Skip to main content

Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη κόμβος νέων τεχνολογιών και καινοτομίας

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης επισήμανε ότι κυρίαρχος στόχος είναι η Θεσσαλονίκη του 2030, να είναι σύγχρονη και λειτουργική πόλη

«Είναι στρατηγική επιλογή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Θεσσαλονίκη του 2030 να είναι μια σύγχρονη, λειτουργική πόλη, δυναμικά αναπτυσσόμενη η οποία αφενός θ΄αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία και παράλληλα θα δημιουργεί εκείνες τις υποδομές που θα της επιτρέψουν να αξιοποιήσει και τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, από το βήμα του Beyond Summit στο πλαίσιο της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Καινοτομίας και Τεχνολογίας Beyond με θέμα: «Θεσσαλονίκη 2030, Τεχνολογία και Καινοτομία», σε συζήτηση με τη συμμετοχή του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, που συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Οικονόμου.

Και πρόσθεσε: «Η Θεσσαλονίκη γίνεται κόμβος νέων τεχνολογιών και καινοτομίας. Το έχουμε δει με τις εταιρείας μεγάλου βεληνεκούς να έρχονται στη Θεσσαλονίκη και να επενδύουν. Πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια δεν υπήρχαμε στο χάρτη. Σήμερα όχι μόνο υπάρχουμε αλλά μας αναζητούν. Και αυτό είναι ένα κομμάτι ενός ακόμη ελληνικού θαύματος που είδαμε τα τελευταία τρία χρόνια. Οι νέες τεχνολογίες και το πνεύμα της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας διαπνέει όλη την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης».

Αναφερόμενος στα 30+ έργα που ανακοινώθηκαν πριν από τη Δ.Ε.Θ., ο Υφυπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι: «yπάρχει ένα συγκεκριμένο αφήγημα με μια συγκεκριμένη προοπτική. Ο κυρίαρχος στόχος είναι η Θεσσαλονίκη του 2030, σύγχρονη και λειτουργική πόλη. Πρώτος υποστόχος είναι ν΄αξιοποιήσουμε τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, όπως το επιστημονικό της δυναμικό, τη γεωπολιτική της θέση, το hospitality, τη γαστρονομία, ώστε να υπάρχει ένα θετικό αποτύπωμα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της πόλης, στη λειτουργικοτητά της και βεβαίως στην αναπτυξιακή της προοπτική.

Ο δεύτερος υποστόχος, είναι η ισόρροπη ανάπτυξη της Δυτικής με την υπόλοιπη Θεσσαλονίκη. Και αυτό γίνεται επίσης, με συγκεκριμένα έργα και δράσεις. Και γίνεται σε δύο επίπεδα: Σε επίπεδο κοινωνικό και ποιότητας ζωής. Για παράδειγμα, το νέο Ογκολογικό νοσοκομείο γίνεται στη δυτική πλευρά της πόλης. Και σε συνδυασμό με το Παιδιατρικό νοσοκομείο, που θα είναι το πιο σύγχρονο της Ευρώπης, δωρεά του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος, καθώς και με τα υπόλοιπα δύο νοσοκομεία, το 424 ΓΣΝ και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, συγκροτούν ένα πάρκο υγείας για όλους. Και αυτά προχωρούν σε συνδυασμό με την ανάπλαση του παλαιού στρατοπέδου Παύλου Μελά που μετατρέπεται σε Μητροπολιτικό Πάρκο αναψυχής και πολιτισμού».

Όσον αφορά στο αναπτυξιακό κομμάτι ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι: «και εκεί υπάρχει μια ολιστική και ισορροπημένη προοπτική για την πόλη της Θεσσαλονίκης». Και αναφέρθηκε στην μετατροπή της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης Δυτικής Θεσσαλονίκης όπου λειτουργούν 860 περίπου επιχειρήσεις σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Καλοχωρίου. «Έχουμε υπολογίσει ότι θα χρειασθούν παρεμβάσεις άνω των 80 εκ. ευρώ σε επίπεδο πολεοδόμησης και εγκατάστασης υποδομών, ώστε οι επιχειρήσεις να λειτουργούν στοιχειωδώς και σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς κανόνες και όχι μόνο. Το θέμα προχωράει, τόνισε ο Υφυπουργός, και αναμένουμε την απόφαση από το Υπουργείο Ανάπτυξης για να πάμε στο επόμενο βήμα».

Για το στρατόπεδο Γκόνου, ο κ. Καλαφάτης ανέφερε ότι «Ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία Logistics Center. Είναι έργο το οποίο συνδέεται με μια συνολική αναπτυξιακή πολιτική που θα συνδυαστεί με την ανάπτυξη του Λιμένα Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσουν διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες. Ήδη υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον», σημείωσε ο Υφυπουργός.

