Skip to main content

Καλαμαριά: Μαθητής λυκείου έφτιαξε ρομπότ που θα... παρακολουθεί το Κόδρα

Το ρομπότ παρακολουθεί κλιματικές αλλαγές στο περιβάλλον που κινείται, καταγράφει τιμές όπως θερμοκρασία και υγρασία και αναγνωρίζει σημάδια φωτιάς.

Τον νικητή του 5ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ρομποτικής, Θεόδωρο Τσαούση, υποδέχτηκε στο γραφείο του ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, προκειμένου να τον συγχαρεί για την επιτυχία του.

Ο μαθητής του 2ου Λυκείου Καλαμαριάς κατέκτησε την πρώτη θέση στον 5ο πανελλήνιο διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής (5th AegeanRobotics e-Competition 2021) που διοργανώνει η ομάδα AegeanRobotics του εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης και Στήριξης Αποφάσεων του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ο κ. Δαρδαμανέλης δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του, όταν ενημερώθηκε για το δημιούργημα του νεαρού Καλαμαριώτη, ο οποίος του εξήγησε ότι πρόκειται για ένα αυτόνομο τετράποδο ρομπότ, που αντιλαμβάνεται ερεθίσματα με τη βοήθεια αισθητήρων. Αυτό σημαίνει ότι παρακολουθεί κλιματικές αλλαγές στο περιβάλλον που κινείται, καταγράφει τιμές όπως θερμοκρασία, υγρασία, ατμοσφαιρική πίεση και υψόμετρο, αναγνωρίζει σημάδια πυρκαγιάς όπως φλόγες, ενώ με τη βοήθεια της κάμερας που διαθέτει επισημαίνει αλλοιώσεις-διαφοροποιήσεις στην εικόνα ενημερώνοντας είτε για πιθανή πυρκαγιά είτε για πιθανές αποψιλώσεις ή ρίψη απορριμμάτων και μπαζών στην περιοχή.

Καθοδηγητής σε όλη αυτή την προσπάθεια ήταν ο καθηγητής Πληροφορικής, Γεώργιος Νικολακάκης.

«Είναι σημαντικό το μεγάλο αυτό επίτευγμα ανήκει σε μαθητή δημόσιου σχολείου , του 2ο Λύκειο Καλαμαριάς, και αξίζει να επισημάνουμε ότι όταν υπάρχουν καθηγητές με μεράκι, όπως ο κ. Νικολακάκης, τότε οι μαθητές μπορούν να μεγαλουργήσουν», δήλωσε ο κ. Δαρδαμανέλης.

Ο δήμαρχος εξέτασε το ενδεχόμενο το ρομπότ να μπει πιλοτικά στο Πάρκο Κόδρα, κάτι που θα γίνει αφού ο μαθητής της τρίτης Λυκείου, ολοκληρώσει τις αλλαγές που έχει προγραμματίσει στο ρομπότ, για τη βελτίωσή του.

Ο κ. Δαρδαμανέλης χάρισε στον Θόδωρο Τσαούση μία υδρόγειο, λέγοντάς του χαρακτηριστικά «Η Ελλάδα ίσως είναι μικρή για σένα, γιατί απ’ ότι φαίνεται θα κατακτήσεις τον κόσμο».