Skip to main content

Καλαφάτης: Ο Ερντογάν δεν πείθει τους Τούρκους και δεν τρομάζει την Ελλάδα

Η μανία του Ερντογάν να ξεπεράσει τον Κεμάλ και το ενδεχόμενο να χάσει τις εκλογές οδηγούν τον Ερντογάν σε ακραίες προκλήσεις, λέει ο υπουργός.

«Το 2023 καιροφυλακτούν δύο γεγονότα που καθιστούν το τουρκικό πρόβλημα, πρόβλημα Ερντογάν: Το πρώτο είναι τα εκατοντάχρονα του τουρκικού κράτους και η μανία του Ερντογάν να ξεπεράσει τον Κεμάλ. Το δεύτερο είναι οι εκλογές και το ενδεχόμενο όχι μόνο να τις χάσει, αλλά και να βρεθεί διωκόμενος από τους αντιπάλους του. Και αυτό δεν το αντέχει. Καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις, μα δεν τα καταφέρνει. Ξεπερνά κάθε όριο προκλητικότητας, αλλά δεν του βγαίνει. Δεν πείθει τους Τούρκους και δεν τρομάζει την Ελλάδα. Γίνεται έτσι παντελώς απρόβλεπτος. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Και σίγουρα πρέπει να ανησυχεί τους γείτονές μας», τονίζει ο Υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής»

Και προσθέτει: «Η δική μας απάντηση είναι ξεκάθαρη. Επιδιώκουμε το διάλογο, αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Δίνουμε έμφαση στην αποτροπή αλλά είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αποκρούσουμε κάθε πρόκληση. Έχουν γνώση οι φύλακες και είναι σε διαρκή επαγρύπνηση. Νύχτα και μέρα».

Απαντώντας στην αντιπολίτευση και ειδικότερα στον ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για «ακρίβεια Μητσοτάκη», ο Υφυπουργός Εσωτερικών επισημαίνει ότι: «Είναι προφανές ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη δικαιολογημένη δυσφορία και την ανησυχία του κόσμου. Δεν βλέπουν, άραγε, ότι το πρόβλημα αφορά όλες τις χώρες της Ευρώπης; Ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ξεπέρασε το 10% και σε πολλές χώρες είναι πάνω από το 20%; Ότι η ΕΚΤ αναγκάστηκε να αυξήσει τρεις φορές έως τώρα τα επιτόκια για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, παρόλο που αυξάνει έτσι τις υφεσιακές τάσεις;».

Σε ό,τι αφορά τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας ο Στ. Καλαφάτης υπογραμμίζει: «Καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη τις αυξημένες ανάγκες για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Γι' αυτό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην ανάγκη άμεσης κοινής ευρωπαϊκής παρέμβασης για τη συγκράτηση των τιμών φυσικού αερίου από τις οποίες επηρεάζονται όλα τα άλλα».

Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη τονίζει: «Είναι φως και χρώμα. Μια πόλη που θέλουμε και επιδιώκουμε να γίνεται συνεχώς πιο λειτουργική και ευχάριστη, πιο πράσινη και πιο έξυπνη. Να προσφέρει σε όλους και πιο πολύ στα παιδιά μας νέες υπηρεσίες, νέες δυνατότητες, νέες ευκαιρίες. Να πετυχαίνει ισόρροπη ανάπτυξη δυτικά και ανατολικά. Μια πόλη που αλλάζει εικόνα και προοπτική, με 30 και πλέον έργα, για τα οποία δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και υλοποιούμε με συνέπεια και εντατική προσπάθεια».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Κύριε Καλαφάτη, όλα δείχνουν πως η ακρίβεια είναι τώρα το πιο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

Είναι μοιραίο η ακρίβεια να πλήττει ολόκληρη την κοινωνία, μα πιο πολύ τη μεσαία τάξη και ακόμη περισσότερο τους πιο αδύναμους οικονομικά. Ξεκίνησε από την ενέργεια, αλλά επεκτάθηκε στις πρώτες ύλες, τις μεταφορές, τα τρόφιμα και όχι μόνο. Η κατάσταση είναι δύσκολη και ο κόσμος ανησυχεί ακόμη περισσότερο, για τον χειμώνα, καθώς το κόστος της θέρμανσης θα είναι πιο βαρύ από ποτέ. Και αυτό αφορά πολύ περισσότερο τους συμπολίτες μας στη Μακεδονία και τη Θράκη, όπου έχουμε και τις χαμηλότερες θερμοκρασίες. Η Κυβέρνηση εξαντλεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για στοχευμένα μέτρα στήριξης και αισιοδοξούμε ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» -που προφανώς δεν είναι πανάκεια- μπορεί να συγκρατήσει τις τιμές σε απολύτως απαραίτητα προϊόντα.

