Skip to main content

Κάλεσμα δημάρχου Αριστοτέλη για σύμπραξη βαλκανικών δήμων

Ολοκληρώθηκε το 2ο Φόρουμ Διαβαλκανικής Συνεργασίας που οργάνωσε ο δήμος Αριστοτέλη με τη συμμετοχή της υφυπουργού Τουρισμού.

Κάλεσμα για σύμπραξη δήμων των Βαλκανίων σε συνεργατικά εγχειρήματα υπέρ των πολιτών τους, στο πνεύμα της αριστοτελικής σκέψης για την Ιδανική Πολιτεία που έχει ως στόχο την ευημερία των πολλών και σε συνδυασμό με ευκαιρίες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, αλλά και η συμπόρευση στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών, απηύθυνε το Σάββατο ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, από το βήμα του 2ου Φόρουμ Διαβαλκανικής Συνεργασίας που οργάνωσε ο Δήμος Αριστοτέλη, με τη συμμετοχή της Υφυπουργού Τουρισμού κ. Σοφίας Ζαχαράκη και του πρώην Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης και νυν επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ κ. Θεόδωρου Καράογλου.

Από την εμβληματική Αγορά των Αρχαίων Σταγείρων, γενέτειρας του αρχαίου Έλληνα Μακεδόνα φιλοσόφου και απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους δημάρχους, διπλωμάτες και εκπροσώπους φορέων Αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ο κ. Βαλιάνος αναφέρθηκε στην οικουμενικότητα και διαχρονικότητα των διδαγμάτων του Αριστοτέλη, επιχειρώντας αναγωγή των χαρακτηριστικών της “Ιδανικής Πολιτείας” του Σταγειρίτη φιλόσοφου, στον σύγχρονο κόσμο και στις δυνατότητες συνεργασίας βαλκανικών δήμων.

Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Μπορούμε μεθοδικά και ισότιμα, να συνεργαστούμε με όρους Ιδανικής Πολιτείας, βάζοντας ως στόχο τα μέγιστα οφέλη των τοπικών κοινωνιών μας, ενώνοντας δυνάμεις των δήμων μας, των Τουριστικών Οργανισμών των χωρών μας και ιδιωτικών τουριστικών οργανισμών, για το σχεδιασμό και την προώθηση κοινών projects. Όπως, για παράδειγμα, ενός ανταγωνιστικού κοινού πακέτου πολυήμερων διακοπών στις περιοχές των δήμων που εκπροσωπούμε. Μπορούμε επίσης, να συνεργαστούμε περισσότεροι δήμοι, δύο ή και τρεις από κάθε χώρα της βαλκανικής γειτονιάς μας, για να σχεδιάσουμε και να προωθήσουμε ελκυστικά Road Trips για τους  συμπολίτες μας σε κάθε χώρα, με εναλλακτικές αφετηρίες και προορισμούς. Δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για ένα ρεύμα εσωτερικού διαβαλκανικού τουρισμού, που θα ανατροφοδοτείται με τους ίδιους τους Βαλκάνιους πολίτες. Σκεφτείτε, ακόμα και απέναντι σε προκλήσεις σαν αυτή την υγειονομική που βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια, τι διέξοδος θα μπορούσε να αποτελέσει μια τέτοια, έγκαιρη, τουριστική συνεργασία, στηριγμένη στην αμοιβαιότητα».



Η κ. Ζαχαράκη, σημείωσε μεταξύ άλλων, πως με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, την ιστορία και τον πολιτισμό της, η Ελλάδα μπορεί και σκοπεύει να προχωρήσει πέρα από το μοντέλο «ήλιος-θάλασσα», επενδύοντας στις θεματικές μορφές τουρισμού, όπως είναι ο περιπατητικός: «Αυτοδιοίκηση και κυβέρνηση μπορούμε να συνεργαστούμε σε τέτοια ζητήματα που αφορούν άμεσα στην περιφερειακή ανάπτυξη. Ο Τουρισμός είναι ένα ψηφιδωτό, μια σύνθεση πολλών στοιχείων που διαφοροποιούν έναν τόπο και η επικοινωνία του μηνύματος, για την οποία απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση, μια συνέργεια πολλών παραγόντων που μπορεί να επιτευχθεί εφόσον έχουμε καταλήξει στη δική μας ιδανική πολιτική διακυβέρνησης που θα μας οδηγήσει στην ευημερία.» Η ίδια τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας κρατών και ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο, για να διατηρηθεί η σχέση που προωθεί και το Φόρουμ Διαβαλκανικής Συνεργασίας σε πείσμα της αποστασιοποίησης ή και αποξένωσης που συνοδεύει την πανδημία.

