Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021
x

ΚΑΛΕΣΜΑ «ΜΕΝΟΥΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ «ΠΕΛΙΤΙ»

Οι βασικοί στόχοι του «Πελίτι» είναι: η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών, η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών

Η 16η γιορτή των σπόρων της εναλλακτικής κοινότητας «Πελίτι» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Μαΐου 2016 στο Παρανέστι της Δράμας. Η γιορτή του Πελίτι για το 2016 έχει ως θέμα: «Σπόροι-Πρόσφυγες-Μετανάστες-Αλληλεγγύη»

Με αφορμή την ετήσια συνάντηση των παραγωγών και την ανταλλαγή των σπόρων η πρωτοβουλία των νέων για το Δήμο Θεσσαλονίκης «Μένουμε Θεσσαλονίκη» διοργανώνει και σας προσκαλεί σε ημερήσια εκδρομή στο Παρανέστι της Δράμας, στη γη του Πελίτι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της παράταξης, η εκδομή θα ξεκινήσει με λεωφορείο από την πλατεία Αριστοτέλους (Άγαλμα Ελ. Βενιζέλου) στις 8 π.μ. με σκοπό στις 10:30 να είναι στη Γη του Πελίτι, στο Παρανέστι Δράμας. Η συμμετοχή στην εκδρομή είναι στα 10 ευρώ και μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στα τηλέφωνα 2313317711 ή στο μέσω mail: menoumethess@gmail.com.

Εκείνη την ώρα θα ξεκινά  η ανταλλαγή των σπόρων. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές συζητήσεις και εργαστήρια, συλλογική κουζίνα αλλά και δημιουργικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους.  Ενώ μπορείτε να έχετε μαζί σας παλιά ρούχα ή άλλα είδη για το χαριστικό παζάρι. Με το τέλος της γιορτής, θα αναχωρήσουμε για τη Θεσσαλονίκη.

Η διανομή των σπόρων και των φυτών

Η προσφορά των σπόρων και των φυτών θα γίνει από τις 10:30 το πρωί με τα ειδικά κουπόνια που θα είναι διαθέσιμα στη γραμματεία της γιορτής στην είσοδο του κτήματος. Οι επισκέπτες ερχόμενοι στο χώρο της εκδήλωσης θα πρέπει να προμηθευτούν τέσσερα κουπόνια.

Τα κουπόνια δίνονται δωρεάν. Το κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε ένα φακελάκι σπόρων και αμέσως μετά ακυρώνεται. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στο τι ακριβώς θέλετε να πάρετε. Ενδεχομένως να θεωρείτε λίγα τα τέσσερα φακελάκια. Πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ καλή αρχή ή συνέχεια για τον κήπο σας. Τέλος ό,τι δεν μπορούμε να πάρουμε εμείς μπορεί να το έχει πάρει ο φίλος μας. Έτσι μέσω της ανταλλαγής θα το αποκτήσετε κι εσείς. Άλλωστε οι ανταλλαγές είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Πελίτι. Το σύστημα με τα κουπόνια επίσης έχει τα μειονεκτήματά του αλλά για την ώρα δεν έχουμε βρει ένα καλύτερο τρόπο για τη διανομή των σπόρων και των φυτών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε το 1999 στο χωριό Κάρπη του νομού Κιλκίς είναι η πρώτη δημόσια ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα και από τις παλιότερες παγκοσμίως. Το 2007 ξεκίνησε να έχει διεθνή χαρακτήρα. Το 2012 και το 2013 οργανώθηκαν παράλληλα και οι Διεθνείς Ημέρες Σπόρων. Το 2013 οι seedsavers της Αυστραλίας τη χαρακτήρισαν ως τη μεγαλύτερη ανταλλαγή σπόρων παγκοσμίως (Largest Seed Exchange in the World). Το 2014 ήταν το σημείο έναρξης για το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους. Η γιορτή αυτή έχει εμπνεύσει χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να οργανώσουν αντίστοιχες γιορτές στην Ελλάδα τη Βουλγαρία στην Τουρκία και αλλού.

Κάθε χρόνο φτάνουν χιλιάδες επισκέπτες απ΄ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό προκειμένου να συμμετάσχουν στη γιορτή. Ανάμεσα τους και σημαντικές προσωπικότητες του παγκόσμιου κινήματος για την Ελευθερία των Σπόρων, της γης του νερού κ.λ.π.

Δυο λόγια για την εναλλακτική κοινότητα «Πελίτι»

Το σήμα του «Πελίτι» είναι ένα δέντρο μια βελανιδιά. Πιασμένοι χέρι, χέρι χορεύουν σε κύκλο άντρες και γυναίκες. Είναι εμπνευσμένο από έναν Ινδιάνικο μύθο.
Προτάθηκε και σχεδιάστηκε αρχικά από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη και μετά από την Αγγελική Καϊσέρογλού. Πελίτ στα ποντιακά σημαίνει βελανιδιά. Η επωνυμία «Πελίτι» είναι εμπνευσμένη από μια μεγάλη βελανιδιά που βρίσκεται στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου του νομού Δράμας.

Οι βασικοί στόχοι του «Πελίτι» είναι: η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών, η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος, η δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των παραδοσιασκών ποικιλιών. Να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους οι καλλιεργητές ντόπιων ποικιλιών και να ανταλλάξουν ποικιλίες, πληροφορίες και εμπειρίες. Να βρουν παραδοσιακές ποικιλίες οι καλλιεργητές που δεν έχουν παραδοσιακούς σπόρους. Να γίνουν όλες οι ανταλλαγές ελεύθερα χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.

Πρόγραμμα γιορτής:

Διανομή σπόρων 10:30 π.μ. – 14:00 μ.μ.

Σιωπηλή προσευχή 12:30 μ.μ. – 12:35 μ.μ.

Ομιλίες 12:35 μ.μ. – 14:45 μ.μ.

Εργαστήρια 10:30 π.μ. – 13:40 μ.μ.

Δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά 10:30 π.μ. – 13:30 μ.μ.

Εργαστήριο ψηφιδωτού από σπόρους

Το τραπέζι της αγάπης 13:00 μ.μ.

Τραγουδώντας για το Πελίτι 16:00 μ.μ. – 17:00 μ.μ.

Χαριστικό Παζάρι

Εκθέσεις φωτογραφίας
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