Skip to main content

Καλπάζει η αφρικανική πανώλη των χοίρων στη Βουλγαρία-Σε επιφυλακή οι αρχές στη Β. Ελλάδα

Μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκε το 1/3 των κρουσμάτων όλης της προηγούμενης χρονιάς-Οι συστάσεις των υγειονομικών αρχών για τη μεθόριο

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η αφρικανική πανώλη, μια εξαιρετικά ιογενής και θανατηφόρα νόσος που πλήττει τους χοίρους και τους αγριόχοιρους στη γειτονική Βουλγαρία, γεγονός που θέτει σε επαγρύπνηση τις κτηνιατρικές αρχές της βόρειας Ελλάδας.

Την πρώτη εβδομάδα του 2022 εντοπίστηκαν 107 εστίες σε αγριόχοιρους, όταν όλο το 2021 είχαν καταγραφεί 298 κρούσματα σε αγριόχοιρους και 6 σε χοίρους. Ο αριθμός αυτός αποτελεί το 1/3 των εστιών όλης της προηγούμενης χρονιάς, και οι αρχές βρίσκονται πλέον σε αυξημένη επιφυλακή.

Σημειώνεται επίσης ότι στις 6 και 7 Ιανουαρίου 2022 κοινοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, 19 δευτερογενείς εστίες αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε αγριόχοιρους στη Βουλγαρία στις περιοχές Haskovo (2 εστίες), Kardzhali (7 εστίες) και Smolyan (10 εστίες) σε κοντινή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τμήματος Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το τελευταίο διάστημα και στο πλαίσιο Γενικής Επιτήρησης του νοσήματος παρατηρείται «ραγδαία αύξηση στις εστίες θηρευμένων αγριόχοιρων».

Υπενθυμίζεται ότι «η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι λοιμώδης ιογενής νόσος δεσποζόμενων και άγριων χοιροειδών, η οποία μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τον σχετικό ζωικό πληθυσμό και την κερδοφορία της κτηνοτροφίας, διαταράσσοντας τις μετακινήσεις φορτίων των εν λόγω ζώων και των προϊόντων τους εντός της Ένωσης και τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες».

Προκειμένου μάλιστα να αποφευχθεί η είσοδος του νοσήματος στη χώρα μας, συνιστάται βάση και υπουργικών αποφάσεων η εντατικοποίηση:

α) της Παθητικής Επιτήρησης (εντοπισμός αγριόχοιρων και υβριδίων αυτών νεκρών, ακόμη και κατόπιν τροχαίων ατυχημάτων, νεκρών χοίρων ή με ύποπτα συμπτώματα ή με παθολογοανατομικά ευρήματα συμβατά με την αφρικανική πανώλη των χοίρων, συλλογή και δειγματοληψία αίματος και ιστών) και Ενεργητικής σε αγριόχοιρους και κατοικιδίους χοίρους (λήψη δειγμάτων από θηρευμένους αγριόχοιρους και κατοικιδίους χοίρους και προσκόμιση αυτών στις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Π.Ε., λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας) και ειδικά στην «απαγορευμένη ζώνη 1» που εκτείνεται σε απόσταση 20 Km από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (Τμήματα των Π.Ε. Σερρών, Ξάνθης, Δράμας, Ροδόπης και Έβρου),

β) των ελέγχων των μέτρων βιοασφάλειας στα κυνηγετικά πεδία και στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις και

γ) των ελέγχων στα σημεία εισόδου στη χώρα μας”.

Οι συστάσεις αφορούν κυρίως τους κυνηγούς αγριόχοιρων, οι οποίοι και πρέπει να γνωρίζουν ότι η αφρικανική πανώλη μεταδίδεται πολύ εύκολα, επιβιώνει για μεγάλο διάστημα στο περιβάλλον και στα πτώματα, αλλά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.