Από την πλευρά του, ο κ. Καράογλου υπογράμμισε: «Και με το νέο ρόλο στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στηρίζω το Φόρουμ Διαβαλκανικής Συνεργασίας του Δήμου Αριστοτέλη, διότι οφείλουμε να επιβραβεύουμε κάθε δράση που προάγει και ενισχύει τις προσπάθειες για διαβαλκανική συνεργασία. Ιδιαίτερα εκείνες που έχουν αποστολή τους τη σύνθεση δυνάμεων και στον πυρήνα τους την κοινή ευρωπαϊκή πορεία. Ο Δήμος Αριστοτέλη καινοτομεί και πρωτοπορεί σ` αυτόν τον τομέα».

Αναλυτικά για τη ζωή και το έργο του Αριστοτέλη μίλησαν ο υπεύθυνος αρχαιολόγος των Αρχαίων Σταγείρων κ. Κώστας Παπαστάθης και ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους κ. Γιώργος Σκιαδαρέσης.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, από το Άλσος του Αριστοτέλη στα Στάγειρα,  ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης του Δήμου Αριστοτέλη κ. Νίκο Αυγερινός με αναφορές στα «φυσικά» του Αριστοτέλη, παρουσίασε τον ολοκληρωμένο και χαρτογραφημένο Αριστοτελικό Περίπατο ως την κορυφαία διαδρομή του δικτύου μονοπατιών του Δήμου Αριστοτέλη. Αίσθηση προκάλεσε η νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και tablets, με την επωνυμία "Aριστοτέλης ο Συνοδοιπόρος" την οποία  παρουσίασε ο μηχανικός πληροφορικής κ. Νίκος Πάχτας, με τον φιλόσοφο Αριστοτέλη να συνοδεύει τους περιπατητές στην περιήγησή τους και να τους περιγράφει στοιχεία της φιλοσοφίας του ενισχύοντας την εμπειρία του περιπάτου. Ο ψηφιακός Αριστοτέλης δημιουργήθηκε με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου και με βάση τις ελάχιστες προτομές του Αριστοτέλη που έχουν βρεθεί. Μέσω των QR CODES του Άλσους, τα οποία παρουσίασε η πρόεδρος της ΑΞΤΑΔΑ ΑΕ κ. Μαρία Ελένη Ζαμάνη, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να συνδέσουν τις δικές τους έξυπνες συσκευές με το road book του τοπικού περιπατητικού δικτύου και να βρουν όσες πληροφορίες χρειάζονται, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία της περιοχής.

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων και των δραστηριοτήτων του 2ου Φόρουμ Διαβαλκανικής Συνεργασίας, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος δήλωσε:

«Ήταν ένα ακόμα βήμα προς τους στόχους που θέλει ο Δήμος Αριστοτέλη να υπηρετήσει με το συγκεκριμένο θεσμό. Στόχους αμοιβαία αποδοτικής σύμπραξης δυνάμεων με αυτοδιοικητικούς φορείς γειτονικών χωρών εντός του πλαισίου της Ε.Ε. και όχι μόνο. Σήμερα για τον τουρισμό, αύριο σε άλλα πεδία. Τα σύγχρονα εργαλεία, υπάρχουν και τα χρησιμοποιούμε. Τα είδαμε στην πράξη στη διάρκεια του 2ου Φόρουμ, με την παρουσίαση της ψηφιακής εφαρμογής και τις χρήσεις QR code που έχουν πλέον στη διάθεσή τους όσοι ακολουθούν τον Αριστοτελικό Περίπατο. Ο Δήμος Αριστοτέλη, τρέχει στη νέα ψηφιακή εποχή και θέλουμε να μην είμαστε μόνοι, αλλά να συμπορευθούμε με περισσότερους δήμους εντός και εκτός συνόρων, που έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, που βρέθηκε κοντά μας σ` αυτή την προσπάθεια, θα είναι η πρώτη από πολλούς κυβερνητικούς παράγοντες που θα στηρίξουν την προοπτική αυτής της πρωτοβουλίας. Είτε μιλάμε για αυτή, είτε για οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση, είτε μιλάμε για δικές μας θητείες, είτε για μελλοντικές δημοτικές διοικήσεις. Είμαστε βέβαιοι, ότι με φίλους και συνεργάτες όπως ο πρώην Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ και οι βαλκάνιοι δήμαρχοι και αξιωματούχοι που ανταποκρίθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια στο κάλεσμά μας, θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια και κυβερνητικοί παράγοντες γειτονικών χωρών, που θα στηρίξουν τις αυτοδιοικητικές προσπάθειες για μια διαβαλκανική συνεργασία σε τεχνοκρατικό πλαίσιο. Ο τουρισμός και ο πολιτισμός είναι πεδία ανάπτυξης αυτής της συνεργασίας. Και τα πάντα επίκαιρα διδάγματα του Αριστοτέλη για την ιδανική πολιτεία, δείχνουν τον δρόμο για την ιδανική συμπόρευση, σε ιδανικές συνέργειες, με ιδανικά αποτελέσματα για τους πολίτες μας, αλλά και τους επισκέπτες των δήμων μας».

Από τις παράλληλες εκδηλώσεις της διοργάνωσης, ξεχώρισαν οι τρεις ξεναγήσεις των συμμετεχόντων με τη συνδρομή αρχαιολόγων και στελεχών του ΥΠΠΟ, στον Αριστοτελικό Περίπατο και στα Σιδηροκαύσια στα Στάγειρα, στον αρχαιολογικό χώρο των Αρχαίων Σταγείρων στην Ολυπιάδα και στην Μονή Ζυγού και στον Πύργο της Ουρανούπολης και το Μοναστηριακό Δείπνο στη μνήμη του Γέροντα Επιφάνειου του Μυλοποταμινού που προετοίμασαν οι σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου και Θάνος Γιαννακός ως προάγγελο των εκδηλώσεων του ΚΟΥΖΙΝΑ 2022.

Τέλος, στο πλαίσιο του forum,  παρουσιάστηκε από την αρωματοποιό Ζωή Στράντζαλη, και το βοτανικό άρωμα με το όνομα «Αριστοτελικόν», το οποίο , εμπνευσμένο και δημιουργημένο από τα βότανα του Αριστοτελικού Όρους, θα αποτελέσει – μεταξύ άλλων – έναν από τους τρόπους διείσδυσης της Ανατολικής Χαλκιδικής στην ινδική τουριστική αγορά.

Στις συναντήσεις και στις παράλληλες εκδηλώσεις του 2ου Φόρουμ Διαβαλκανικής Συνεργασίας, συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρώην Πρόεδρος της Βουλγαρίας κ. Rosen Plevnelievπου κάθε καλοκαίρι παραθερίζει στον Δήμο Αριστοτέλη, ο Δήμαρχος του Τσάρεβο της Βουλγαρίας κ. Georgi Lapchev, οι Δήμαρχοι Καλαμαριάς κ. Γιάννης Δαρδαμανέλης, Κορδελιού-Ευόσμου κ Κλεάνθης Μανδαλιανός, Νέας Ζίχνης κ. Παντελής Μπόζης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κατερίνα Ζωγράφου (ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη κ. Απόστολου ΤΖιτζικώστα) και κ. Ελένη Φύκα, διπλωμάτες από τη Βουλγαρία, τη Σερβία και τη Ρουμανία, ο Πρόεδρος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πετρελαίου και Αερίου της Κωστάντζα Ρουμανίας που μετέφερε και τον χαιρετισμό του Δημάρχου της Κωστάντζα κ. Vergil Tsitac, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γιάννης Κουφίδης, αντιδήμαρχοι και στελέχη των Δήμων Λαγκαδά, Αμφίπολης, Δράμας, Κιλκίς, Αλεξάνδρειας, Θέρμης, Σερρών και Βέροιας, αντιπροσωπεία της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, επιχειρηματίες από τον κλάδο του τουρισμού, καθώς και δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και βαλκανικές χώρες.