Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021
x

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΤΕ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Η απόφαση για τη μεταστέγαση είχε προκαλέσει αντιδράσεις, γονέων και εκπαιδευτικών τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά υλοποιήθηκε.

Συζητήθηκε χθες ενώπιον του Γ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης της απόφασης του δημάρχου Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη «για τη μεταστέγαση του 10ου Γυμνασίου Καλαμαριάς στις εγκαταστάσεις του 3ου Γυμνασίου και τη συστέγασή του με αυτό, καθώς επίσης και τη μεταστέγαση του 3ου Λυκείου στις εγκαταστάσεις του 10ου Γυμνασίου με σκοπό την άμεση εξυπηρέτηση των αναγκών των μαθητών και την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2020-2021». Την αίτηση ακύρωσης της απόφασης κατέθεσαν δύο Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, του 8ου και του 9ου δημοτικού σχολείου, καθώς και 16 πολίτες (γονείς και εκπαιδευτικοί), αλλά και ο «Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Φοίνικα Καλαμαριάς».

Η απόφαση για τη μεταστέγαση είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, γονέων και εκπαιδευτικών τον περασμένο Σεπτέμβριο. Παρόλα αυτά υλοποιήθηκε καθώς, στο μεταξύ, η αρμόδια Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε απορρίψει την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης την οποία είχαν υποβάλλει οι ίδιοι φορείς οι οποίοι κατέθεσαν την αίτηση ακύρωσης. Η συζήτηση επ' αυτής έγινε χθες και σε αυτήν παρέστη και ο κ. Δαρδαμανέλης.

Οι προσφεύγοντες επικαλούνται τρεις λόγους για την ακύρωση της απόφασης για τη μεταστέγαση των σχολείων οι οποίοι έχουν σχέση με τη νομιμότητα ή μη του τρόπου λήψης της απόφασης καθώς και με το ότι, σύμφωνα με τους ίδιους, ο δήμαρχος ήταν αναρμόδιος να λάβει τέτοιους είδους απόφαση. Η πλευρά του δήμου αντέκρουσε τους λόγους αυτούς μέσω ενός 12σελιδου υπομνήματος το οποίο κατέθεσε ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Βατάλης, αλλά και με όσα υποστήριξε ο ίδιος ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμος υποστηρίζει ότι η απόφαση ελήφθη καθ' όλα νόμιμα καθώς της απόφασης του δημάρχου είχε προηγηθεί απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Καλαμαριάς με την οποία προτείνονταν οι επίμαχες μεταστεγάσεις των σχολείων. Στόχος της απόφασης, σύμφωνα πάντα με το δήμο ήταν «η εύρυθμη λειτουργία των προαναφερόμενων σχολικών μονάδων και η ανάγκη ελαχιστοποίησης των προβλημάτων που ανακύπτουν από την κατανομή του μαθητικού τους δυναμικού».

Επιπλέον, ο δήμος στο υπόμνημά του παραθέτει μια σειρά διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες η αρμοδιότητα για τις σχολικές μονάδες ανήκει πλέον στο δήμαρχο και στο δημοτικό συμβούλιο.

Σημειώνεται, επίσης, ότι κατά τη συζήτηση η οποία έγινε στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, στις 15 Σεπτεμβρίου 2020, οι δικαστές, πέρα από τους τυπικούς λόγους απόρριψης της αίτησης αναστολής, είχαν μπει και στην ουσία της υπόθεσης. Στην αίτηση αναστολής προβαλλόταν το επιχείρημα ότι η απόφαση μεταστέγασης "έχει ως συνέπεια την επί το χείρον αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, διότι το κτήριο επί της οδού Μητροπολίτη Γενναδίου αρ. 3 δεν διαθέτει τις σύγχρονες και λειτουργικές εγκαταστάσεις και υποδομές του κτηρίου όπου στεγάζεται σήμερα το 10ο Γυμνάσιο και συνιστά πρόσκομμα και αντικίνητρο στην κανονική φοίτηση των μαθητών που θα αναγκαστούν να διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις (περίπου 600 μέτρα πιο μακριά) για να μεταβούν στις σχολικές μονάδες που ανήκουν".

Ωστόσο, η Επιτροπή Αναστολών απέρριψε το αίτημα αναφέροντας πως «σταθμίζοντας αφενός το περιεχόμενο της προσβαλλόμενης πράξης, αφετέρου την ανωτέρω βλάβη, την οποία επικαλούνται οι αιτούντες, κρίνει ότι δεν δικαιολογείται η χορήγηση της ζητούμενης αναστολής». Προβαίνει, μάλιστα στην κρίση ότι «δεν συνιστά ανεπανόρθωτη βλάβη η αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος των μαθητών και των εκπαιδευτικών, καθώς, αφενός, το μέτρο αυτό λαμβάνεται στην αρχή του σχολικού έτους αφετέρου, οι εν λόγω σχολικές μονάδες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση (600 περίπου μέτρα), ενώ για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των μαθητών προβλέφθηκε με την 51/11.9.2020 απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης η λειτουργία από 15.9.2020 νέας λεωφορειακής γραμμής (Νο 4 "Καλαμαριά – Χαριλάου")».

Στο υπόμνημα το οποίο κατέθεσε χθες η πλευρά του δήμου προβάλλει και το επιχείρημα ότι μετά την απόρριψη του αιτήματος αναστολής η προσβαλλόμενη απόφαση του δημάρχου «έχει ήδη εκτελεστεί με αποτέλεσμα το τρέχον σχολικό έτος να ολοκληρώνεται με την ως άνω μορφή των σχολικών μονάδων. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό πως η ακύρωση της προσβαλλόμενης απόφασης θα προκαλέσει ιδιαίτερη αναστάτωση και θα πλήξει την μαθητική κοινότητα, η οποία ήδη έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα».

Η απόφαση του Γ' Τμήματος του ΣτΕ επί της αίτησης ακύρωσης αναμένεται μέσα στους προσεχείς μήνες, ενδεχομένως πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. 

Μιλώντας στη Voria.gr ο δήμαρχος Καλαμαριάς τόνισε ότι «με την παρουσία μου στο ΣτΕ δείξαμε το ενδιαφέρον του δήμου για μια σοβαρή υπόθεση που απασχολεί δεκάδες οικογένειες. Τη σχολική χρονιά που ολοκληρώνεται σε λίγο, λειτούργησαν τα σχολεία όπως είχαμε προτείνει, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Αντιθέτως, μάλιστα, όλοι κατάλαβαν ότι οι αλλαγές αυτές ήταν προς όφελος περίπου εξήντα οικογενειών καθώς τα παιδιά δεν αναγκάζονται να μετακινούνται για χιλιόμετρα καθημερινά προκειμένου να πάνε στο σχολείο. Νομίζω πως η απόφαση του ΣτΕ θα μας δικαιώσει».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