Skip to main content

Καλαφάτης: Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Ο βουλευτής της ΝΔ κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, αναφορικά με τις μεγάλες ελλείψεις, που όπως επισημαίνει, επικρατούν στα νοσοκομεία.

Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας για τις «μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης» κατέθεσε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης.

Όπως αναφέρει, «η κατάσταση που επικρατεί στα νομοκομεία της Θεσσαλονίκης λόγω των μεγάλων ελλείψεων που παρατηρούνται σε αυτά, είναι τραγική, σύμφωνα με τις καταγγελλίες της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων(ΠΟΕΔΗΝ). Σε όλες τις υγειονομικές μονάδες υπάρχουν εκτεταμένες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Εξ αιτίας της ανεπάρκειας αυτής, στο Ιπποκράτειο ΓΝΘ λειτουργούν πέντε (5) από τις εννέα (9) χειρουργικές αίθουσες, ενώ, στο ΓΝΘ Παπαγεωργίου οι δώδεκα (12) από τις δεκατέσσερις(14). Συγκεκριμένα η ποσοστιαία έλλειψη προσωπικού αγγίζει το 35% στο Ιπποκράτειο και 25% στο Παπαγεωργίου. Στο ΓΝΘ Γεννηματάς οι ελλείψεις αγγίζουν το 40% των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων.

Επιπλέον, στα περισσότερα νοσοκομεία της πόλης η τεχνική υπηρεσία είναι επίσης πλήρως αποδεκατισμένη, με αποτέλεσμα οι φθορές στο μηχανολογικό εξοπλισμό να μην αποκαθίστανται και σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης, πολλά νοσοκομεία και κλινικές απομένουν χωρίς την αναγκαία τεχνική υποστήριξη. Ελλείψεις εξάλλου σημειώνονται και στο απαραίτητο διοικητικό προσωπικό, όπως στην περίπτωση του ΓΝΘ Άγιος Παύλος.

Οι ανάγκες προμήθειας του αναγκαίου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, προς αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου ή περαιτέρω ενίσχυσης των μονάδων, είναι άμεσες και επιβεβλημένες. Επί παραδείγματι, το ΓΝΘ Γεννηματάς πρέπει να προμηθευτεί μαγνητικό τομογράφο και να αντικαταστήσει τον παλαιό αξονικό του τομογράφο. Μεγάλα επίσης προβλήματα έχουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία Παπαγεωργίου και Άγιος Δημήτριος καθώς υπολειτουργούν. Επιπρόσθετα, δυσεπίλητα παραμένουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, λόγω επίσης έλλειψης επαρκούς προσωπικού και κακής υλικοτεχνικής συντήρησης εξ αιτίας της μόνιμης υποχρηματοδότησής του.

Επισημαίνεται δε, πως η εξυπηρέτηση των ασθενών που συγκροτούν πλέον ατέλειωτες λίστες αναμονής και η συνολική λειτουργία των νοσοκομείων διεξάγεται από το υπάρχον προσωπικό που είναι αδύνατον να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες και να καλύψει τις εκαντοντάδες κενές οργανικές θέσεις. Η μη πληρωμή των δεδουλευμένων σχετικά με τις νυχτερινές ώρες και τις αργίες και η μη λήψη όλων των προβλεπόμενων αδειών, προσθέτει ακόμη περισσότερα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα».

Ο Σταύρος Καλαφάτης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν η κυβέρνηση θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αν υφίσταται σχεδιασμός του Υπουργείου για την κάλυψη των οργανικών θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, με ποιον τρόπο σχεδιάζει το Υπουργείο να ικανοποιήσει τις επιτακτικές ανάγκες προμήθειας του απαραίτητου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων και για ποιο λόγο παραμένουν απλήρωτα τα δεδουλευμένα του προσωπικού τόσους μήνες.