Skip to main content

Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται μπροστά σε μία ιστορική ευκαιρία

Έπειτα από μία υπερδεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημική που ακολούθησε η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται για νέα εποχή, τόνιζε ο υφυπουργός Εσωτερικών.

«Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται μπροστά σε μία ιστορική ευκαιρία. Έπειτα από μία υπερδεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημική που ακολούθησε, ετοιμάζεται για τη νέα εποχή με όραμα και σχέδιο που ανοίγει νέες αναπτυξιακές προοπτικές και καλύτερες συνθήκες ζωής για όλους. Δρομολογήθηκε, ήδη, μία σειρά μεγάλων έργων υποδομής, ενώ σχεδιάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τη λειτουργικότητά της και την καθημερινότητα όλων, θα δημιουργήσουν προσδοκίες που θα τονώσουν τη δυναμική της, θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της πόλης», τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του Διαδικτυακού 4ου Συνεδρίου για την αγορά ακινήτων της Βόρειας Ελλάδας - Prodexpo North, στη συζήτηση με θέμα «Μεγάλα έργα, υποδομές και Ταμείο Ανάκαμψης».

Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε σε μια σειρά έργων που προχωρούν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και κατέληξε: «Στην πρώτη μας προτεραιότητα για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη είναι και θα είναι η εξέλιξη έργων με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο και στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των συμπολιτών μας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται μπροστά σε μία ιστορική ευκαιρία. Έπειτα από μία υπερδεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημική που ακολούθησε, ετοιμάζεται για τη νέα εποχή με όραμα και σχέδιο που ανοίγει νέες αναπτυξιακές προοπτικές και καλύτερες συνθήκες ζωής  για όλους. Δρομολογήθηκε, ήδη, μία σειρά μεγάλων έργων υποδομής, ενώ σχεδιάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τη λειτουργικότητά της και την καθημερινότητα όλων, θα δημιουργήσουν προσδοκίες που θα τονώσουν τη δυναμική της, θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της πόλης. Σε όλα αυτά η Κυβέρνηση θεωρεί σημαντική τη σύμπραξη της Περιφέρειας, του Δήμου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα.

Ανάμεσα στα έργα που μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν:

· Η Ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ: Υπάρχει ήδη θετική απόφαση του ΣτΕ, και παράλληλη διενέργεια του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, για ένα εμβληματικό έργο μείζονος σημασίας για την οικονομική, τη συνεδριακή και εκθεσιακή δραστηριότητα.

· Γήπεδο ΠΑΟΚ: Έπειτα από την θετική έγκριση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ μπαίνουμε στο τελευταίο στάδιο των εγκριτικών διαδικασιών προκειμένου η πόλη και ο σύλλογος να αποκτήσει ένα γήπεδο κόσμημα.

· Η σύνδεση του ΟΛΘ με την ΠΑΘΕ και το σιδηροδρομικό δίκτυο, σε συνδυασμό με το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΘ, θα το αναβαθμίσει σε ένα σύγχρονο, ανταγωνιστικό και εξωστρεφές λιμάνι με πολλαπλασιαστικά οφέλη.

· Μουσείο Ολοκαυτώματος: Προωθείται λύση προκειμένου να ξεμπλοκάρει ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας για την πόλη και την διαχρονική της ιστορική πορεία.

· Μετρό: Αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ προκειμένου το πολύπαθο έργο να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος. Παράλληλα προωθούνται ήδη τα σχέδια για επεκτάσεις προς τη Δυτική πλευρά της πόλης μας αλλά και το Αεροδρόμιο, με σαφή προγραμματισμό.

· ThessIntec: Η δημιουργία του τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Ένα έργο το οποίο θα καταστήσει τη Θεσσαλονίκη κοιτίδα τεχνολογικής πρωτοπορίας, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα τονώσει το καινοτομικό οικοσύστημα της χώρας με εξειδικευμένο προσωπικό.

· Ανάπλαση Παραλιακού Μετώπου: Ένα έργο το οποίο πρόκειται να προσδώσει ένα νέο Brand Name στην πόλη, σε συνολική διαδρομή 40 χιλιομέτρων. Αποτελεί, παράλληλα, μια μεγάλη ευκαιρία επίλυσης πολεοδομικών ζητημάτων δεκαετιών.

· Flyover: Ένα έργο το οποίο θα αναβαθμίσει πλήρως την καταπονημένη Περιφερειακή Οδό σε επίπεδο οδικής ασφάλειας και αύξησης της κυκλοφοριακής ροής. Έργο ΣΔΙΤ το οποίο ήδη πέρασε από τη Διυπουργική επιτροπή και προχωράει ο διαγωνισμός.

· Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά: Η δυτική Θεσσαλονίκη αξίζει την ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον της Πολιτείας. Το εμβληματικό αυτό έργο θα αποδώσει ένα πνεύμονα πρασίνου-αναψυχής και πολιτισμού σε μία περιοχή που το έχει ιδιαίτερη ανάγκη, ενώ αποτελεί και διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Προχωρούν οι διαδικασίες σε συνεργασία των συναρμοδίων υπουργείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

· Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο: Η Βόρεια Ελλάδα θα αποκτήσει το πρώτο παιδιατρικό της Νοσοκομείο, με την μεγάλη προσφορά του ΙΣΝ. Η Κυβέρνηση στέκεται αρωγός στο σημαντικότατο αυτό έργο το οποίο θα αναβαθμίσει πλήρως της παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες, στην  περιοχή μας, ενώ προγραμματίζονται και εργασίες αναβάθμισης του οδικού δικτύου πρόσβασης σε αυτό.

Εν κατακλείδι, στην πρώτη μας προτεραιότητα για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη είναι και θα είναι η εξέλιξη έργων με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο και στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των συμπολιτών μας».