Η αντιπολίτευση -και ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ- μιλά για «ακρίβεια Μητσοτάκη». Τι λέτε;

Είναι προφανές ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη δικαιολογημένη δυσφορία και την ανησυχία του κόσμου. Δεν βλέπουν, άραγε, ότι το πρόβλημα αφορά όλες τις χώρες της Ευρώπης; Ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ξεπέρασε το 10% και σε πολλές χώρες είναι πάνω από το 20%; Ότι η ΕΚΤ αναγκάστηκε να αυξήσει τρεις φορές έως τώρα τα επιτόκια για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, παρόλο που αυξάνει έτσι τις υφεσιακές τάσεις; Δεν άκουσαν ότι δηλαδή το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό; Δεν αντιλαμβάνονται ότι με ακρότητες και προσποίηση άγνοιας, το μόνο που καταφέρνουν είναι να αναδεικνύουν την αναξιοπιστία τους και την αδυναμία κατανόησης μεγάλων πανευρωπαϊκών προκλήσεων;

Γιατί, όμως, η Κυβέρνηση δεν υιοθετεί την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ; Δεν θα ήταν αυτό μια κάποια λύση;

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα δεν αποκαλύπτει παρά μόνο ανευθυνότητα, καιροσκοπισμό, λαϊκισμό. Αυτοί που επέβαλαν 29 νέους φόρους έρχονται να υποδείξουν μείωση φόρων σε μια Κυβέρνηση που ήδη έχει προχωρήσει σε 50 μειώσεις. Αυτοί που δήθεν νοιάζονται για τους πιο αδύναμους, έρχονται να προτείνουν παρεμβάσεις που θα βόλευαν τους περισσότερο ισχυρούς. Πρώτ΄απ' όλα, λοιπόν, η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα έφτανε στον καταναλωτή. Δεύτερον, αν έφτανε, στο βαθμό που έφτανε, θα ευνοούσε περισσότερο αυτούς που καταναλώνουν τα περισσότερα και όχι τους αδύναμους. Και, τρίτον, δεν έχουμε το δικαίωμα να τινάξουμε στον αέρα τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας, γιατί θα υπονομεύαμε την πορεία της, θα χάναμε κάθε δυνατότητα κοινωνικής πολιτικής και θα κατρακυλούσαμε σε εποχές που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε. Και μια τέτοια εξέλιξη, δεν θα την αντέχαμε. Προφανώς, θα κόστιζε σε όλους, μα πιο πολύ στους αδύναμους.

Θέτετε ο ίδιος το επόμενο ερώτημα: Έτσι όπως πάμε, μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία μια παρατεταμένη ενεργειακή πίεση;

Πρώτ΄απ΄όλα -και φαίνεται καθαρά στις εικόνες που βλέπουμε από τη διεθνή επικαιρότητα- καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη τις αυξημένες ανάγκες για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Γι' αυτό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην ανάγκη άμεσης κοινής ευρωπαϊκής παρέμβασης για τη συγκράτηση των τιμών φυσικού αερίου από τις οποίες επηρεάζονται όλα τα άλλα. Φαίνεται, πάντως, ότι η οικονομία μας δείχνει ισχυρές αντιστάσεις στη διπλή, πληθωριστική και υφεσιακή πίεση, που προκαλεί η ενεργειακή κρίση. Ενώ στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο έφτασε στο 10,7%, στη χώρα μας υποχώρησε κάτω από το 10%. Και ενώ ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ κινείται γύρω στο 2%, στη χώρα μας εκτιμάται πάνω από το 5%. Ταυτόχρονα, η χώρα μας κατέκτησε παγκόσμια πρωτιά στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, σπάει ρεκόρ δεκαετιών στην αύξηση των εξαγωγών, μειώνει συνεχώς την ανεργία. Αυτή ακριβώς η πραγματικότητα είναι η δύναμη που μας επιτρέπει να έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα -σε ευρωπαϊκό επίπεδο- προγράμματα στήριξης της κοινωνίας. Και όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της ασκούμενης πολιτικής, των μεταρρυθμίσεων που έγιναν και της στήριξης του παραγωγικού ιστού στη διάρκεια της πανδημίας.

