Skip to main content

Καλαφάτης: Επιτακτική ανάγκη αύξησης αστυνομίας στο «Μακεδονία»

Ο βουλευτής της ΝΔ τονίζει πως με την εφαρμογή των νέων ευρωπαϊκών κανόνων, θα χρειαστούν περισσότεροι αστυνομικοί υπάλληλοι στο αεροδρόμιο.

Την ανάγκη αύξησης του αστυνομικού προσωπικού στο αεροδρόμιο Μακεδονία τονίζει ο Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, με ερώτησή του στη Βουλή προς την αρμόδια Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ήδη το υφιστάμενο προσωπικό αρκεί για λιγότερο από το ήμισυ των ελέγχων, ενώ οι απαιτήσεις από τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους ελέγχους διαβατηρίων και η επέκταση του αεροδρομίου δημιουργούν περισσότερες ανάγκες.

Όπως σημειώνεται, από τις 8 Απριλίου 2019 ξεκίνησε η εφαρμογή από την Ελληνική Αστυνομία του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 458/2017, σύμφωνα με τον οποίο διεξάγονται διαβατηριακοί έλεγχοι και έλεγχοι διασταύρωσης στοιχείων ταυτοτήτων με χρήση βάσης δεδομένων για όλους, όσοι ταξιδεύουν προς και από χώρες, οι οποίες δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν. Κατά συνέπεια, σε συστηματικό έλεγχο υποβάλλονται πλέον όχι μόνον οι πολίτες τρίτων χωρών αλλά και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εφαρμογή των νέων κανόνων συνεπάγεται αύξηση του όγκου εργασίας των αστυνομικών υπαλλήλων, καθώς από τη μία αυξάνεται ο αριθμός των ελεγχόμενων επιβατών, ενώ από την άλλη ο έλεγχος κάθε επιβάτη απαιτεί περισσότερο χρόνο και αυξημένη προσοχή από τον αστυνομικό υπάλληλο.

Το γεγονός αυτό, αναφέρεται στην ανακοίνωση, αναμένεται να προξενήσει προβλήματα στο αεροδρόμιο Μακεδονία, καθώς η Διεύθυνση Αστυνόμευσης Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης (ΔΑΚΑΘ) είναι ήδη υποστελεχωμένη σε σύγκριση με τον όγκο επισκεπτών, που εξυπηρετεί. Το υπάρχον προσωπικό της ΔΑΚΑΘ, που αριθμεί περίπου 130 αστυνομικούς, υπολογίζεται ότι θα έπρεπε να καλύπτει μέχρι 3 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ σύμφωνα με τις μετρήσεις, το 2018 υπολογίστηκαν 6,7 εκ. επισκέπτες και το 2019 αναμένεται να κλείσει με 7 εκ. επισκέπτες.

Στον ήδη αυξημένο υπηρεσιακό όγκο, έχει προστεθεί τα τελευταία χρόνια η διεκπεραίωση της σύλληψης ατόμων που προσπαθούν να εξέλθουν παράνομα από τη χώρα μας προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνει ο κ. Καλαφάτης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το έτος 2018 διενεργήθηκαν από τη ΔΑΚΑΘ 1.450 συλλήψεις.

Περαιτέρω, η επέκταση του αεροδρομίου και τερματικού σταθμού κατά 30.000 τμ και ο διπλασιασμός των σημείων ασφαλείας και ελέγχου από 6 σε 12, που θα ολοκληρωθούν ως το 2021, καταδεικνύουν την ανάγκη πρόβλεψης της αύξησης της δύναμης της ΔΑΚΑΘ.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν επιτακτική την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του προσωπικού της ΔΑΚΑΘ, ιδιαίτερα ενόψει της νέας θερινής τουριστικής περιόδου, για την εύρυθμη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, σε ομαλές συνθήκες εργασίας για τους αστυνομικούς, προϋποθέσεις  απαραίτητες για τη βελτίωση της εικόνας της πόλης μας και της Μακεδονίας ως ελκυστικών τουριστικών προορισμών.

Ο Σταύρος Καλαφάτης ερωτά την αρμόδια Υπουργό αν προτίθεται να ενισχύσει τη ΔΑΚΑΘ με πρόσθετο προσωπικό και ειδικότερα αν θα προβεί σε αύξηση της οργανικής της δύναμης με μόνιμες μετακινήσεις αστυνομικών.