Skip to main content

Καλαφάτης: Να ασκηθεί πίεση για να δοθεί γρηγορότερα το εμβόλιο

Γενικός κανόνας είναι η συνεχής συνεργασία της κυβέρνησης με την επιστημονική κοινότητα, ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Εσωτερικών

Στην πανδημία, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και το νομοσχέδιο για την Παιδεία αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Μεταξύ άλλων, έθιξε το ζήτημα της «δύσκολης άσκησης επίλυσης που προκαλεί η πανδημία κατά την οποίο τονίζει πως γενικός κανόνας είναι η συνεχής συνεργασία της Κυβέρνησης με την επιστημονική κοινότητα, η καθημερινή παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων, όπως αυτά διαμορφώνονται και βεβαίως η αναπροσαρμογή της στρατηγικής όταν και όποτε αυτό απαιτηθεί». «Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις προτάσεις του σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει επισημάνει την ανάγκη να επισπευσθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες ενδεχομένως καθυστερούν την έγκριση φαρμάκων. Και βεβαίως να ασκηθεί πίεση στις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να διοχετευθεί το εμβόλιο όσο γίνεται γρηγορότερα και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει», σημείωσε. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε πως προχωρούν στον εμβολιασμό σύμφωνα με τον σχεδιασμό διασφαλίζοντας τη δεύτερη δόση για όσους έκαναν ήδη την πρώτη.

Για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, δήλωσε πως «σειρά μέτρων τα οποία επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ήδη εφαρμοστεί από την ελληνική Κυβέρνηση. Για παράδειγμα το 50% της 4ης και 5ης επιστρεπτέας προκαταβολής είναι επιχορήγηση και όχι δανεισμός».

Στη συνέχεια, για τις συναθροίσεις τόνισε πως επιβάλλονται έκτακτα μέτρα διότι - εξαιτίας της πανδημίας - έχουμε έκτακτες καταστάσεις. «Βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή συγκυρία και υπάρχουν έκτακτα μέτρα για την αποτροπή της διασποράς. Διασφαλίζεται το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν είναι όμως δόκιμο και λογικό να μπουν συγκεκριμένοι κανόνες ώστε να διασφαλιστεί και το μέγιστο αγαθό της δημόσιας υγείας», επισήμανε.

Τέλος, για το νομοσχέδιο για την παιδεία που έρχεται προς ψήφιση, είπε πως φέρνει μια εμβληματική μεταρρύθμιση. «Προασπίζει την ελευθερία του λόγου. Δημιουργεί προϋποθέσεις αναβάθμισης του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος. Αποτελεί μια προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης, γι΄αυτό και θα προχωρήσει», σημείωσε.