Αναφερόμενος στις δράσεις για την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο των 30+ έργων που ανακοινώθηκαν ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι «πρόκειται για δημόσια και ιδιωτικά έργα, προϋπολογισμού άνω των 9,3 δις ευρώ. Έργα που έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, φορέα υλοποίησης και συγκεκριμένες χρηματοδοτικές πηγές που βρίσκονται σε τρεις διαφορετικές φάσεις. Έργα που έχουν ολοκληρωθεί, όπως το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Cisco. Άλλα που είναι σε πολύ αρχικό στάδιο. Και κάποια είναι σε φάση υλοποίησης ώστε να φθάσουμε στο τελικό repositioning, την επανατοποθέτηση δηλ. της Θεσσαλονίκης σ΄ένα μέλλον που έρχεται πολύ γρήγορα και στο οποίο η πόλη φιλοδοξεί να είναι leader στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης. Το πιστεύουμε όλοι μας. Και πρώτος ο Πρωθυπουργός. Δεν μιλάμε πολύ. Δουλεύουμε, φτιάχνουμε έργα και όταν ολοκληρωθούν ενημερώνουμε τους πολίτες. Με στοχοπροσήλωση, με συγκροτημένη σκέψη, λίγα λόγια και πολλή δουλειά».

Για το ThessIntec ο κ. Καλαφάτης ανέφερε ότι: «Στο νέο οικοσύστημα καινοτομίας που δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη κυρίαρχο ρόλο παίζει το ThessIntec. Είναι επίσης ένα μεγάλο project που τυγχάνει της απόλυτης στήριξης της Κυβέρνησης. Υπάρχει σημαντική χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης που φθάνει στο ύψος των 35 εκ. ευρώ. Το υπόλοιπο απαιτούμενο ποσό αναμένεται να καλυφθεί από επενδυτές.

Για τα έργα ανάπλασης της Δυτική Πύλης της Θεσσαλονίκης, ο κ. Καλαφάτης ανέφερε ότι «αυτά θα αφορούν ουσιαστικά μια πόλη μέσα στην πόλη. Το πλάνο θα αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστής παρουσίασης και ανάλυσης σε υψηλό επίπεδο. Και αυτά τα έργα βρίσκονται στη δυτική πλευρά της πόλης και δίνουν τη δική τους προστιθέμενη αξία στην περιοχή. Πρόκειται για σημαντική ιδιωτική πρωτοβουλία, το σκεπτικό της οποίας αφορά κυρίως γραφειακούς χώρους. Στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που έγινε έλαβαν μέρος αρχιτεκτονικά γραφεία διεθνούς εμβέλειας και κύρους», ανέφερε.

Για τη συνεργασία με τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα που μπορεί να επισπεύσει την ανάπτυξη σε ψηφιακό επίπεδο στη Θεσσαλονίκη αλλά και στη χώρα, ο κ. Καλαφάτης προέτρεψε «να δούμε τη Θεσσαλονίκη στη χάρτη, να κοιτάξουμε ψηλά όπου βλέπουμε μια πεντάδα δεξαμενών σκέψεων ξεχωριστού επιπέδου. Τα τρία μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, το Α.Π.Θ., το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο, ανατολικά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, και δυτικά, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Το μεγάλο στοίχημα είναι οι απόφοιτοί τους, κάτοχοι πτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, ν΄απορροφηθούν σε θέσεις εργασίας. Αυτό στη Θεσσαλονίκη το επιτυγχάνουμε κατά ένα μεγάλο μέρος με το οικοσύστημα καινοτομίας που δημιουργείται, προσελκύοντας και κρατώντας τα παιδιά μας εδώ και διαμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο μια νέα πραγματικότητα», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών.

«Είναι σημαντικό, ότι αυτή η κυβέρνηση απενοχοποιεί την έννοια της επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας. Και είναι επίσης ιδιαίτερης σημασίας το γεγονός ότι στην νέα αναπτυξιακή προσέγγιση της πόλης είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά του λόφου: η Κυβέρνηση, που δίνει το στίγμα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι επιχειρήσεις και κυρίως οι πολίτες. Με μια νομοθεσία που διευκολύνει ώστε να γίνονται πράξη τα έργα, να υπάρχει ένα τελικό αποτύπωμα, δηλ. ένα «δια ταύτα». Όλα αυτά μας κάνουν να αισιοδοξούμε για το μέλλον της πόλης», επισήμανε ο Υφυπουργός Εσωτερικών.