιοχής ξεχείλισε. Η Τροχαία έκλεισε τον δρόμο στο συγκεκριμένο σημείο ,κάνοντας τις περισσότερες φορές υποδείξεις στους οδηγούς να γυρίσουν πίσω, αφού η διέλευση των οχημάτων ήταν σχεδόν αδύνατη, όπως αδύνατη ήταν και η εκτροπή των οχημάτων από παρακείμενες οδούς, αφού ήταν πλημμυρισμένες και αυτές.

«Κόπηκαν» δρόμοι στη Μέλισσα – Πλημμύρισε επιχείρηση

Απροστάτευτη και ανοχύρωτη ήταν για δεύτερη φορά και η τοπική κοινότητα της Μέλισσας, αφού «κόπηκαν» οι αγροτικοί δρόμοι, ενώ πλημμύρισε και μια επιχείρηση τυροκομικών.

Πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις στον Δήμο Αρχ. Ολυμπίας

Τα πλημμυρικά φαινόμενα που δημιουργήθηκαν λόγω των καταρρακτωδών βροχών που έπληξαν χθες την Αρχαία Ολυμπία δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στις πυρόπληκτες περιοχές, τις συνέπειες των οποίων μείωσε η άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού του Δήμου που προχώρησε στην αποκατάσταση της προσβασιμότητας στα σημεία που είχαν προκληθεί ζημιές.

Επιχείρηση απεγκλωβισμού ενός ζευγαριού ηλικιωμένων πραγματοποιήθηκε στην ίδια περιοχή από μια τετραμελής ομάδα της 6ης ΕΜΑΚ.

Οι ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Βάρδας, όπου τους προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ η δημοτική αρχή φρόντισε για τη διαμονή τους σε άλλο διαμέρισμα.

Κρέστενα: Πλημμύρες στο νοσοκομείο από την καταιγίδα

Η έντονη κακοκαιρία έπληξε χθες και τον δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων όπου προκάλεσε αρκετά προβλήματα.

Τα περισσότερα προβλήματα υπήρξαν στο Νοσοκομείο Κρεστένων, όπου από τη νεροποντή πλημμύρισαν χώροι του ισογείου στο νοσοκομείο την πόλης. Κλήθηκε άμεσα η πυροσβεστική υπηρεσία Κρεστένων και άμεσα αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα.

Σε άλλο περιστατικό, η πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε για να απομακρύνει δένδρο που είχε πέσει στο χωριό Καλυβάκια.

Δήμος Ήλιδας: Τα νερά… «έπνιξαν» τις καλλιέργειες

Αρκετά προβλήματα, προκάλεσε η σφοδρή και παρατεταμένη βροχόπτωση και σε διάφορες περιοχές του δήμου Ήλιδας.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα υπήρξαν σε καλλιέργειες, όπου οι περισσότερες αγροτικές εκτάσεις μετατράπηκαν σε «λίμνες»! Σε 1- 2 σπίτια πλημμύρισαν κάποιοι χώροι κυρίως στην περιοχή Σαβαλίων.