Skip to main content

Καλαφάτης για πρώην ΑΓΝΟ στη Σταυρούπολη: Άνοιξε ο δρόμος για τη δημιουργία χώρου πρασίνου

Η αυτοψία στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της ΑΓΝΟ του υφυπουργού Εσωτερικών Σταύρου Καλαφάτη και του γγ Χωρικού Σχεδιασμού Ευθύμιου Μπακογιάννη

Αυτοψία στον πρώην εργοστάσιο της ΑΓΝΟ στη Σταυρούπολη στη δυτική Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν νωρίτερα ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης και ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης.

Διαβάστε: Θεσσαλονίκη - Πότε και πώς μπορεί να πρασινίσει το κουφάρι της ΑΓΝΟ στη Σταυρούπολη

Η επίσκεψη τους στον χώρο έγινε μετά την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.), που με απόφαση του χαρακτηρίζει ως χώρο πρασίνου το οικόπεδο των 16 στρεμμάτων του εγκαταλελειμμένου εργοστασίου.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών. αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Δέχομαι με μεγάλη χαρά τις ευχαριστίες της διοίκησης του δήμου Παύλου Μελά προς την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επίλυση ενός ακόμη σοβαρού και χρονίζοντος ζητήματος που απασχολεί την περιοχή. Η κυβέρνηση με μια σημειακή παρέμβαση στο ΓΠΣ, μέσω της εγκρίσεως αποφάσεως του αρμόδιου οργάνου του Κεντρικού Συμβουλίου Αμφισβητήσεων, δίνει λύση σε ένα ακόμη καίριο ζήτημα και ανοίγει τον δρόμο, χαρακτηρίζοντας ως χώρο πρασίνου το παλιό εργοστάσιο της ΑΓΝΟ, με έκταση περίπου 16 στρεμμάτων».

Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε και σε μια σειρά παρεμβάσεων της κυβέρνησης: «Δώσαμε λύση στο ζήτημα των Μετεώρων, που για 48 χρόνια ταλάνιζε 400 οικογένειες, είναι οι σημαντικές εξελίξεις στο πάρκο Παύλου Μελά, είναι το ΓΠΣ στην Ευκαρπία. Όλα αυτά αποτελούν εμπράκτες αποδείξεις του τομέα Μακεδονίας και Θράκης, της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού, για την επίλυση σοβαρών ζητημάτων που αφορούν τον δήμο Παύλου Μελά, ειδικότερα αλλά και ευρύτερα τη Δυτική Θεσσαλονίκη».

Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης επισήμανε: «Βρισκόμαστε εδώ στον πολύ σημαντικό χώρο όπου το ΚΕΣΥΠΟΘΑ εξέτασε το αίτημα του δήμου για τον χαρακτηρισμό του από κεντρικές λειτουργίες σε χώρο πρασίνου. Είναι μια εκκρεμότητα που έρχεται να ολοκληρωθεί μετά από χρονοβόρες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν με στενή συνεργασία της περιοχής. Επανειλημμένα έχουμε εξετάσει ζητηματα του δήμου Παύλου Μελά. Αυτό ήταν μια χρόνια ιστορική όπου το ρυμοτομικό σχέδιο προέβλεπε τον χώρο αυτόν ως χώρο πρασίνου. Ήρθε μετέπειτα ένα γενικό πολεοδομικό σχέδιο και καθόρισε τη χρήση ως κεντρικές λειτουργίες και με τη σημειακή τροποποίηση που έγινε αποκαταστάθηκε ο χώρος σε πρασίνου. Θεωρούμε ότι τα επόμενα χρόνια που θα ολοκληρωθούν και οι επόμενες διαδικασίες θα έχει ο δήμος τη δυνατότητα να κάνει αυτόν τον χώρο έναν πραγματικό χώρο πρασίνου».