Έχετε πει ότι θεωρείτε κρίσιμο το 2023 για την Τουρκία. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη χώρα μας;

Όπως όλοι ξέρουμε, η αναθεωρητική, η διεκδικητική στρατηγική της Τουρκίας, ξεκίνησε το 1973 στα πενηντάχρονα της Τουρκικής Δημοκρατίας και έκτοτε συνεχίζεται με διευρυνόμενες και εντεινόμενες αξιώσεις. Είναι δηλαδή μια διαχρονική στρατηγική του τουρκικού κράτους και όχι μια πολιτική του Ερντογάν. Το 2023, ωστόσο, καιροφυλακτούν δύο γεγονότα που καθιστούν το τουρκικό πρόβλημα, πρόβλημα Ερντογάν: Το πρώτο είναι τα εκατοντάχρονα του τουρκικού κράτους και η μανία του Ερντογάν να ξεπεράσει τον Κεμάλ. Το δεύτερο είναι οι εκλογές και το ενδεχόμενο όχι μόνο να τις χάσει, αλλά και να βρεθεί διωκόμενος από τους αντιπάλους του. Και αυτό δεν το αντέχει. Καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις, μα δεν τα καταφέρνει. Ξεπερνά κάθε όριο προκλητικότητας, αλλά δεν του βγαίνει. Δεν πείθει τους Τούρκους και δεν τρομάζει την Ελλάδα. Γίνεται, έτσι, παντελώς απρόβλεπτος. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Και σίγουρα πρέπει να ανησυχεί τους γείτονές μας. Η δική μας απάντηση είναι ξεκάθαρη. Επιδιώκουμε τον διάλογο, αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Δίνουμε έμφαση στην αποτροπή αλλά είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αποκρούσουμε κάθε πρόκληση. Έχουν γνώση οι φύλακες και είναι σε διαρκή επαγρύπνηση. Νύχτα και μέρα.

Κλείνοντας, να ρωτήσω τι είναι για εσάς η Θεσσαλονίκη;

Είναι η πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και λάτρεψα. Μια πόλη με υπέροχους ανθρώπους, που διεκδικούν το καλύτερο για τον τόπο τους. Για την πόλη μας, τη Μακεδονία, την Πατρίδα μας συνολικά. Η Θεσσαλονίκη είναι φως και χρώμα. Μια πόλη που θέλουμε και επιδιώκουμε να γίνεται συνεχώς πιο λειτουργική και ευχάριστη, πιο πράσινη και πιο έξυπνη. Να προσφέρει σε όλους και πιο πολύ στα παιδιά μας νέες υπηρεσίες, νέες δυνατότητες, νέες ευκαιρίες. Να πετυχαίνει ισόρροπη ανάπτυξη δυτικά και ανατολικά. Μια πόλη που αλλάζει εικόνα και προοπτική, με 30 και πλέον έργα, για τα οποία δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και υλοποιούμε με συνέπεια και εντατική προσπάθεια. Με νέες υποδομές, όπως το FlyOver και το Μετρό. Με νέες δομές Υγείας όπως το Νέο Ογκολογικό και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο. Με στροφή στο μέλλον όπως μαρτυρούν το ThessIntec, το hub καινοτομίας της Pfizer, το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της CISCO. Με υποδομές ευρωπαϊκών προδιαγραφών για τις ομάδες μας. Με αστικές παρεμβάσεις, όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ, το Πάρκο Παύλου Μελά, η διαμόρφωση του χώρου στη Νέα Ελβετία, η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου.