Skip to main content

Καλαμαριά: Βρήκαν πλαστικό μπουκάλι που πετάχτηκε... μισό αιώνα πριν (φωτο)

Το πλαστικό μπουκάλι γάλακτος βρέθηκε από την ομάδα The Cleaningans στην παραλία απέναντι από τον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο Καλαμαριάς

Μια εικόνα που αποδεικνύει πόσο επιβαρυντικό είναι το πλαστικό για τις ακτές και τις θάλασσες έδωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η ομάδα The Cleaningans, που διοργανώνει δράσεις καθαρισμού στην πόλη ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σε μία από αυτές τις δράσεις στις 5/6 στην παραλία απέναντι από τον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης βρέθηκε ένα πλαστικό μπουκάλι γάλακτος της ΜΕΒΓΑΛ το οποίο ξεβράστηκε πρόσφατα στην ακτή.

Τα μέλη της εθελοντικής ομάδας επικοινώνησαν στη συνέχεια με τη γαλακτοβιομηχανία για να μάθουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη συσκευασία για πάρουν την απάντηση ότι ανήκει στις πρώτες πλαστικές φιάλες για γάλα που κυκλοφόρησαν το 1971.

Ωστόσο οι συγκεκριμένες φιάλες αποσύρθηκαν την περίοδο 1980-84 και αντικαταστάθηκαν από συσκευασίες Tetrapack χάρτινου τύπου, οι οποίες χρησιμοποιούνται έως και σήμερα σε συνδυασμό με ανακυκλώσιμα υλικά κάτι το οποίο είναι ελπιδοφόρο από την πλευρά των βιομηχανιών.
 
Ως εκ τούτου η ηλικία του μπουκαλιού κυμαίνεται όπως τονίζουν οι Cleaningans μεταξύ 37 και 50 ετών.

«Ένα ακόμα "αρχαίο εύρημα" που θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις για το μέλλον», αναφέρουν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι πρόσφατα στο Καραμπουρνάκι είχε βρεθεί ένα ακόμα πλαστικό μπουκάλι 40 ετών της γαλακτοιβιομηχανίας ΑΓΝΟ.