Skip to main content

Καλαφάτης: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα κατοχυρωμένα δικαιώματά μας

Ο υφυπουργός Εσωτερικών περευρέθη ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού στις εκδηλώσεις εορτασμού της 109ης Επετείου των Ελευθερίων της Φλώρινας.

Στις εκδηλώσεις εορτασμού της 109ης Επετείου των Ελευθερίων της Φλώρινας παρέστη σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μετά την Επίσημη Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεοκλήτου, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου της πλατείας Γεωργίου Μόδη και κατάθεση στεφάνων.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Καλαφάτης τόνισε:

«Μακεδόνισσες και Μακεδόνες

Τιμούμε φέτος -καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Εθνεγερσία- όλους εκείνους που ξεπέρασαν τον εαυτό τους για χτίσουν και να παραδώσουν σ΄εμάς το ελληνικό κράτος.

Τιμούμε τις μέρες αυτές και τους Βαλκανικούς αγώνες που πρόσθεσαν στον ελεύθερο εθνικό κορμό σκλαβωμένα έως τότε εδάφη μας.

Τιμούμε την προετοιμασία και την απόφαση της ηγεσίας, τη γενναιότητα του Ελληνικού Στρατού, αλλά και τη συμπόρευση σύγκορμου του Έθνους στον αγώνα εκείνο. Τιμούμε τη συσπείρωση και τον ενθουσιασμό που αναπτύχθηκε φέρνοντας στις τάξεις του ελληνικού Στρατού εθελοντές από την Αμερική και τον Καναδά, αλλά και 2000 Έλληνες αδελφούς μας από την Κύπρο.

Τιμούμε τις σελίδες που έγραψε  -από το ξεκίνημα του αγώνα στις 6 Οκτωβρίου του 1912- ο ελληνικός στρατός. Την πορεία του από το Σαραντάπορο στα Σέρβια, την Κοζάνη, τη Βέροια, τη Νάουσα, την Κατερίνη, τα Γιαννιτσά, τη Θεσσαλονίκη. Και ύστερα στις 8 Νοεμβρίου εδώ στη Φλώρινα. Μια λαμπρή μέρα για την πόλη και όχι μόνο. Μια μέρα που εμπνέει και διδάσκει.

 Μακεδόνισσες και Μακεδόνες,

Οι Έλληνες επιζητούμε την ειρήνη και τη συνεργασία με όλους τους λαούς της  γειτονιάς μας. Φτάνει να θέλουν κι εκείνοι το ίδιο. Φτάνει να εγκαταλείψουν οι ηγεσίες τους πειρατικές πρακτικές και σφετεριστικές αντιλήψεις σε βάρος των δικαίων και των δικαιωμάτων μας. Φτάνει να επιδείξουν σεβασμό στις αρχές της καλής γειτονίας, το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις Διεθνείς Συνθήκες.

Σε όσους αλλιώτικα σκέφτονται, σε όσους επιβουλεύονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, σε όσους ανόητα εκτοξεύουν απειλές, η απάντηση δόθηκε από τον Πρωθυπουργό και επαναλαμβάνεται ξεκάθαρα: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, όπου χρειαστεί, με όποιον τρόπο χρειαστεί για την προστασία των διεθνώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας. Δεν μας πτοούν οι απειλές και δε μας λυγίζουν με τις κραυγές τους. Δεν υποχωρούμε και δεν παραχωρούμε ούτε σπιθαμή από τη γη, τη θάλασσα, τον εθνικό εναέριο χώρο μας. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές που βάλαμε στα εθνικά μας ζητήματα.

Με πράξεις ευθύνης και διορατικότητας, με σύνεση και τόλμη, με πολιτικά διπλωματικά, αλλά και στρατιωτικά μέσα, αναβαθμίζουμε την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας. Ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας με υπερσύγχρονα αεροσκάφη και φρεγάτες. Καταστήσαμε ήδη τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναβαθμίζουμε τη συνεργασία μας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εγκαθιδρύσαμε στρατηγική σχέση με την Γαλλία, με ρήτρα συνδρομής σε περίπτωση έξωθεν επίθεσης. Διευρύναμε τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Η.Π.Α.

Η Ελλάδα σήμερα είναι μια περήφανη χώρα, με εθνική αυτοπεποίθηση. Μια χώρα που διδάσκεται από το παρελθόν και προχωρά στο αύριο με σίγουρα και στέρεα βήματα. Μια Πατρίδα που θέλουμε να υπηρετούμε με όλες τις δυνάμεις μας.

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους».